Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ εκθέσεων - αναλύσεων για ΟΠΑΠ (update)

Στις σχέσεις του ΟΠΑΠ με την Intralot μέσα από την πορεία του ”Πάμε Στοίχημα”, στις προοπτικές ένταξης των ελληνικών ομάδων στο ”Στοίχημα”, στις εκτιμήσεις της διοίκησης για τα έσοδα, αλλά και στο επικείμενο placement, αναφέρονται ελληνικοί και ξένοι οίκοι. Οι απόψεις των: Morgan Stanley, CSFB, Citigroup, Alpha Finance, Marfin Analysis, Σίγμα Securities, Εγνατία Finance, Π&Κ και Proton.

Μπαράζ εκθέσεων - αναλύσεων για ΟΠΑΠ (update)
Μπαράζ εκθέσεων έδωσαν στη δημοσιότητα ελληνικοί και ξένοι χρηματιστηριακοί οίκοι με αφορμή τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ για αύξηση 26% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου.

Σημειώνουν πως αφενός η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεών τους και αφετέρου πως υποδηλώνει κάμψη όχι μόνο στο ”Πάμε Στοίχημα” αλλά και στο ΚΙΝΟ.

Παράλληλα τόσο οι ξένοι οίκοι όσο και οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες αναφέρονται στις σχέσεις του οργανισμού με την Intralot μέσα από την πορεία του ”Πάμε Στοίχημα” όσο και στην προοπτική να ενταχθεί το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Στοίχημα”.

Μάλιστα η Morgan Stanley διατηρεί την τιμή - στόχο των 27 ευρώ, επισημαίνοντας πως η τιμή αυτή προϋποθέτει την εισαγωγή των ελληνικών ομάδων ποδοσφαίρου στο ”Πάμε Στοίχημα” το τελευταίο τρίμηνο του έτους, εξέλιξη η οποία συμβάλλει κατά 3 ευρώ στην προαναφερθείσα τιμή-στόχο.

Στο θέμα της εισαγωγής του ελληνικού ποδοσφαίρου στο ”Πάμε Στοίχημα αναφέρεται και η CSFB, επισημαίνοντας ότι οι τρέχουσες επιδόσεις του Στοιχήματος αυξάνουν την πιθανότητα να δοθεί από την κυβέρνηση κάποιο ”δέλεαρ”, προκειμένου να ακολουθήσει το placement.

Στην κάμψη των εσόδων του οργανισμού από το ”Πάμε Στοίχημα” αναφέρεται η Alpha Finance, επισημαίνοντας πως από τις αρχές Απριλίου υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κάμψη των μεγεθών του Στοιχήματος θα ήταν στο 8-9%, λόγω των λιγότερο ελκυστικών αποδόσεων που προσφέρονταν στους παίκτες.

Ως λόγος της υποχώρησης αυτής, αναφέρεται η επιθυμία της Intralot για διατήρηση του προς διανομή ποσοστού κερδών εγγύτερα στην περιοχή του 60%, αντί να το αυξήσει.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley στην έκθεσή της με ημερομηνία 5 Μαΐου 2005 στην οποία θέτει την τιμή-στόχο στα 27 ευρώ και τη σύσταση ”overweight”, εκτιμά πως ο προβλεπόμενος από τη διοίκηση κύκλος εργασιών είναι ”ισχυρός”, ενώ συμπληρώνει πως με βάση τις δικές της εκτιμήσεις τα έσοδα πρώτου τριμήνου θα ενισχύονταν κατά 25%.

Επιπλέον, η Morgan Stanley αναφέρει πως ήρθε σε επικοινωνία με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, η οποία και προχώρησε σε ορισμένες διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, ο ξένος οίκος σημειώνει πως η διοίκηση του Οργανισμού ανάφερε ότι τα μέσα ημερήσια έσοδα του ΚΙΝΟ ανά πράκτορα παρέμειναν ”ισχυρά”, στα περίπου 850-900 ευρώ σε ημερήσια βάση, ποσό που δεν υποδηλώνει επιβράδυνση της τάσης.

Επίσης, η Morgan Stanley επισημαίνει πως το πρώτο τρίμηνο του 2005 έχει λιγότερες ημέρες από το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Παράλληλα και όσον αφορά στο ”Πάμε Στοίχημα”, το οποίο αντιπροσωπεύει το 40% των ενοποιημένων πωλήσεων, παρουσιάζει κάμψη της τάξης του 15% στο πρώτο τρίμηνο, αναφέρει η Morgan Stanley, συμπληρώνοντας πως αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στα λιγότερα παιχνίδια του Champions League και στο ότι οι ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου απομακρύνθηκαν νωρίς από την ίδια διοργάνωση.

Εξάλλου, υποχώρηση των εσόδων του Στοιχήματος κατά 29% εκτιμά η CSFB ότι δείχνουν οι ανακοινώσεις της διοίκησης για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι τρέχουσες επιδόσεις του Στοιχήματος, αναφέρει ο οίκος, αυξάνουν την πιθανότητα να δοθεί από την κυβέρνηση κάποιο ”δέλεαρ”, προκειμένου να ακολουθήσει το placement.

Η CSFB αναρωτιέται αν το δέλεαρ αυτό θα μπορούσε να είναι το Στοίχημα επί αγώνων ελληνικού ποδοσφαίρου.

