Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάκτυλοι ξένων

Ακόμη και αν ”εκβιαστεί” χαμηλότερη τιμή για τον ΟΠΑΠ από την πλευρά των ξένων, η UBS επιμένει με τιμή–στόχο τα 27,5 ευρώ. Οι ξένοι που ενισχύουν σε κάθε ευκαιρία τη θέση τους σε μετοχές εταιριών με προοπτικές λαμβάνουν τις τελευταίες μέρες διακριτικά θέσεις και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι εξελίξεις από το ασφαλιστικό των τραπεζών (βλ. σχετικό θέμα), η αντιπαράθεση των εμπλεκομένων στη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, οι ξένοι και η επικείμενη γενική συνέλευση της Εθνικής διαμορφώνουν την τάση.

Το ενδεχόμενο υποχώρησης του Γ.Δ. και πάλι προς τις 2.797 μονάδες συγκεντρώνει, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, λιγότερες πιθανότητες από αυτό της αντίδρασης προς τις 2.890 μονάδες.

Δεν αναφερόμαστε βέβαια στη σημερινή συνεδρίαση, όπου παρά τη στήριξη της UBS οι πωλητές στον ΟΠΑΠ ενδέχεται να πιέσουν τη μετοχή σε νέα χαμηλή τιμή έτους, αλλά στην προσδοκία που υπάρχει μεταξύ λίγων, αλλά διορατικών ”παικτών” της Σοφοκλέους.

Η UBS (βλ. σχετικό θέμα) διατηρεί την τιμή–στόχο των 27,5 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, άσχετα εάν βραχυπρόθεσμα –και λόγω της αποκοπής μερίσματος– η μετοχή μπορεί να διορθώσει μέχρι και τα 17,5 ευρώ.

Θα πρέπει να προσεχθεί πως όσο μεγαλύτερη διόρθωση ”εκβιάζεται” από τους ξένους στον ΟΠΑΠ τόσο περισσότεροι θα τοποθετηθούν και τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η αντίδραση σε διάρκεια εξαμήνου.

Τα ποσοστά συμμετοχής των ξένων (βλ. σχετικό θέμα) επιβεβαιώνουν την παρουσία τους, αλλά και την ευχέρειά τους να ποντάρουν σε δύο ταμπλό, δηλαδή στην αγορά μετοχών και στην αγορά παραγώγων.

Αυτό εξηγεί τις ενίοτε ακραίες διακυμάνσεις ακόμη και σε μετοχές του FTSE-20.

Όσο και αν διαβάζεται παράδοξο, το τμήμα εκείνο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με το οποίο ασχολούνται ο ισχυροί ”παίκτες” πηγαίνει καλά, στην πλειονότητά τους δε οι εταιρίες θα εμφανίσουν καλύτερα αποτελέσματα με τα ΔΛΠ απ’ ό,τι προεξοφλείται.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προσεχθεί η συμμετοχή αυτών των ”παικτών” σε επιμέρους μετοχές, καθώς ποντάρουν στην τωρινή κατάσταση των εισηγμένων, κυρίως όμως στις προοπτικές τους.

Η κίνηση των Folli Follie να υπογράψουν συμφωνία με τη United Airlines ακολουθεί άλλες δύο επίσης ισχυρές συμφωνίες και ”βάζει” την ελληνική πολυεθνική στην αμερικανική αγορά.

Και αυτό αρέσει στους ξένους.

Οι τελευταίοι φαίνεται και το επιβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία πως εκτιμούν ότι έχει προοπτική.

Η αγορά μειοψηφικού πακέτου της Φουρλής από ξένο θεσμικό λίγες μέρες μετά την παρουσίαση της εταιρίας σε διαχειριστές και αναλυτές επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Μετοχές-σηματωροί για σήμερα, πέραν των Εμπορική, ΟΠΑΠ, Εθνική – Alpha, θεωρούνται στους κλάδους τους οι Μπενρουμπής, Κορασίδης, Άβαξ, ΑΝΕΚ και ΕΧΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v