Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η προσοχή μας στο πετρέλαιο...

Το πετρέλαιο είναι το κλειδί για τις οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις. Μία τιμή του πετρελαίου κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι είναι κάτι που όλοι μας μπορούμε να το αντέξουμε. Μία τιμή, όμως, υψηλότερα των 60 δολαρίων κρύβει μεγάλες παγίδες για τις αγορές. Πληθωρισμό, αύξηση επιτοκίων και χαμηλότερες τιμές στα χρηματιστήρια...

Η προσοχή μας στο πετρέλαιο...
Το πετρέλαιο είναι το κλειδί για τις οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις. Μία τιμή του πετρελαίου κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι είναι κάτι που όλοι μας μπορούμε να το αντέξουμε.

Μία τιμή, όμως, υψηλότερα των 60 δολαρίων κρύβει μεγάλες παγίδες για τις αγορές. Πληθωρισμό, αύξηση επιτοκίων και χαμηλότερες τιμές στα χρηματιστήρια...

Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου; Στην αρχή πιστέψαμε ότι επρόκειτο για ένα ακόμη κερδοσκοπικό παιγνίδι. Όσοι πόνταραν σ’ αυτό το ενδεχόμενο, από τα 30 ακόμη δολάρια το βαρέλι, μετρούν ήδη σημαντικότατες ζημίες.

Πιο ψύχραιμες φωνές έκαναν στη συνέχεια λόγο για αύξηση της ζήτησης λόγω της ανάπτυξης της Κίνας. Η ουσία είναι ότι ο ”μαύρος χρυσός” έχει διαψεύσει όλες τις προβλέψεις και έχει κάνει μία μεγάλη κίνηση προς τα 55 δολάρια το βαρέλι.

Μία κερδοσκοπική κίνηση ”διορθώνεται” αργά ή γρήγορα. Εδώ, όμως, φαίνεται να κρύβεται κάτι πιο ουσιαστικό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι επιπτώσεις από μία περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Wall Street συμπεριφέρεται αντιστρόφως ανάλογα με την πορεία της τιμής του ”μαύρου χρυσού”.

Ήδη υπάρχουν ενδείξεις για πληθωριστικές πιέσεις. Αν η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιηθεί σε επίπεδα τιμών υψηλότερα των 60 δολαρίων το βαρέλι, τότε δεν θα μιλάμε για ενδείξεις, αλλά για βεβαιότητα.

Κι είναι γνωστό (αυτό ακόμη δεν έχει αλλάξει) ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των χρηματιστηριακών αγορών είναι η άνοδος των επιτοκίων.

Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που βλέπουμε ανοίγοντας την πρώτη σελίδα του euro2day.gr είναι η τιμή του πετρελαίου. Έπειτα πάμε στα υπόλοιπα...

Θανάσης Μαυρίδης

thmavridis@euro2day.gr

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v