Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση με αιχμή τις τηλεπικοινωνίες

Επίπονα, αλλά μεθοδικά, επιχειρείται η εξισορρόπηση της αγοράς με κυριότερο στήριγμα τις τηλεπικοινωνίες. Στο 1 προς 1 η σχέση ανοδικών – πτωτικών, τη στιγμή που και ξένοι αγοραστές εμφανίζονται σε Coca Cola, Cosmοte και επιλεγμένους τίτλους του FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αποκατάσταση της ισορροπίας και η επικράτηση πιο ήρεμων τάσεων ήταν εξαρχής το ζητούμενο της συνεδρίασης.

Μετά τις αναπόφευκτες διακυμάνσεις, όπου και επιβεβαιώθηκαν στηρίξεις, δυνατότητες και περιθώρια αντίδρασης, η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 1, με τις συναλλαγές σταδιακά να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Κλάδος-αιχμή παραμένει ο τηλεπικοινωνιακός (1,7%), με τις τράπεζες (0,3%) να στηρίζουν.

Βέβαια, θετικότερη διάθεση υπάρχει σε κατασκευές (1,2%), διυλιστήρια (1,1%), αλλά και σε κλωστοϋφαντουργία – υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα και συμμετοχές.

Η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια εξισορρόπησης γίνεται πολύ προσεκτικά, με ”μέθοδο και σύστημα”, τουλάχιστον όπως φαίνεται από την τακτική που ακολουθούν οι αγοραστές στην Cosmote, την Εμπορική, τη Motor Oil και τον ΟΤΕ.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται σταδιακά σε Intracom, Πειραιώς, Τιτάν και Εθνική, όπου ισχυροί ”παίκτες”, μεταξύ τους και ορισμένοι ξένοι, λαμβάνουν θέσεις.

Βέβαια, μέχρι στιγμής φαίνεται πως σε μία ιδιαίτερα... εύθραυστη συγκυρία κερδίζεται μία μάχη.

Είναι όμως απαραίτητη προκειμένου να εμφανιστούν και πάλι αγοραστές, για παράδειγμα στη μετοχή των Folli Follie, Chipita, Ακτωρ, Δέλτα Συμμετοχών (και σήμερα με αυξημένες συναλλαγές), Άβαξ, ΕΧΑΕ, Εθνική Ακινήτων, Μέτκα, Τεχνική Ολυμπιακή, Βωβός, Μarfin Group και ορισμένους ακόμη τίτλους χαμηλότερης αποτίμησης.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ειδικότερα όμως αυτή τη φορά από τον τραπεζικό κλάδο, προφανώς και αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Γενικής από τον Τρύφωνα Κουταλίδη.

Επίσης, ενδεικτική είναι η περίπτωση των Elmec Sport, Αλουμίνιον, Μηχανική, Φοίνιξ, Χατζηιωάννου και ευτυχώς αρκετών ακόμη τίτλων.

Για τη συνέχεια απαιτείται πρωτίστως η ισχυροποίηση των ”στηρίξεων” του FTSE-20 υψηλότερα του εύρους των 1.600-1.605 μονάδων, που παραπέμπει σε ανάλογη περιοχή 2.880-2.890 του Γ.Δ.

Σημ. Κίνηση-καταλύτης, ενδεχομένως, των εξελίξεων μπορεί να θεωρηθεί η τοποθέτηση του Τρύφωνα Κουταλίδη στη θέση του προέδρου στο Δ.Σ. της Γενικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v