Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Η χθεσινή συνάντηση του Ecofin η οποία ενέκρινε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας, ο διάλογος για το Ασφαλιστικό που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, η ανεργία, αλλά και η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η χθεσινή συνάντηση του Ecofin η οποία ενέκρινε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας, ο διάλογος για το Ασφαλιστικό που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, η ανεργία, αλλά και η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τετάρτης.

Σκόπια: Η Ελευθεροτυπία αποκαλύπτει ολόκληρο το κείμενο της πρότασης Μάθιου Νίμιτς, που μέχρι σήμερα κρύβει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων.

Για το ίδιο θέμα Τα Νέα αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής έδωσε βιαστικό ”ναι” για την ονομασία των Σκοπίων, τονίζοντας ότι σε επιστολή που έστειλε στον κ. Μπους ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για ”καλό συμβιβασμό” και ζητεί τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, παρά τις τουλάχιστον πέντε σοβαρές παγίδες που περιέχει για την Αθήνα η πρόταση Νίμιτς.

Ecofin: Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, που συνήλθε χθες στο Λουξεμβούργο, επικύρωσε –όπως ήταν αναμενόμενο– τις πρόσφατες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, σημειώνει Το Βήμα.

Μετά πολλών επαίνων ενέκρινε το Ecofin το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδος που θα οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% την ερχόμενη διετία, αναφέρει η Καθημερινή.

Η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2005 είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο μετά τους επαίνους και από το Ecofin χθες για το πρόγραμμα σταθερότητας τονίζει η Ναυτεμπορική.

Αγωγός: Η εξασφάλιση ποσοτήτων πετρελαίου που θα διέλθουν από τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο στην υλοποίηση του προγράμματος τονίζει η Ναυτεμπορική.

Συντάξεις: Τον διάλογο για το Ασφαλιστικό, με τους δικούς της όρους, ανοίγει η ΓΣΕΕ, η οποία εξηγεί ότι δεν χρειάζεται ούτε αύξηση των εισφορών ούτε αύξηση των ετών εργασίας για να λυθεί το Ασφαλιστικό, επισημαίνει Το Βήμα.

Έκκληση για μια εθνική κοινωνική συμφωνία η οποία θα σηματοδοτήσει την αλληλεγγύη των γενεών και την αναζήτηση τρόπων που θα εξασφαλίσουν συντάξεις και στη νέα γενιά, απευθύνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλους κατά την παρουσίαση αναλογιστικής μελέτης για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σημειώνει η Καθημερινή.

Ανεργία: Στα ύψη (10,4%) εκτινάχθηκε η ανεργία αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρει Το Βήμα επικαλούμενο στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία στο τέλος του 2004 οι άνεργοι ήταν 500.381, ενώ οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ήδη ξεπερνούν τις 530.000.

ΚΠΣ: Καμία αίτηση πληρωμής δεν έχει υποβληθεί εφέτος στην ΕΕ από την Ελλάδα αναφέρει το Κέρδος, που συμπληρώνει πως το σύνολο των κοινοτικών πόρων που έχει εισρεύσει στη χώρα από την αρχή του έτους είναι 835 εκατ. ευρώ, αλλά αφορά εξ ολοκλήρου το προηγούμενο έτος όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Φώλιας.

Τράπεζες: Η συγκράτηση των δαπανών με την ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για τις τράπεζες και δεδομένης της ακαμψίας του εργασιακού καθεστώτος, οι διοικήσεις των τραπεζών ρίχνουν όλο το βάρος στην παραγωγικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Δανεισμός Εταιριών: Με τη ”βούλα” της ΕΕ τα οικονομικά στοιχεία όλων των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων θα περνούν συνεχώς από το ”μικροσκόπιο” αυτόνομων μονάδων των τραπεζών για να βρίσκονται οι δείκτες πιστοληπτικής ικανότητας και ανάλογα να τιμολογούνται τα προς έγκριση νέα δάνεια για νέες μεγάλες επενδύσεις τονίζει το Κέρδος.

Ολυμπιακή: Στο κρισιμότερο στάδιο περνάει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών, καθώς αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές αλλά και οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιριών ή σχημάτων στο Λονδίνο υπόψη της συμβούλου Lazard, τονίζει η Καθημερινή.

Εθνική: Με αιχμές κατά του υπουργείου Οικονομικών απάντησε χθες η διοίκηση της Εθνικής για το ”φορολογικό θέμα” που έχει ανακύψει με τη θυγατρική της εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων ”Διεθνική”, επισημαίνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Alpha Bank: Στα 122 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 24%, εκτιμώνται τα κέρδη της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο με βάση τα ΔΛΠ αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Τράπεζα Αττικής: Και η αύξηση κεφαλαίου συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια εξυγίανσης της Τράπεζας Αττικής σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία συμπληρώνει πως θα προηγηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός.

Ηπειρωτική: Την απόφαση να καταγγείλουν το ομολογιακό δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η Ηπειρωτική έλαβαν οι ομολογιούχοι της εταιρίας, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, τονίζει Το Βήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v