Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Προφήτες” ή ”τσαρλατάνοι”;

Πέφτουν οι αγορές; Μα, δεν το είπαν τα άστρα! Συγγνώμη, η διεθνής των αναλυτών θέλαμε να πούμε. Ας μη γινόμαστε κακοί. Το πρόβλημά μας με τους απανταχού ”προφήτες” είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν για τις μαντικές ικανότητές τους με... ακρίβεια δεκαδικού: ”Ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί μεταξύ 2.832,13 μονάδων και 3.012,17”!!! Το μεγάλο στοίχημα, κύριοι, είναι να μας πείτε αν ποντάρετε στις 2.000 ή στις 4.000 μονάδες. Καλή σας μέρα!

”Προφήτες” ή ”τσαρλατάνοι”;
Πέφτουν οι αγορές; Μα, δεν το είπαν τα άστρα! Συγγνώμη, η διεθνής των αναλυτών θέλαμε να πούμε. Ας μη γινόμαστε κακοί. Το πρόβλημά μας με τους απανταχού ”προφήτες” είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν για τις μαντικές ικανότητές τους με... ακρίβεια δεκαδικού:

”Ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί μεταξύ 2.832,13 μονάδων και 3.012,17”!!! Το μεγάλο στοίχημα, κύριοι, είναι να μας πείτε αν ποντάρετε στις 2.000 ή στις 4.000 μονάδες. Καλή σας μέρα!

Δηλαδή, αν ο Γενικός Δείκτης βρεθεί στις 2.831 μονάδες, αντί των 2.832,13, τι θα συμβεί; Θα βγει ”σήμα πωλήσεων”; Αυτά μπορεί να έχουν σ’ έναν βαθμό εφαρμογή σε κάποιες άλλες αγορές, σε μεγάλες αγορές, αλλά τα βρίσκουμε αστεία για τη Σοφοκλέους.

Εκείνοι, βέβαια, κάνουν τη δουλειά τους. Η οποία δεν είναι άλλη από την πρόκληση χρηματιστηριακών πράξεων. Διότι στις 2.790 μονάδες θα μας πουν να πουλήσουμε ό,τι έχουμε αγοράσει στις 2.840 και στις 3.040 μονάδες να αγοράσουμε και πάλι, ενώ θα έχουμε πουλήσει στις 3.010.

Το πραγματικό ζήτημα για τη Σοφοκλέους είναι αν βαδίζει προς τις 4.000 μονάδες ή προς τις 2.000 μονάδες. Με άλλα λόγια, ποιο είναι το στοίχημα που βάζουμε για την αγορά για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αν προβλέπουμε ότι ο δείκτης θα κινηθεί προς τις 4.000 μονάδες, τότε δεν μας πειράζει να αγοράσουμε στις 2.900 και να τον δούμε κάποια στιγμή στις 2.700 μονάδες.

Αν πιστεύουμε ότι οι 2.000 μονάδες είναι το πιο πιθανό σενάριο, δεν έχει νόημα να είμαστε μέσα στην αγορά.

Θα θέλαμε, λοιπόν, να δούμε πιο ουσιαστικές προβλέψεις και όχι προφητείες σαν κι αυτές που βλέπουμε σήμερα. Είναι απόλυτα λογικό μια αγορά να κινηθεί ανοδικά αν πίσω της κρύβονται εντολές αγοράς και πτωτικά αν κρύβονται εντολές πώλησης.

Αυτό όμως δεν λέγεται πρόβλεψη...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v