Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβάδισμα για αρνητικές ενδείξεις

Οι πιθανότητες να μετατραπεί η βραχυπρόθεσμη φορά της αγοράς σε ανοδική υπάρχουν, αν και για κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί κίνηση- ”καταλύτης”. Ωστόσο, αν θελουμε να είμαστε πραγματιστές, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας, οι αρνητικές ενδείξεις για τη συνέχεια ήταν περισσότερες των θετικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περισσότερες ήταν οι αρνητικές παρά οι θετικές ενδείξεις για τη συνέχεια της αγοράς.

Το ”κλείσιμο” του Γενικού Δείκτη δεν ήταν –από τεχνικής πλευράς- και το καλύτερο δυνατό, καθώς φέρνει τον Δείκτη ακόμη χαμηλότερα και πιο κοντά προς το εύρος στήριξης των 2.830- 2.850 μονάδων.

Η προσφορά που εκδηλώθηκε σε μετοχές των Εθνικής, Alpha και Eurobank, μπορεί μεν να μην ήταν σημαντική, ήταν όμως υπερβάλλουσα σε σύγκριση με το συνολικό τζίρο της συνεδρίασης.

Το ”άδειασμα” που δέχθηκε η μετοχή της ΔΕΗ μπορεί να ήταν εκ πρώτης όψεως απρόσμενο, πλην όμως για ορισμένους αντικατοπτρίζει την διοικητική αντιπαράθεση.

Μία επιπλέον αρνητική ένδειξη αφορά στην απογοητευτική εικόνα που εμφανίζουν αρκετές εισηγμένες, με βάση τα αναμορφωμένα αποτελέσματα τους.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία όπως παρουσιάστηκαν καταγράφουν μεν μέρος της οικονομικής θέσης των εταιριών, δεν αποτυπώνουν όμως ακριβώς τα αποτελέσματα με βάση τα ΔΛΠ.

Ενδεικτικότερη είναι η περίπτωση της Coca-Cola 3E όπου η μείωση των ιδίων κεφαλαίων είναι πέραν κάθε λογιστικής λογικής.

Τα αποτελέσματα όμως αποτελούν ένδειξη, καταγράφουν τάση, προεξοφλούν αν θέλετε την εικόνα όπως αυτή θα αποτυπώνεται με βάση και τα ΔΛΠ.

Και αυτό είναι ένα ερώτημα για την αγορά.

Είναι όμως θετικό πως μέχρι και την τελευταία συνεδρίασης της Μεγάλης Εβδομάδας δεν είχε γίνει απολύτως τίποτε στο θέμα του ασφαλιστικού, της εθελουσίας του ΟΤΕ και σε επιμέρους τομείς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η επίλυση (ή όχι) των προβλημάτων είναι μπροστά μας.

Αποτελεί θετική ένδειξη η διαμόρφωση ελκυστικότερων αποτιμήσεων για μετοχές – επιλογές ξένων διαχειριστών, τη στιγμή που ορισμένοι εξ αυτών επαναπροσεγγίζουν την αγορά και ειδικότερα τον Τραπεζικό κλάδο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Merrill Lynch στην ανάλυση για τις τράπεζες αλλά και της Morgan Stanley για ΟΤΕ-Cosmote.

Θα επιμείνουμε πως εάν υπάρξει η κίνηση- καταλύτης, η φορά της αγοράς μπορεί να μετατραπεί και πάλι βραχυπρόθεσμα σε ανοδική.

Εξάλλου, στο εβδομαδιαίο report της η Ωμέγα συνιστά αναµονή για τους επενδυτές µε βραχυπρόθεσµη επενδυτική στρατηγική, έως ότου εµφανιστούν ενδείξεις αντιστροφής τόσο σε επίπεδο τιµών όσο και σε επίπεδο όγκου συναλλαγών.

Ωστόσο πρέπει να σηµειωθεί πως ενδεχόµενη αδυναµία διατήρησης των τιµών πάνω από την περιοχή των 2.840 µονάδων που ορίζει την πρώτη στήριξη, θα οδηγήσει το Γ.Δ. προς χαµηλότερα επίπεδα, έως την επόµενη περιοχή στήριξης που θα προσπαθήσει να συγκρατήσει την πτωτική τάση των τιµών στις 2.380 µονάδες.

Η βραχυπρόθεσµη τεχνική αρνητική εικόνα που έχει διαµορφωθεί είναι ικανή να αντιστραφεί µόνο µε την διατήρηση και άµεση ανοδική αντίδραση των τιµών από την περιοχή των 2.840 µονάδων µε ισχυρό όγκο συναλλαγών, καθώς θα δηµιουργήσει ενδείξεις αντιστροφής της βραχυπρόθεσµης τάσης σε ανοδική.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.868 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 2,16%, ο FT 20 υποχώρησε 2,82%, ενώ ο Mid 40 σημείωσε απώλειες 0,33%.

Ο Small Cap 80 υποχώρησε 1,31%, ενώ ο FTSE 140 κατέγραψε απώλειες 2,46%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 4,01%, ενώ ο κλάδος πληροφορικής υποχώρησε 0,73%. Κέρδη 0,64% για τον κλάδο βιομηχανίας.

Οι 5 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Logismos (18,87%), Θεμελιοδομή (15,38%), ΕΛΒΙΕΜΕΚ (13,89%), Πουλιάδης (11,54%), και Kego (9,52%).

Οι 5 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: MLS (25,69%), Πετζετάκις (προνομιούχες – 25,26%), Πετζετάκις (κοινές - 17,78%), ΕΛΦΙΚΟ (17,65%), Καράτζης (14,78%).



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v