Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο η σταθεροποίηση

Στην αγορά δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση σημαντικής διαφοροποίησης της συνολικότερης θέσης, τη στιγμή που το ενδιαφέρον περιορίζεται σε επιμέρους κινήσεις στους κλάδους των κατασκευών, της μεταλλουργίας και της ακτοπλοΐας. Ξεχωρίζουν οι εξελίξεις από το μέτωπο του ΟΤΕ και την Εμπορική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή απογοητευτική εικόνα της αγοράς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω, μικρής όμως, υποχώρησης του Γενικού Δείκτη.

Ενδιαφέρουσες ωστόσο χαρακτηρίζονται επιμέρους κινήσεις και εξελίξεις που αφορούν στις προθέσεις της διοίκησης του ΟΤΕ για τη σχέση με τη θυγατρική του (βλ. σχετικό θέμα), είτε στις ΕΧΑΕ, στον Κυριακίδη, στην ακτοπλοΐα και στις κατασκευές.

Στην ΕΧΑΕ οι αποφάσεις της τακτικής γενικής συνέλευσης (βλ. σχετικό θέμα) ενδέχεται να επηρεάσουν και βραχυπρόθεσμα την τάση, η απόφαση διανομής μερίσματος 60 λεπτών ανά μετοχή που θα προτείνει σήμερα η διοίκηση της FGL Mermeren (βλ. σχετικό θέμα) ενδέχεται να διαμορφώσει ανάλογη τάση, ενώ η χθεσινή απόκτηση από τη Sea Link (του Απόστολου Βεντούρη) ποσοστού τουλάχιστον 2% της HSW επισπεύδει τις εξελίξεις στον χώρο της ακτοπλοΐας.

Οι εξελίξεις μάλιστα εκτιμάται ότι θα είναι άμεσες, καθώς στην έκτακτη γενική συνέλευση της θυγατρικής των Μινωικών Γραμμών θεωρείται σχεδόν βέβαιη η έγκριση της εισόδου δύο μελών της ”πλευράς Παναγόπουλου” στο Δ.Σ. της εταιρίας.

Γνώστες του κλάδου και του παρασκηνίου αποδίδουν ακριβώς σε αυτές τις εξελίξεις την κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και χρηματιστηριακά στον κλάδο.

Από τον χώρο των κατασκευών, η αντίδραση της Ελληνικής Τεχνοδομικής προς τα 3,70 ευρώ, της Άκτωρ προς τα 3,20, της JP Άβαξ προς τα 3,80 ευρώ (με μικρή διόρθωση χθες), σε συνδυασμό με την αύξηση των συναλλαγών σε Μηχανική, Θεμελιοδομή, αλλά κυρίως στην ΑΓΕΚ, διαμορφώνουν έστω και βραχυπρόθεσμα τάση για επιμέρους μετοχές.

Δεν θα πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητη η διανομή μερίσματος 2,85 ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος και η συνολικότερη αντίδραση μετοχών του ομίλου Μυτιληναίου (Μυτιληναίος, Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΜΕΤΚΑ).

Για τη σημερινή συνεδρίαση ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση – συσσώρευση του Δείκτη σε εύρος όχι χαμηλότερο 2.880 μονάδων και πιθανή αντίδρασή του μέχρι τις 2.915 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v