Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαριά” η ατμόσφαιρα στη Σοφοκλέους

Επιβαρύνεται το κλίμα στην αγορά, ακολουθώντας την ανάλογη κατάσταση που διαμορφώνεται στον οικονομικό περίγυρο. Η επίσπευση των όποιων διαρθρωτικών εκκρεμοτήτων θα μπορούσε να αντιστρέψει εν μέρει, αλλά μεσοπρόθεσμα, το κλίμα, αν και βραχυπρόθεσμα η τάση και λόγω λήξης των παραγώγων πιέζει τους δείκτες χαμηλότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς ξένους δεν έχει... πάρτι. Εάν περιμέναμε από τους Έλληνες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) διαχειριστές να αναλάβουν πρωτοβουλία ουσιαστικής αναβάθμισης συγκεκριμένων μετοχών - επιλογών τους, ο Δείκτης θα βρισκόταν σε διακύμανση ακόμη σε επίπεδο χαμηλότερο των... 2.000 μονάδων.

Οι ξένοι, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να επισπεύσουν τις όποιες αγορές τους, καθώς η μικρής έκτασης ρευστοποίηση θεσμικών θέσεων οδηγεί χαμηλότερα, προς συγκεκριμένες βάσεις στήριξης, τις μετοχές-επιλογές τους.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες συνεδριάσεις, λόγω των συνεχιζόμενων εκροών από τα Αμοιβαία και της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων, ”ξεφορτώνονται” υπόλοιπα θέσεων, με ό,τι αρνητικό δημιουργεί αυτό κυρίως στη μεσαία, αλλά και σε ορισμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι το οικονομικό κλίμα επιβαρύνεται από μήνα σε μήνα, σε σημείο που να καθίσταται πλέον εμφανής η αναποτελεσματικότητα των αποσπασματικών μέτρων που λαμβάνονται.

Επιμέρους όμως, θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα το Ασφαλιστικό της Εμπορικής, να προχωρήσει η εθελουσία έξοδος του ΟΤΕ, να βρεθεί κοινά αποδεκτή τιμή διάθεσης για τον ΟΠΑΠ και να δρομολογηθούν επιτέλους πληρωμές στον κατασκευαστικό κλάδο.

Από τεχνικής πλευράς, δεν βοηθά και η συγκυρία για μία τεχνικής

-έστω- μορφής αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 3.010 μονάδες, θέτοντας σε δοκιμασία άμεσα την περιοχή στήριξης γύρω από τις 2.880 μονάδες.

Άλλωστε, λόγω λήξης σήμερα των ΣΜΕ στο ΧΠΑ, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω πίεσης του FTSE-20 κατ’ αρχήν προς τις 1.665 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v