”Πίεση” από το εξωτερικό

Καθώς το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιδεινώνεται, πολύ δύσκολα μπορεί να έχουν τύχη σήμερα οι ελάχιστοι αισιόδοξοι για την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς. Ούτως ή άλλως οι ξένοι, που έχουν τον πρώτο λόγο στη Σοφοκλέους, έχουν κάθε λόγο να περιμένουν τη διαμόρφωση ακόμη πιο ελκυστικών αποτιμήσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Μαυρίζει” η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, σε σημείο που να προεξοφλείται ανάλογη τάση και στη Σοφοκλέους.

Στο σχόλιο του Σαββάτου αναφερόταν πως ”με βάση το μέχρι χθες διαμορφωμένο σκηνικό, στη Σοφοκλέους, το ενδεχόμενο αντίδρασης με αρνητική διεθνή συγκυρία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί, τουλάχιστον τη Δευτέρα”.

Η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται, με επίκεντρο τη Wall όπου η πτώση σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις προκαλεί ανησυχία τουλάχιστον και για σήμερα, θέτει εκτός παιδιάς τους ελάχιστους αισιόδοξους της αγοράς μας.

Οι ξένοι που ούτως ή άλλως απέχουν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, από την αρχή του μήνα, ενώ το Μάρτιο ήταν κατά κανόνα πωλητές, δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να εκβιάσουν αγορές τώρα που η συγκυρία προσφέρει ευκαιρίες σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Βέβαια η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει θετική, πλην όμως οι σχεδιασμοί των ξένων διευκολύνονται από την περαιτέρω ορθολογικοποίηση της αποτίμησης μετοχών- επιλογών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να θεωρηθεί πως μέχρις ότου ολοκληρωθεί το διπλό πρόγραμμα παρουσίασης ελληνικών εταιριών στην εκδήλωση της CSFB στο Λονδίνο και της UBS στην Αθήνα, οι όποιες κινήσεις τους θα είναι καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα και με την απαραίτητη προϋπόθεση πως θα διαγράφονται ενδείξεις αντίδρασης από την αγορά της Ν. Υόρκης.

Και οι δύο εκδηλώσεις διοργανώνονται το ίδιο διήμερο (21-22/4).

Να σημειωθεί πως στους δύο κύκλους παρουσιάσεων περιλαμβάνονται οι Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Εμπορική, ΟΤΕ, Cosmote, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι Μυτιληναίος, Τέρνα, Attica Group, Μαϊλλης, SNB, Τεχνική Ολυμπιακή, αλλά και των Ηyatt, Intralot, Marfin Group.

Μέχρι τότε όμως προεξοφλείται από τους αναλυτές η περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς την αμέσως χαμηλότερη περιοχή στήριξης.

Σαν τέτοια θεωρούν το εύρος μεταξύ των 2.910 και 2.930 μονάδων, που είχε διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη αντίδραση.

Μετοχές σηματωροί, θα πρέπει να θεωρούνται πέραν της Εθνικής, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, όπου δύο ξένοι οίκοι (UBS - JP Morgan) θέτουν, με εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση, τιμή-στόχο τα 24,90 ευρώ (από 22,80 ευρώ) και τα 19,50 ευρώ (από τα 22,30 ευρώ), αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v