Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Δευτέρας

Η Σοφοκλέους, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και επιμέρους θέματα αυτής, οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και οι πιθανές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Δευτέρας.

Ο Τύπος της Δευτέρας
Οικονομία: ”Ανοίγουν εργασιακό χάριν προσέλκυσης επενδύσεων” είναι ο κύριος τίτλος της Οικονομικής Ελευθεροτυπίας, η οποία στον υπέρτιτλο σημειώνει ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε ”ελαστικοποιήσεις” μετά τις φραστικές εκκλήσεις προς επιχειρηματίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει όλα τα μέτωπα που κατά τους επιχειρηματίες αποτελούν προϋπόθεση για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Τη ραγδαία αύξηση των κρατικών δαπανών στο α΄ τρίμηνο του 2005 επισημαίνει η Ναυτεμπορική στην πρώτη της σελίδα με τίτλο ”Ξεφεύγουν με ρυθμό 17% οι δαπάνες του Δημοσίου”, ενώ στον υπέρτιτλο αναφέρει πως υπάρχει ”προβληματισμός για τα έσοδα του προϋπολογισμού”.

”Ήξεραν για τα ελλείμματα” αναφέρει ο Μ. Εβερτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ”τα Νέα”. ”Τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Τα ελλείμματα ήταν από τότε γνωστά και από το 2003 τα είχε επισημάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε ο κ. Εβερτ.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία ώστε να καταστεί μία από τις πλέον ανταγωνιστικές και δυναμικές σε επίπεδο Ε.Ε. αναφέρεται ο Ελεύθερος Τύπος στο ένθετό του Οικονομία.

Σοφοκλέους: ”Το ΧΑ αναζητεί σταθερότητα και ηρεμία…”, είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας Χρηματιστήριο, η οποία στον υπέρτιτλο χαρακτηρίζει ”θεσμό αστάθειας” το margin account.

Για κατάργηση του φόρου 1,5 τοις χιλίοις στις πωλήσεις μετοχών κάνει λόγο στην πρώτη της σελίδα η Ημερησία, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο εξετάζεται στα πλαίσια του σχεδίου για δημιουργία κοινής πλατφόρμας της Σοφοκλέους με τα βαλκανικά χρηματιστήρια.

Τράπεζες: Γαλλικές, ισπανικές και ιταλικές τράπεζες ενδιαφέρονται σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο για εξαγορές ελληνικών τραπεζών και όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα έχουν ήδη πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές.

Σύμφωνα άλλωστε με την ίδια εφημερίδα, τα κέρδη των πέντε μεγάλων ελληνικών τραπεζών θα είναι μειωμένα κατά 36% στο πρώτο τρίμηνο του 2005, λόγω της εφαρμογής των ΔΛΠ.

Εξάλλου, περίοδο κινητικότητας διαβλέπει για τη συνέχεια του 2005 η εφημερίδα Ναυτεμπορική, αφού εκτιμά πως η περίοδος απραξίας αναφορικά με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις φαίνεται να λήγει, ενώ ”κινήσεις από εγχώριους ή και ευρωπαϊκούς ομίλους θα προκαλέσουν ανακατατάξεις”.

Αποκρατικοποιήσεις: Για επιτάχυνση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων κάνει λόγο το Χρηματιστήριο, αναφέροντας ότι εντός των ημερών παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για τα αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

ΔΕΚΟ: Για χωρισμό των ΔΕΚΟ σε τρεις κατηγορίες κάνει λόγο η Ημερησία στο βασικό της θέμα, το οποίο τιτλοφορείται ”Το σχέδιο για βασικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ”. Όπως αναφέρει η εφημερίδα στις εσωτερικές της σελίδες, κάποια από τα μέτρα αναμόρφωσης του πλαισίου που εξετάζονται αφορούν την κατάργηση της μονιμότητας, αλλά και το ”λουκέτο” σε όσες είναι ζημιογόνες.

ΣΙΔΜΑ: Στο 5-5,6 το εύρος τιμών διάθεσης των μετοχών της ΣΙΔΜΑ, γράφει το Χρηματιστήριο αναφερόμενο στη δημόσια εγγραφή της εταιρίας που ξεκινά αύριο.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v