Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή με σύμμαχο τον καλό καιρό

Το μάλλον θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, η αναμονή για τα αμερικανικά επιτόκια και η εκτίμηση για χαμηλό τζίρο είναι τα στοιχεία που δίνουν τάση και στη Σοφοκλέους. Το πλέον ενδιαφέρον στοίχημα στον FTSE-20 ”παίζεται” στον ΟΤΕ, ενώ το δικό τους κοινό –λόγω συγκυρίας– έχουν αποκτήσει Εμπορική και ΟΠΑΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ρυθμό της... επιστροφής θα κινηθεί, όπως εκτιμούν και οι χρηματιστές, η αγορά. Το θετικό είναι πως τις μέρες χωρίς συνεδρίαση στη Σοφοκλέους το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια διαμορφώθηκε μάλλον ενισχυτικά της όποιας τάσης – διάθεσης για σταθεροποίηση, κατ’ αρχάς του Γενικού Δείκτη.

Η ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί τελευταία κυρίως στη μετοχή του ΟΤΕ και δευτερευόντως στη θυγατρική του Cosmote σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διόρθωσης των τραπεζικών τίτλων καθιστούν -όσους έχουν επιστρέψει- συγκρατημένα αισιόδοξους.

Για τον ΟΤΕ το στοίχημα που εμφανώς ”παίζεται” αφορά στον χρόνο προσέγγισης των 15 ευρώ και ενδεχόμενης περαιτέρω κίνησης.

Για τις περισσότερες των ισχυρών τραπεζικών μετοχών φαίνεται πως σε αυτή τη φάση συμπληρώνεται η κατά 33% διόρθωσή τους και δοκιμάζεται η αντοχή σημαντικών επιπέδων στήριξης. Αυτό θα κρίνει βραχυπρόθεσμα και τη συνολικότερη πορεία της αγοράς.

Το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης (ή όχι) του εύρους στήριξης των 2.830 – 2.850 μονάδων παραμένει σε ισχύ, αν και σταδιακά θα θέλαμε να πιστεύαμε πως διαμορφώνονται προϋποθέσεις και συνθήκες πραγματοποίησης του αισιόδοξου ενδεχόμενου, αυτού που μπορεί να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα τον Γενικό Δείκτη και πάλι σε φορά προσέγγισης ή και νέας ανοδικής διάσπασης των 3.000 μονάδων.

Βέβαια, αυτό αφορά στον μεσοπρόθεσμο στόχο της αγοράς, που με λίγες συναλλαγές και περιορισμένο τζίρο, όπως αναμένεται για σήμερα – αύριο δύσκολα μπορεί να σηματοδοτηθεί.

Άλλωστε στις τελευταίες συνεδριάσεις η παρουσία των ξένων περιορίζεται σε ελάχιστους τίτλους όπου υπάρχει τάση (ΟΤΕ-Cosmote, Coca-Cola 3E, Motor Oil), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο ενεργότερης επανεμφάνισής τους σε Εμπορική και ΟΠΑΠ.

Ειδικότερα για την περίπτωση του Οργανισμού, όπου η διαδικασία διάθεσης ποσοστού έως και 17% έχει ήδη δρομολογηθεί, όλα τα ενδεχόμενα γύρω από την αποτίμηση παραμένουν ανοιχτά. Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται στα περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τις συναλλαγές και τη διακύμανση των προηγούμενων ημερών, λόγω επιχειρηματικών συνεργειών ενδέχεται να παραμείνουν στο προσκήνιο οι μετοχές των Αλουμινίου της Ελλάδος, Μυτιληναίου – ΜΕΤΚΑ, Intralot (με την Π&Κ να θέτει τιμή-στόχο στα 27 ευρώ), ΑΕΓΕΚ-ΕΚΤΕΡ, Μινωικών Γραμμών (τιμή-στόχος στα 3 ευρώ από τα 2,7 ευρώ από Π&Κ), Άκτωρ – Ελληνικής Τεχνοδομικής, Θεμελιοδομής και ορισμένες ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v