Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΛΠ: Της φυλακής τα σίδερα...

Τι είναι τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα; Πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να γράφουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι, όπως χρόνια τώρα κάνουν. Κούνια που τους κούναγε! Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι τα ΔΛΠ έχουν δημιουργηθεί για την προστασία των επενδυτών και ότι με την εφαρμογή τους ξεκινάει μία νέα εποχή.

ΔΛΠ: Της φυλακής τα σίδερα...
Τι είναι τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα; Πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να γράφουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι, όπως χρόνια τώρα κάνουν. Κούνια που τους κούναγε!

Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι τα ΔΛΠ έχουν δημιουργηθεί για την προστασία των επενδυτών και ότι με την εφαρμογή τους ξεκινάει μία νέα εποχή.

Σφίγγουν τα πράγματα για τις διοικήσεις των εταιριών. Η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων είναι μία πραγματική επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα.

Ανοίγει ο δρόμος των δικαστικών διεκδικήσεων για κάθε περίπτωση παράλειψης που μπορεί να επιφέρει ζημία στους επενδυτές. Ας πάρουμε για παράδειγμα μία κατασκευαστική εταιρία, η οποία και καλείται με την εφαρμογή των ΔΛΠ να κάνει ασφαλείς και ακριβείς προβλέψεις για την κερδοφορία της από ένα έργο.

Αν οι εκτιμήσεις είναι υπερτιμημένες ή υποτιμημένες, εκείνοι που τις έχουν κάνει έχουν σοβαρότατες ευθύνες. Ο επενδυτής αποκτά έτσι ένα σημαντικό όπλο για να διεκδικήσει το δίκιο του.

Θα μας πάρει καιρό για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν αντιληφθεί ότι η επανάληψη πρακτικών του παρελθόντος μπορεί να τους οδηγήσει στον Κορυδαλλό.

Η λογική του ”βρισκόμαστε στην Ελλάδα και κάποια άκρη θα βρεθεί” δεν πρόκειται να σώσει εκείνους που θα θελήσουν να περάσουν στις γκρίζες ζώνες.

Είναι η μεγάλη ευκαιρία των επενδυτών. Αρκεί να δημιουργηθούν μεγάλοι και ισχυροί σύλλογοι. Σύλλογοι που θα είναι ο φόβος και ο τρόμος των διοικήσεων των εταιριών και των βασικών μετόχων.

Όχι μόνο γιατί και ο ”άγιος φοβέρα θέλει”, αλλά και επειδή το χρηματιστήριο θα πρέπει να προστατεύει πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντα των επενδυτών και έπειτα των επιχειρήσεων, των διοικήσεών τους και των βασικών μετόχων.

Οι επενδυτές είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα και αυτοί χρειάζονται την προστασία του νόμου...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v