”Αν τελικώς η ελληνική κυβέρνηση επέτρεπε στον ΟΠΑΠ το Στοίχημα επί ελληνικού ποδοσφαίρου, Ιπποδρομιών και Κυνοδρομιών θα αυξάναμε σημαντικά την αποτίμηση του Οργανισμού”, αναφέρει ο οίκος. ”Ετσι, θεωρούμε ότι τυχόν αδυναμία της τιμής της μετοχής, λόγω των πτωχών επιδόσεων του Στοιχήματος στο α΄ τρίμηνο, θα αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία”, καταλήγει ο οίκος.

Αν προβληθούν οι τάσεις που εμφανίζει τον τελευταίο καιρό το ”Πάμε Στοίχημα” σε ολόκληρο το έτος, αναφέρει ο οίκος, τα έσοδα από το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πιθανόν να εμφανίσουν κάμψη 22,3%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για υποχώρησή τους κατά 4,3%.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης του αρνητικού αυτού σεναρίου, ο οίκος αναφέρει ότι τα κέρδη ανά μετοχή του 2005 θα είναι χαμηλότερα κατά 7% έναντι των προβλέψεών του, ενώ η τιμή-στόχος θα περικοπεί κατά 1,5 ευρώ. Σήμερα, η τιμή-στόχος είναι στα 21,5 ευρώ και η σύσταση είναι ”outperform”.

Εξάλλου, την τιμή-στόχο των 23,2 ευρώ και τη σύσταση ”outperform” επαναδιατυπώνει η Alpha Finance για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, υπήρχαν από τις αρχές Απριλίου ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κάμψη των μεγεθών του Στοιχήματος θα ήταν στο 8-9%, λόγω των λιγότερο ελκυστικών αποδόσεων που προσφέρονταν στους παίκτες. Ως λόγος της υποχώρησης αυτής, αναφέρεται η επιθυμία της Intralot για διατήρηση του προς διανομή ποσοστού κερδών εγγύτερα στην περιοχή του 60%, αντί να το αυξήσει.

Συμπληρώνει δε, πως σε συνέχεια των εκτιμήσεων της διοίκησης προβλέπει ότι για το πρώτο τρίμηνο τα έσοδα του ”Πάμε Στοίχημα” θα διαμορφωθούν στα 335 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 20% σε σχέση με πέρυσι), με τα έσοδα του ΚΙΝΟ να φτάνουν τα 410 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 23%, στα 177 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να παρουσιάζουν ενίσχυση 33% με βάση τα αναπροσαρμοσμένα μεγέθη και πτώση 37% με βάση με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα.

Χαμηλότερη της αναμενόμενης χαρακτηρίζει η Marfin Analysis την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ για αύξηση 26% στα έσοδα πρώτου τριμήνου, ενώ η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως αναμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλια.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Σίγμα Securities, η οποία προέβλεπε αύξηση 35% στα έσοδα πρώτου τριμήνου του ΟΠΑΠ, καθώς τα τοποθετούσε στα 940 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, η Σίγμα Securities αναφέρει πως τα έσοδα από το ”Πάμε Στοίχημα” θα παραμείνουν ”αδύναμα” και στο δεύτερο τρίμηνο του 2005, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και τα έσοδα από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ενώ αναμένει ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η Εγνατία Finance προέβλεπε αύξηση 37% στον κύκλο εργασιών πρώτου τριμήνου του ΟΠΑΠ (στα 953 εκατ. ευρώ), με τα έσοδα του ”Πάμε Στοίχημα” να υποχωρούν κατά 10% και με το ΚΙΝΟ να παρουσιάζει ”ισχυρή” αύξηση, καταγράφοντας τζίρο 437 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Εγνατία Finance, η πρόβλεψη της διοίκησης για ενίσχυση του κύκλου εργασιών κατά 26% στο πρώτο τρίμηνο δεν υποδηλώνει μόνο χαμηλότερα έσοδα από το ”Πάμε Στοίχημα” αλλά και από το ΚΙΝΟ.

Παράλληλα, η Εγνατία Finance συμπληρώνει πως με αύξηση 26% στον τζίρο, τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα 174 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20%, με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν στα 115 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 31%.

Από την πλευρά της, η Π&Κ προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα είναι αυξημένες κατά 26,4% και θα διαμορφωθούν στα 878,4 εκατ. ευρώ, καθώς και τα EBITDA κατά 21%, στα 175 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη στα 113,9 εκατ. ευρώ, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 30,2%, μετά την προσαρμογή των μεγεθών του α΄ τριμήνου του 2004, ώστε να περιλαμβάνουν τις προβλέψεις από τη διαμάχη με την Intralot.

Εξάλλου, η Citigroup σε χθεσινό της report διατηρεί τη σύσταση ”Buy 1/High Risk 1” και την τιμή-στόχο των 25,2 ευρώ, ενώ, όπως αναφέρει, οι εκτιμήσεις για αύξηση του τζίρου κατά 26%, στα 875 εκατ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο υπολείπονται κατά 7% των εκτιμήσεών της.

Επίσης, σε χθεσινό report η Proton εκτιμούσε πως οι εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ για αύξηση 26% στον τζίρο του πρώτου τριμήνου υποδηλώνουν έσοδα ύψους περίπου 876 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω ποσό, συμπλήρωνε η χρηματιστηριακή, είναι οριακά χαμηλότερο των εκτιμήσεών της, ενώ εξηγούσε πως ενδέχεται να υποδηλώνει επιβράδυνση των μέσων ημερήσιων πωλήσεων του ΚΙΝΟ ανά πράκτορα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v