Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίβαρο σε πιέσεις Εθνική - Alpha

Με αυξημένη εμπορευσιμότητα σε Εθνική και Alpha εξισορροπείται η πίεση στις Cosmote, Πειραιώς και δευτερευόντως σε Eurobank και Πειραιώς, ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η ΜΕΤΚΑ φαίνεται να ”κλέβει” το παιχνίδι των εντυπώσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Επί τα αυτά” με μικρή πτώση, αλλά αυξημένες συναλλαγές.

Η υψηλή εμπορευσιμότητα σε μετοχές των Εθνική, Alpha -που με τη θετική τους διακύμανση οδηγούν σε απορρόφηση της πίεσης κυρίως σε Cosmote, Πειραιώς και δευτερευόντως σε Eurobank, ΟΤΕ- θεωρείται απρόσμενη γι’ αυτή τη συνεδρίαση.

Ενδέχεται όμως να αποτελεί -και βραχυπρόθεσμα- σημείο αναφοράς, καθώς η Εθνική διαμορφωνόταν στα 26,42 ευρώ με άνοδο 1,3% και συναλλαγές 220.000 τεμαχίων στις 11.45, ενώ την ίδια ώρα η Alpha ενισχυόταν κατά 0,64% προς τα 25,18 ευρώ με περισσότερα από 110.000 τεμάχια, με τον FTSE 20 να υποχωρεί κατά 0,28%.

Περίπου την ίδια στιγμή τα συμβόλαια του FTSE 20 για τον πρώτο μήνα (Μαΐου) διαμορφώνονταν με οριακά θετική απόδοση προς τις 1.575 μονάδες και του δεύτερου μήνα (Ιουνίου) λίγο πιο ψηλά.

Να σημειωθεί πως για τον FTSE 20 διαμορφώθηκε αρχικά υψηλή τιμή πέριξ των 1.585 μονάδων.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει αναμφίβολα η κίνηση που πραγματοποιείται με αιχμή τη ΜΕΤΚΑ, καθώς το ”πακέτο” επιστροφής κεφαλαίου-μερίσματος αποτελεί επενδυτικό δέλεαρ.

Εάν μάλιστα τελεσφορήσουν οι προσπάθειες στρατηγικής συνεργασίας του ομίλου είτε με την Alstom είτε με την General Electric, τότε το όλο ”πακέτο” ΜΕΤΚΑ - Μυτιληναίος γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό, καθώς θα περιλαμβάνεται μετοχικής σχέσης συνεργασία της τάξεως του 15%-30% (ανάλογα με τον όμιλο και το περιεχόμενο της συνεργασίας).

Από την ίδια κατηγορία ξεχωρίζει για ακόμη μία συνεδρίαση η θετική αντίδραση της Marfin FG, αλλά και του Πλαισίου, που από την προηγούμενη εβδομάδα αντιδρά από χαμηλή τιμή.

Εάν στη συνέχεια απορροφηθεί μέρος της προσφοράς στην Cosmote, που έχανε μέχρι και 3%, και περιοριστούν οι απώλειες στην Πειραιώς, δεν αποκλείεται να υπάρξει σταθεροποίηση του Γ.Δ. σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v