Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα των 2.800 με ίχνη υπερβολής (update)

Μετά την ισχυροποίηση των πιέσεων σε δεικτοβαρείς τίτλους, όπως ο ΟΤΕ (-2,24%) και ο Τιτάνας (-3,13%), η Σοφοκλέους υποχωρεί χαμηλότερα των 2.800 μονάδων. Το ”υποτιμητικό μίγμα” καθίσταται όλο και πιο ανησυχητικό, τη στιγμή που χρηματιστές διακρίνουν χαρακτηριστικά υπερβολής στην έκταση της διόρθωσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο χείλος των 2.800 μονάδων υποχωρεί με εντεινόμενο ρυθμό η αγορά.

Η τεχνική και ουσιαστική εικόνα επιδεινώνεται ταχύτατα, σε σημείο που παράγοντες της αγοράς αναζητούν και άλλες αρνητικές παραμέτρους, πέραν των λίγο - πολύ ήδη γνωστών.

Καλώς ή κακώς, με έβδομη κατά σειρά αρνητική συνεδρίαση και με τον FTSE-20 να καταγράφει σημαντικές απώλειες, φαίνεται πως ”παίζεται” υποτιμητικά αυτή τη φορά η προεξόφληση αρνητικών γεγονότων και παραμέτρων.

Πάντως σημειώστε πως αυτή τη στιγμή η Π&Κ εμφανίζεται υποστηρικτής των θεμελιωδών μεγεθών, προτάσσοντας ως επιλογές τις μετοχές των Εθνικής και Alpha, σε μια προσπάθεια να πρυτανεύσει η ψυχραιμία.

Αν και αυτές τις μέρες η εμπορευσιμότητα είναι συγκριτικά περιορισμένη, διαπιστώνεται πως χθες και σήμερα οι συναλλαγές σε αρκετούς τίτλους εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης παραπέμπουν σε συνέχεια ”ξεφορτώματος”.

Αυτό που διαπιστώθηκε ειδικότερα χθες αλλά και σήμερα στον ΟΠΑΠ -και εδώ και μια ώρα στον Τιτάνα- παραπέμπει ξεκάθαρα σε άδειασμα θέσεων ισχυρών διαχειριστών. Οι συγκεκριμένοι ”παίκτες” φαίνεται να γνωρίζουν κάτι περισσότερο απ’ ό,τι οι υπόλοιποι, εκτίμηση που ενισχύεται από τις ιδιαίτερα αυξημένες ανοιχτές θέσεις που διατηρούν σε δανεισμένους τίτλους (του FTSE-20).

Το υποτιμητικό μίγμα θα πρέπει να ελεγχθεί, να τιθασευτεί, ειδάλλως η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται παραπέμπει άμεσα στο άνοιγμα του... ασκού του Αιόλου.

Το παράδοξο είναι πως ελλείψει ειδήσεων και ουσιαστικών γεγονότων οι ισχυροί ”παίκτες” προτιμούν να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο από την υποχώρηση της υποκείμενης αγοράς μέσω πώλησης δανεισμένων μετοχών.

Φαίνεται όμως πως όλη η κατάσταση αρχίζει να προσλαμβάνει χαρακτηριστικά πανικού, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδικαιολόγητος.

Το παρήγορο είναι πως η προσφορά που εκδηλώνεται από χθες αλλά και σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, προφανώς και απορροφάται από κάποιους άλλους, αν και μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση (ή όχι) της παρουσίας ”ξένων κωδικών”.

Διαπιστώνεται, όμως, πως η τρέχουσα τιμή συγκεκριμένων μετοχών του FTSE-20 αποκλίνει όλο και περισσότερο από την τιμή-στόχο που έχουν θέσει το τελευταίο 10ήμερο οι πανίσχυροι διεθνείς οίκοι για μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-Cosmote, Εθνικής και Alpha και ορισμένους ακόμη τίτλους.

Η έκταση και η ένταση της διόρθωσης ενδέχεται να οδηγήσουν την αγορά σε ταχύτερη εκτόνωση των υποτιμητικών πιέσεων.

Εξάλλου, πέρασε σήμερα μέσω του Χ.Α. ένα πακέτο 1,5 εκατ. μετοχών της Φουρλής, που αντιστοιχούν στο 2,94% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, στα 6,60 ευρώ ανά μετοχή. Πληροφορίες αναφέρουν πως η μεταβίβαση των μετοχών πραγματοποιήθηκε προς ξένο θεσμικό επενδυτή.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Εθνικής στα 25,75 ευρώ, δύο πακέτα των 100.000 τεμαχίων και 29.400 τεμάχια της Intralot στα 22,80 και 22,90 ευρώ, αντίστοιχα, και δύο πακέτα των 48.590 και 200.000 τεμαχίων της ΔΕΗ στα 21,20 και 21,18 ευρώ, αντίστοιχα.

Επίσης, ένα πακέτο 600 τεμαχίων της Βιοτέρ στα 1,10 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Coca-Cola στα 21,46 ευρώ και ένα πακέτο 40.000 τεμαχίων της Eurobank στα 22,82 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v