Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρα αναθέρμανσης

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εξελίξεις στην Εμπορική και στα σενάρια για ΟΤΕ-Cosmote. Στην ”περιφέρεια” το ενδιαφέρον έχει να κάνει με το... όριο του Τ+3 και την προσπάθεια ανάκαμψης. Τα όποια προβληματικά χαρτοφυλάκια τραπεζών θα διευκολύνονταν από μία ενδεχόμενη άνοδο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η συγκυρία διεθνώς ”κολλάει γάντι” στην προσπάθεια αναθέρμανσης της αγοράς μας.

Το παράδοξο είναι ότι αυτή τη φορά το εγχείρημα αφορά περισσότερο στο ”εγκλωβισμένο τμήμα της προβληματικής χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης” και λιγότερο στις συνήθεις επιλογές των ξένων.

Άλλωστε, με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων 2-3 συνεδριάσεων, οι θέσεις των ξένων παρουσιάζονται μηδαμινές έως σημαντικά περιορισμένες, επικεντρώνονται δε –κυρίως από χθες– σε ένα ή δύο τραπεζικούς τίτλους και άλλα δύο ”χαρτιά” του FTSE-20.

Παιχνίδι στην αγορά είναι προφανές πως κάνουν οι Έλληνες, και μάλιστα σε εκείνο το τμήμα της που για τον ένα ή τον άλλο λόγο τους αφορά άμεσα και τους έχει εμπλέξει τελευταία σε περιπέτειες.

Τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τα Margin, τα δάνεια, οι υποχρεώσεις, ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της ”περιφέρειας”, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ορισμένους τραπεζικούς ομίλους, φαίνεται πως αναζητούν διέξοδο.

Η χθεσινή κίνηση αποτελεί σύμφωνα με ορισμένους ”προθέρμανση” μίας προσπάθειας ορθολογικοποίησης του προβλήματος.

Με την αυστηρή εφαρμογή του Τ+3, το έλλειμμα ρευστότητας και άπαντες να καραδοκούν με το ”δάχτυλο στη σκανδάλη” δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς ακριβώς επιχειρείται να στηθεί στην περιφέρεια το παιχνίδι.

Ευελπιστούμε πως όσοι το επιχειρούν γνωρίζουν κάτι περισσότερο και έχουν λάβει τα μέτρα τους.

Στην άλλη πλευρά της αγοράς, το θέμα του Γιώργου Μαντέλα για την Εμπορική βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση–θέση.

Προφανώς όσοι τοποθετούνται τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις στη μετοχή της Εμπορικής κάτι ανάλογο είχαν κατά νου.

Ωστόσο, το βραχυπρόθεσμο ξένο κεφάλαιο ποντάρει πολλά στο δίδυμο ΟΤΕ-Cosmote, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αμφίδρομη πορεία και των δύο τίτλων σε αυτή τη φάση.

Επενδυτικά λαμβάνονται θέσεις, όπως επιβεβαιώνεται και από την τελευταία κίνηση της Motor Oil, ενώ στον απαξιωμένο κλάδο των κατασκευών φαίνεται πως για ορισμένες μετοχές ”έχει βρεθεί ο πάτος”.

Οι χθεσινές εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού ενδέχεται να αποτελούν διέξοδο για ορισμένους ομίλους.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση κρατάμε το +1,60% της Άβαξ, το 1,32% του Άκτωρα, το 4,65% της Αθηνάς, το 2,21% της ΕΛΤΕΧ, το 3,11% της Τέρνα, το 1,71% της Εκτέρ, το 1,07% της Μηχανικής, το 2,67% της Διεκάτ, τον συγκριτικά αυξημένο τζίρο και τη συναλλακτικότητα σε τεμάχια.

Έχουμε την εντύπωση πως για τουλάχιστον ορισμένες εταιρίες του κλάδου οι αποτιμήσεις είναι... αστείες.

Αρκεί βεβαίως αυτή τη φορά να επιδειχθεί η ανάλογη σοβαρότητα από τους εμπλεκόμενους (υπουργείο, κατασκευαστές και λοιπούς φορείς).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v