Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το... σκατό της γάτας!

Σε λίγες εβδομάδες θα μου έρθει η λυπητερή της εφορίας. Ο λογιστής μου σύστησε να μην περνάω ”έξοδα” στα βιβλία μου, διότι ο έφορος θα τα ”ρίξει”. Πηγαίνοντας στο pet shop της γειτονιάς μου συνάντησα έναν εισηγμένο επιχειρηματία, ο οποίος σταμάτησε για να πάρει άμμο για τη γατούλα του. Μέχρις εδώ καλά. Ευαίσθητος άνθρωπος, σκέφτηκα. Όταν, όμως, ζήτησε τιμολόγιο στο όνομα της εταιρίας του, έγινα έξαλλος!

Το... σκατό της γάτας!
Σε λίγες εβδομάδες θα μου έρθει η λυπητερή της εφορίας. Ο λογιστής μου σύστησε να μην περνάω ”έξοδα” στα βιβλία μου, διότι ο έφορος θα τα ”ρίξει”.

Πηγαίνοντας στο pet shop της γειτονιάς μου συνάντησα έναν εισηγμένο επιχειρηματία, ο οποίος σταμάτησε για να πάρει άμμο για τη γατούλα του. Μέχρις εδώ καλά. Ευαίσθητος άνθρωπος, σκέφτηκα. Όταν, όμως, ζήτησε τιμολόγιο στο όνομα της εταιρίας του, έγινα έξαλλος!

Όχι με τον επιχειρηματία, αλλά με τον δικό μου έφορο. Άτιμη κοινωνία...

Το θέμα των διοικητικών εξόδων το έθιξε το Κυριακάτικο Βήμα σε όλη του την έκταση. Κι είναι πραγματικά να τρελαίνεσαι, διαπιστώνοντας ότι οι κύριοι που διευθύνουν τις εταιρίες έχουν χάσει κάθε μέτρο και έχουν γράψει τους λοιπούς μετόχους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Οι μέτοχοι, λοιπόν, οφείλουν στις γενικές συνελεύσεις να ζητήσουν πλήρη στοιχεία για το τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτά τα διοικητικά έξοδα και να ασκήσουν πραγματικό έλεγχο στις διοικήσεις των εταιριών τους.

Πρόκειται για τα δικά τους λεφτά! Είναι τα χρήματα που θα μπορούσαν να πάρουν επιπλέον ως μέρισμα και να χρηματοδοτήσουν τις δικές τους ανάγκες. Να πληρώσουν, βρε αδελφέ, την άμμο για το δικό τους γατάκι!

Οι μέτοχοι στην Ελλάδα δεν έχουν ανοίξει μέτωπο με τις διοικήσεις των εταιριών και οι διοικούντες αισθάνονται να μην απειλούνται. Κι έτσι συμπεριφέρονται με τα χρήματα των εταιριών τους σαν να πρόκειται για το πορτοφόλι του σπιτιού τους.



Μιλάμε για τους περισσότερους, όχι για όλους. Διότι υπάρχει και το άλλο παράδειγμα. Σε μεγάλη και σοβαρή εταιρία (με πρόεδρο συνδικαλιστή) η διοίκησή της αποφάσισε να ελέγξει όλα της τα έξοδα.

Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι έφευγαν πολλά λεφτά λόγω του ότι τα στελέχη της χρησιμοποιούσαν την business θέση στα αεροπορικά ταξίδια τους.

Αποφάσισε να σταματήσει αυτή η αιμορραγία και τα στελέχη της να ταξιδεύουν στην οικονομική θέση, όπως και όλοι οι άλλοι κοινοί θνητοί. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Βγήκε ένα σημαντικό κονδύλι που διατέθηκε για την ενίσχυση των εργαζομένων της εταιρίας.

Μην αναθαρρείτε! Περί εξαίρεσης πρόκειται και όχι για τον κανόνα. Ο κανόνας είναι ο κυριούλης στο pet shop με την άμμο της γατούλας του. Διότι ο κύριος αυτός πιστεύει ότι ακόμη και το σκατό της γάτας του θα πρέπει να το πληρώσουν οι μέτοχοι. Έλεος...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v