Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης!

Όταν ο καλός Θεός έφτιαξε την Ελλάδα, αποφάσισε να ρίξει πάνω της ένα έθνος ηλιθίων! Για λόγους ισορροπίας. Δεν μπορούσε στο πιο ωραίο γωνιακό μαγαζί του πλανήτη να βάλει τους πιο έξυπνους, τους πιο δουλευταράδες, τους πιο οργανωτικούς ανθρώπους. Τότε, το παιγνίδι δεν θα είχε νόημα...

Να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης!
Όταν ο καλός Θεός έφτιαξε την Ελλάδα, αποφάσισε να ρίξει πάνω της ένα έθνος ηλιθίων! Για λόγους ισορροπίας. Δεν μπορούσε στο πιο ωραίο γωνιακό μαγαζί του πλανήτη να βάλει τους πιο έξυπνους, τους πιο δουλευταράδες, τους πιο οργανωτικούς ανθρώπους.

Τότε, το παιγνίδι δεν θα είχε νόημα. Αντί, λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο το ”μαγαζί” και να κάνουμε την Ελλάδα το Μαϊάμι της Ευρώπης, ασχολούμαστε μ’ ένα σωρό βλακείες. Καλά να πάθουμε και περαστικά μας...

Τι μπορούμε να πουλήσουμε; Ωραίες θάλασσες, ωραία βουνά, έναν λαμπερό ήλιο και μπόλικο folklore. Κάποιοι μιλούσαν με απαξίωση μέχρι πριν από λίγα χρόνια γι’ αυτή την προοπτική και ”πούλαγαν” επανάσταση, φωνάζοντας δυνατά ότι ”οι Έλληνες δεν θα γίνουν τα γκαρσόνια της Ευρώπης”! Μεγάλη η σοφία τους.

Θα μας έπεφτε, δηλαδή, άσχημα αν η Ελλάδα φιλοξενούσε σήμερα όλο τον καλό κόσμο της Ευρώπης. Θα ερχόταν ο ξένος να κάνει τη βόλτα του, να κάνει shopping therapy, να παίξει στο καζίνο.

Κι αν θέλαμε να το κάνουμε και πιο ”σοβαρό” το story, θα δημιουργούσαμε ένα δυνατό τραπεζικό σύστημα να φυλάει τα λεφτά τους και να μην χρειάζεται οι άνθρωποι να κουβαλάνε ταξιδιωτικές επιταγές κάθε φορά που θα μας επισκέπτονται.

Οι Κύπριοι, δηλαδή, ήταν τόσο ανόητοι που μάζεψαν όλο το ρωσικό χρήμα;

Οι εφοπλιστές; Αυτούς πού τους βάζετε! Δεν τους έχουμε που δεν τους έχουμε, τι θα κόστιζε αν τους δίναμε προνόμια για να εγκατασταθούν στην πατρίδα τους;

Αλλά είπαμε ότι εμείς είμαστε μάγκες. Δεν θέλουμε να γίνουμε το super τουριστικό θέρετρο της Ευρώπης, αλλά να γίνουμε οι γίγαντες της... Πληροφορικής!

Δεν θέλουμε τους εφοπλιστές στην Ελλάδα, διότι είναι, λέει, ”κακοί άνθρωποι” και ”βουλιάζουν τα πλοία τους”. Κι έπειτα θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε ηλίθιοι.

Και θεωρούμε ηλίθιους εκείνους που δεν έχουν ούτε ένα από τα δικά μας εφόδια και παλεύουν για να κερδίσουν τη μάχη της επιβίωσης. Χαρακτηρίζουμε αστείο το γεγονός ότι οι Φιλανδοί έχουν φτιάξει το ”χωριό του Αϊ Βασίλη”, ή ότι οι Αμερικάνοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι ο χρόνος ξεκίνησε από την ώρα που ο Κολόμβος πάτησε το πόδι του στη Νέα Γη.

Ο πλανήτης Γη, πάντως, θα συνεχίσει να περιστρέφεται, σε πείσμα όλων εκείνων που θεωρούν ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου. Όσο εμείς ασχολούμαστε με τον Βασικό Μέτοχο, με τον Κούγια και τον Βαλιανάτο και με την υποψηφιότητα Παπαρίζου στη Eurovision, οι άλλοι θα μας αφήνουν έτη φωτός πίσω τους...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v