Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδεχόμενη τεχνική αντίδραση

Οι ”πωλητές” βιάζονται να πιέσουν τον 20άρη ίσως και χαμηλότερα των 1.600 μονάδων και το ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης ίσως να αποτελεί πρόσκαιρο εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους. Αγοραστικό ενδιαφέρον από ”κωδικούς του Λονδίνου” σε δύο τραπεζικούς τίτλους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης, τάση που αρχικά διαφάνηκε στις ευρωπαϊκές αγορές, δεν αποκλείουν και οι αναλυτές μας για τη Σοφοκλέους.

Πράγματι, το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι η κατ’ αρχήν αντίδραση προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την περιοχή των 1.600-1.605 μονάδων ο FTSE-20.

Βέβαια, το ενδεχόμενο περαιτέρω μικρής διόρθωσης είναι πάντα ανοιχτό, θα εξαρτηθεί όμως από την αρχική αντίδραση της σημερινής συνεδρίασης.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το πως θα ”ανοίξουν” οι μετοχές των Εθνική, για την οποία υπάρχουν αγοραστές και προς τα 25,9 ευρώ, Alpha Bank, με αγοραστές στην περιοχή των 27,02 ευρώ, και Eurobank, με αγοραστές στα 24,50 ευρώ.

Εάν... κατά λάθος η συνεδρίαση ξεκινήσει ανοδικά, ενδέχεται να οδηγηθούμε σε ένα μικρό εγκλωβισμό που θα καταστήσει δυσκολότερο για τη συνέχεια το ενδεχόμενο αντίδρασης του FTSE-20 πέραν των 1.620 μονάδων (μέχρι και το αυριανό ”κλείσιμο).

Παρ’ όλα αυτά, θα επιμείνουμε πως οι εξελίξεις από το τραπεζικό μέτωπο έχουν δύο όψεις και μπορεί να επηρεάσουν ανάλογα -βραχυπρόθεσμα- την αγορά.

Η μεν πρώτη αφορά στα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο, καθώς συγκεκριμένοι κωδικοί που καταλήγουν μάλλον στο Λονδίνο συγκεντρώνουν συστηματικά τις τελευταίες περίπου 10 μέρες το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς που εκδηλώνεται σε δύο τραπεζικούς τίτλους.

Επειδή προφανώς δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός του τελικού πελάτη, υποθέτουμε πως η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να αφορά είτε σε εκ των έξω στήριξη των δύο μετοχών είτε σε ενίσχυση θέσεων κάποιων ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Το όλο εγχείρημα πάντως παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Η άλλη όψη των τραπεζών αφορά στο αδιευκρίνιστο ακόμη τμήμα του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους και των όποιων παρενεργειών μπορεί αυτό να προκαλεί.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η κατάσταση δεν είναι τόσο... μαύρη όσο εμφανίζεται, καθώς υπάρχουν μετοχές όπου και στήριξη υπάρχει και ενδιαφέρον από τους βασικούς μετόχους – επιχειρηματίες επιδεικνύεται και προοπτικές ανάκαμψης υπάρχουν.

Το πιο ενδιαφέρον αυτών των τελευταίων συνεδριάσεων είναι πως στον... αφρό βγαίνουν και ορισμένες μετοχές εταιριών που ελάχιστα είχαν απασχολήσει τους ”παίκτες” μέχρι πρότινος.

Σημείωση: Η περίπτωση του Κορασίδη είναι ενδεικτική όσο και χαρακτηριστική μιας κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. Δεν εξετάζουμε, τώρα, το πώς έφτασε η εταιρία και η μετοχή σε αυτό το επίπεδο, αλλά πρέπει να σταθούμε στις απεγνωσμένες προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση.

Η εισηγμένη ενισχύει τη ρευστότητά της ακολουθώντας μονόδρομη διαδρομή και βάζοντας άλλα 4 εκατ. στο ταμείο της.

Η περίπτωση, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, κυρίως όμως λόγω των όσων έχουν δει μέχρι τώρα τα μάτια μας αποκτά ενδιαφέρον.

Μπορεί ο Κορασίδης να ”σώσει την παρτίδα” και αν ναι, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ανάλογες επιχειρηματικές κινήσεις;

Μακάρι η απάντηση να είναι θετική.

Σημείωση 2: Η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας Κεράνης (δες σχετικό θέμα), έστω και με καθυστέρηση, έρχεται στη σωστή συγκυρία.

Μένει τώρα να δούμε τα... ευρήματα και σε άλλους... Κεράνηδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v