Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικές ενδείξεις

Με θετικές ενδείξεις και άμεσο πρόβλημα προς επίλυση το ”περιθώριο συναλλαγών” διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, αλλά και του δεύτερου τριμήνου. Εν όψει του νέου αυτού κύκλου, πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ορισμένες προ-τοποθετήσεις ξένων, κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα, λόγω των εξελίξεων σε τράπεζες και ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με θετική αρχή 3,5% για τον Γενικό Δείκτη ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο, καθώς με αρκετές θετικές ενδείξεις για τη συνέχεια.

Θα κρατήσουμε, ειδικά για σήμερα, μόνο τις θετικές ειδήσεις και ενδείξεις που μπορεί να διαμορφώσουν τάση, αφού για ένα μείζον θέμα όπως είναι αυτό του ”περιθωρίου συναλλαγών” αναμένονται άμεσα συγκεκριμένες κινήσεις των αρχών.

Το γεγονός ότι ο Τραπεζικός Δείκτης κλείνει με κέρδη παρά την αποκοπή μερίσματος σε Eurobank και Πειραιώς και συντηρείται η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής στο επίπεδο των 9,2 δισ. ευρώ, αποτελεί θετική ένδειξη για τον κλάδο.

Το γεγονός ότι με την Εμπορική, σε κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ, να εισέρχεται στην τελική ευθεία για τη... γαλλοποίησή της επιλύεται ένα σημαντικό, κυρίως όμως άμεσο, πρόβλημα για τον κλάδο και για το Ασφαλιστικό του, είναι ένα ακόμη θετικό δείγμα.

Η μετοχή της Εμπορικής αποκόμισε συνολικά κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα της τάξεως του 6,68%, διαμορφώνοντας βάση σαφώς πάνω από τα 21 ευρώ.

Με απόδοση 2,4% στα 14,58 ευρώ η Πειραιώς αποτελεί στοίχημα κατά πόσον θα καλύψει το ”μέρισμα” το αργότερο μέχρι την αυριανή συνεδρίαση.

Η απόκτηση επιπλέον ποσοστού 0,9% της Cosmote από τη μητρική αποσαφηνίζει τον πρώτο στρατηγικό στόχο της Διοίκησης του ΟΤΕ.

Οι εξελίξεις με επίκεντρο τη Δέλτα Συμμετοχών αλλά και τις θυγατρικές της –που έχουν προηγηθεί- δεν αφορούν μόνο στην προσπάθεια διεύρυνσης της διασποράς της εισηγμένης αλλά και στην αναδιάταξή της εν όψει εξελίξεων στον κλάδο.

Το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στον Μυτιληναίο-Μέτκα, εάν υπάρξουν οι ανάλογες εξελίξεις από το μέτωπο της ΕΛΒΟ (όπως αναφέρει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου στο σχετικό θέμα), επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα ορισμένων ελληνικών εταιριών.

Ένα επιπλέον θετικό γεγονός αφορά στη δημόσια εγγραφή, από αύριο, της ΣΙΔΜΑ και λόγω του ότι πρόκειται για κίνηση μετά από καιρό αλλά και γιατί ενδέχεται να ευνοήσει έμμεσα για παράδειγμα τη Σιδενόρ.

Η κινητικότητα γύρω από την προεπιλογή τεσσάρων ομίλων για έργα της Ιονίας Οδού, όπου μεταξύ άλλων συμμετέχουν JP ΑΒΑΞ, ΑΕΓΕΚ, Αθηνά, Ευκλείδης, Αλτέ, Lamda Development και βεβαίως ξένοι όμιλοι, μπορεί να δώσει ”ανάσες” στον κλάδο.

Ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα που αφορά έμμεσα και την προσπάθεια του προέδρου του Χρηματιστηρίου να βάλει στην αγορά τα ναυτιλιακά παράγωγα είναι η διοργάνωση της ετήσιας συνδιάσκεψης της Intertanko-Nasdaq που φιλοξενείται στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v