Ξένοι επενδυτές, είστε εδώ;

Ισχυρές διορθωτικές τάσεις επικρατούν στη Σοφοκλέους με τους ξένους θεσμικούς να απέχουν από τα ”καθημερινά” και την εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό να επιδεινώνεται έτι περαιτέρω. Διϊστάμενες οι απόψεις των αναλυτών. Διεύρυνση του discount ”βλέπουν” στα Παράγωγα. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τι θα μπορούσε να συνεφέρει την αγορά.

Κρίνοντας από το ποιοι έχουν το ”πάνω χέρι” στη Σοφοκλέους, τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούνται από το μέτωπο των προβληματικών εισηγμένων, το έλλειμμα ενημέρωσης και τη στάση των Ελλήνων διαχειριστών, η απάντηση – καλώς ή κακώς – είναι και πάλι μόνο μία. Οι ξένοι.

Εάν πανίσχυροι επενδυτικοί και χρηματοοικονομικοί οίκοι κρίνουν πως τα επίπεδα αποτίμησης που διαμορφώνονται, αλλά πάντα στις μετοχές – επιλογές τους είναι ελκυστικά, και αλλάξει η διεθνής συγκυρία, ενδέχεται να προχωρήσουν σε αγορές.

Με βάση το μέχρι χθες διαμορφωμένο σκηνικό, στη Σοφοκλέους, κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί, τουλάχιστον τη Δευτέρα.

Από αρκετούς αναλυτές, οι εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής, μπορεί να αποτελούν τον καταλύτη – θετικών εξελίξεων – που θα αφορούν, όμως, κυρίως στην Εμπορική, και δευτερευόντως στον τραπεζικό κλάδο και που σε μικρό βαθμό θα επηρέαζαν τη μεσαία – χαμηλότερης κεφαλαιοποίηση.

Στην τελευταία κατηγορία εταιριών, αυτό που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και επιφυλάξεις δεν είναι τόσο η χρηματιστηριακή συμπεριφορά τους αυτή καθεαυτή όσο η οικονομική κατάσταση αρκετών εξ αυτών που τροφοδοτεί φήμες και υποτιμητικά σενάρια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Εμπορικής Τράπεζας, η αγορά κινείται περισσότερο τεχνικά στην παρούσα φάση, µε τις όποιες κινήσεις να είναι κυρίως βραχυπρόθεσµού χαρακτήρα.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η κίνηση σε χαµηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα από τη στιγµή που ο προβληµατισµός στο εξωτερικό εξακολουθήσει, ωστόσο δε συντρέχουν λόγοι για να ξαναδοκιµασθούν τα πρόσφατα χαµηλά του Γενικού δείκτη.

Συνεπώς αναμένεται η αντίδραση της αγοράς από τα τρέχοντα ή ελαφρώς χαµηλότερα επίπεδα, τονίζεται στην τεχνική ανάλυση της Εμπορικής Τράπεζας.

Πάντως, όπως τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ ”προς το παρόν η διόρθωση από τις 3.050 μονάδες έχει διανύσει πτωτικά την μισή απόσταση της ανόδου από το χαμηλό των 2.830 μονάδων και θα ήταν παρακινδυνευμένη μια εκτίμηση αλλαγής τάσης χωρίς προηγούμενη επιβεβαίωση”.

Η βραχυπρόθεσμη πτωτική υπερβολή αρκετών τίτλων κυρίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δημιουργούν προϋποθέσεις αντίδρασης και επαναπροσέγγισης των 3.000 μονάδων ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον πριν από την εκδήλωση νέου αγοραστικού κύκλου θα έχει το βλέμμα του στραμμένο κυρίως στην τάση των διεθνών αγορών ελλείψει ισχυρών καταλυτών από την εγχώρια ειδησεογραφία διατηρώντας έτσιτων υψηλό συσχετισμό τάσης και απόδοσης μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών και του ΧΑ που παρατηρείται κατά τους τελευταίους δύο μήνες προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης.

----- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.950 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 1,45%, ενώ ο FT 20 υποχώρησε 1,9% και ο Mid 40 κατά 1,05% αντίστοιχα. Ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας ”κέρδισε” 1,65%.

Ο Small Cap 80 κατέγραψε πτώση 1,23% και ο FTSΕ 140 πτώση 1,76%.

Εξάλλου, ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε 1,45%, οι τηλεπικοινωνίες σημείωσαν πτώση 2,93% και τα μη μεταλλικά ορυκτά 3,83%.

Αντίθετα κέρδη 0,43% σημείωσε ο δείκτης Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας και 0,71% τα Είδη λύση πληροφορικής.

Οι 10 μετοχές που σημείωσαν τα υψηλότερα κέρδη είναι: LogiDis (23,3%), ΕΤΜΑ (20%), Άλμα Ατέρμων (20%), Τσουκαρίδης (17,5%), ΕΤΜΑ (προνομιούχες – 15,4%), Ράδιο Κορασίδη (14,1%), Vivere (13,3%), Eμπορικός Δεσμός (13%), Lannet (11,7%), AΤΤΙΚΑΤ (11,5%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ελβιεμέκ (29,4%), Δούρος (13,5%), Spider (11,4%), Informatics (11,4%), Κανάκης (10,6%), Σφακιανάκης (10,3%), Κυριακίδης FHL (10,1%), Μicroland (10%), Γαλαξίδι (9,8%), Sprider (9,8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v