Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Happy days

Επτά στα δέκα καινούργια αυτοκίνητα αγοράζονται με χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Κι ένα στα δέκα απ’ αυτά τα δάνεια είναι επισφαλή! Δηλαδή, το 7% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων αυτοκινήτων ισοδυναμεί με αντίστοιχη επισφάλεια για το τραπεζικό σύστημα. Και μιλάμε για τα αυτοκίνητα. Δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει να συζητούμε για τα ακίνητα...

Happy days
Επτά στα δέκα καινούργια αυτοκίνητα αγοράζονται με χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Κι ένα στα δέκα απ’ αυτά τα δάνεια είναι επισφαλή!

Δηλαδή, το 7% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων αυτοκινήτων ισοδυναμεί με αντίστοιχη επισφάλεια για το τραπεζικό σύστημα. Και μιλάμε για τα αυτοκίνητα. Δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει να συζητούμε για τα ακίνητα...



Η είδηση είναι συγκλονιστική. Εκτός και αν αυτό το 7% το θεωρούμε αμελητέα ποσότητα. Όχι μόνο είναι μεγάλο σαν ποσοστό (κατά την ταπεινή μας άποψή), αλλά δείχνει και το πόσο ανέτοιμοι ήταν οι Ελληνες καταναλωτές για την εποχή των χαμηλών επιτοκίων.

Δανείστηκαν ασύστολα, ενώ γνώριζαν ότι βρίσκονταν σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το δάνειο για την αγορά αυτοκινήτου είναι βραχυπρόθεσμο.

Μην πει κανείς, λοιπόν, ότι δεν ήξερε αν θα έχει χρήματα στους επόμενους δεκαοκτώ μήνες! Κάποιος μπορεί να ατυχήσει, αλλά όχι τόσο πολλοί...

Φανταζόμαστε ότι κατά τρόπο ανάλογο και επιπόλαιο έχουν ληφθεί και αρκετά στεγαστικά δάνεια. Ή, ακόμη χειρότερα, ”επισκευαστικά” δάνεια.

Δάνεια, δηλαδή, που ”βαφτίζονται” στεγαστικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι καταναλωτικά. Η διάρκεια αποπληρωμής των τελευταίων είναι μεγαλύτερη και το επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των καταναλωτικών δανείων.

Γι’ αυτό τα προτιμούν οι καταναλωτές. Κι οι τράπεζες ”ενδίδουν”, από τη στιγμή που υπάρχει εμπράγματη ασφάλεια. Φαίνεται ότι το παράδειγμα της Ιαπωνίας δεν μας έχει γίνει μάθημα.

Διότι ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει πολλές εμπράγματες ασφάλειες μαζί, εμπνέει μεγάλη ανασφάλεια...

”Ασφάλεια” για την τράπεζα υπάρχει, βεβαίως βεβαίως, και στα αυτοκίνητα, με την παρακράτηση της κυριότητας του αυτοκινήτου. Το αποτέλεσμα είναι να αναζητούν τώρα οι τράπεζες για ενοικίαση μεγάλα οικόπεδα στην Αττική για να παρκάρουν τα κατασχεμένα αυτοκίνητα.

Ίσως στο μέλλον δούμε διαφημίσεις που θα μας καλούν να αγοράσουμε απευθείας από την τράπεζα και σε τιμή ευκαιρίας ένα σπίτι με δώρο ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Φανταστείτε το! Τηλεοπτική εικόνα με μία ευτυχισμένη οικογένεια που στο κατώφλι του νέου της σπιτιού παίρνει από τον τραπεζικό υπάλληλο τα κλειδιά του νέου της σπιτιού και στο σαλόνι υπάρχει σε συσκευασία δώρου τυλιγμένο ένα ΙΧ αυτοκίνητο!

Μην έχετε αμφιβολίες ότι οι αναλυτές θα μας πείσουν ότι με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες θα κερδίζουν. Τότε θα μας πουν ότι η διαχείριση του κατασχεμένου στόλου των ΙΧ θα κοστίζει περισσότερο από τη δωρεάν παραχώρησή τους μέσα από ένα πρόγραμμα προώθησης νέων προϊόντων...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v