Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλουμίνιο: Ξεκινά η επένδυση για ηλεκτρική μονάδα

Την άμεση υλοποίηση του σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στον Άγιο Νικόλαο Παραλίας Διστόμου Βοιωτίας, συνολικού κόστους επένδυσης 190 εκατ. ευρώ περίπου, αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Διανομή μερίσματος ενός (1) ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2004.

Αλουμίνιο: Ξεκινά η επένδυση για ηλεκτρική μονάδα
Την άμεση υλοποίηση του σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στον Άγιο Νικόλαο Παραλίας Διστόμου Βοιωτίας, συνολικού κόστους επένδυσης 190 εκατ. ευρώ περίπου, αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Επίσης, η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση 23% στα κέρδη προ φόρων τριμήνου, ενώ αλλάζει την απόφαση για τη μερισματική πολιτική αυξάνοντας την πρόταση για το μέρισμα του 2004 στο 1 ευρώ αντί 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

Η επένδυση αυτή επιβάλλεται από τις νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν μετά την λήξη των συμβάσεων με το ελληνικό δημόσιο και τη ΔΕΗ και θα δημιουργήσει νέες και ευνοϊκές προϋποθέσεις για το μέλλον και την κερδοφορία της εταιρίας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανάθεση της πραγματοποίησης του ανωτέρω έργου στην εταιρία Μεταλλικές Κατασκευές (ΜΕΤΚΑ), μειοδότη μεταξύ των τριών εταιρειών που είχαν υποβάλει σχετική προσφορά.

Μετά την απόφαση για υλοποίηση της επένδυσης ενέργειας και σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη μετεγκατάσταση του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας του Ομίλου Μυτιληναίος με την επωνυμία ”Μυτιληναίος Παραγωγή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.” από την περιοχή του Βόλου στην περιοχή των εγκαταστάσεων της ΑτΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, για την εξυπηρέτηση της μετεγκατάστασης, τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης μίσθωσης χώρου εντός της περιοχής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΑτΕ, μεταξύ της τελευταίας και της εταιρείας ”Παραγωγή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.”.

Η μετεγκατάσταση του σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού του Ομίλου σε συνδυασμό με την υλοποίηση του έργου συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας της Αλουμίνιον της Ελλάδος, οι οποίες θα λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο, θα έχει ευεργετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα για την περιοχή, η οποία ταυτόχρονα θα καταστεί και ένας εκ των μεγαλυτέρων ενεργειακών κόμβων της χώρας.

Οι οικονομίες κλίμακος από την ταυτόχρονη λειτουργία δυο σταθμών ενέργειας καθώς και της απασχόλησης ειδικευμένου και υψηλής στάθμης προσωπικού σε μια περιοχή που μέχρι πρότινος απειλείτο με ”βιομηχανικό αφανισμό” εκρίθησαν εξαιρετικά θετικά από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας.

Η σύμβαση κατασκευής του ενεργειακού έργου θα υποβληθεί για έγκριση στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, στις 23 Μαΐου 2005.

----- Τα μεγέθη του α’ τριμήνου

Σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑτΕ ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου 2005, που έχουν ως εξής:

* Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 85,6 εκατ. ευρώ, έναντι 85,7 εκατ. ευρώ το 2004.

* Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ανέρχονται σε 17 εκατ. ευρώ έναντι 16,1 εκατ. ευρώ το 2004 και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 21% επί των πωλήσεων.

* Τα καθαρά κέρδη προ φόρων του τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 16,7 εκατ. ευρώ, έναντι 13,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2004, παρουσιάζοντας αύξηση 23% περίπου.

Οι οικονομικές καταστάσεις του 1ου τριμήνου 2005 θα δημοσιευθούν στις 18.05.2005.

Επίσης, εν όψει της υψηλής ρευστότητας της ΑτΕ και δεδομένου ότι τα ιδιαίτερα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του 2005 φαίνεται ότι διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφασίζει, τροποποιώντας τη σχετική απόφαση που έλαβε στις 25.02.2005, να προτείνει στη Γενική Συνέλευση διανομή μερίσματος ενός (1) ευρώ αντί 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, με σκοπό τη στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της ΑτΕ, η οποία θεωρείται σημαντικώς χαμηλότερη από την τιμή που αντιστοιχεί στα δεδομένα της αγοράς και στην οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ΑτΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να εισηγηθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων της την απόκτηση δικών της μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέχρι του 10% του συνολικού αριθμού μετοχών, σε τιμή μεταξύ 5 και 35 ευρώ και για διάστημα ενός (1) χρόνου από την ημερομηνία λήψης της σχετικής απόφασης της γενικής συνέλευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v