Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκαργκάνας: Επιβράδυνση ΑΕΠ - ενίσχυση πληθωρισμού

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυση του πληθωρισμού προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να ανοίξει άμεσα ο διάλογος για το Ασφαλιστικό έκανε ο κ. Γκαργκάνας.

Γκαργκάνας: Επιβράδυνση ΑΕΠ - ενίσχυση πληθωρισμού
Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυση του πληθωρισμού προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί κοντά στο 3% το τρέχον έτος, ενώ ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 4%, τροφοδοτούμενος από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, αλλά και από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Νίκος Γκαργκάνας, απηύθυνε έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις με υπευθυνότητα και ψυχραιμία, αποφεύγοντας να ενσωματώσουν τον προσωρινά υψηλότερο πληθωρισμό τόσο στις αυξήσεις των μισθών όσο και στην τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων.

Η προσπάθεια για τη μείωση του πληθωρισμού θα πρέπει να συνοδεύεται από μισθολογικές αυξήσεις συμβατές με την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών και ο ρυθμός ανόδου των ονομαστικών αποδοχών να συγκλίνει σταδιακά προς το άθροισμα του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας στην Ελλάδα και του μέσου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ και όχι στη χώρα μας, επεσήμανε ο διοικητής της τράπεζας.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαργκάνας και τόνισε την ανάγκη να τηρηθεί στο ακέραιο το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, ενώ ο μακροχρόνιος στόχος της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η επίτευξη ισοσκελισμένης ή πλεονασματικής θέσης.

Πέρα από τη μείωση του ελλείμματος τη διετία 2005-2006 θα απαιτηθεί μόνιμη περαιτέρω βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης με την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω διαρθρωτικών μεταβολών στις δημόσιες δαπάνες και τα έσοδα, επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται ότι θα απαιτηθούν αυστηρός έλεγχος και επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων των τρεχουσών δαπανών, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιορισμός της φοροδιαφυγής.

”Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν επιχειρήσεις που κλέβουν το ΦΠΑ”, είπε ο κ. Γκαργκάνας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην ανάγκη να ανοίξει άμεσα ο διάλογος για το Ασφαλιστικό.

”Χρειάζεται επειγόντως δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού”, είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, και προέτρεψε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της γεννητικότητας.

Ανέφερε μάλιστα ότι οι συνολικές δαπάνες για συντάξεις γήρατος θα αυξηθούν –σε σύγκριση με το 2005– περίπου κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και κατά 10,2 μονάδες μέχρι το 2050.

Ο κ. Γκαργάνας τόνισε ότι θα πρέπει να περιοριστεί το σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης, δηλαδή να μην βγαίνουν ορισμένοι στη σύνταξη στα 40-45 χρόνια τους, ενώ από την άλλη πλευρά είπε ότι θα πρέπει να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης ειδικά στα ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ, Τράπεζες), δεδομένου ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης είναι τα 59,5 χρόνια.

Οι προσπάθειες της τελευταίας 15ετίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων ήταν μόνο εν μέρει αποτελεσματικές, τόνισε ο κ. Γκαργκάνας, και πρόσθεσε ότι με τις μεταρρυθμίσεις αυτές κερδήθηκε μεν σημαντικός χρόνος και βελτιώθηκε η οργανωτική δομή του συστήματος, αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν οι μονιμότερες πιέσεις στις δαπάνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v