Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό τραπεζών και τρίμηνα οι ρυθμιστές

Η πρόοδος ή όχι των συζητήσεων για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, ειδικότερα αυτό της Εμπορικής που προηγείται, θα καθορίσει εν πολλοίς τη βραχυπρόθεσμη τάση. Η αγορά πάντως σταδιακά κινείται στο ρυθμό της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, γενικών συνελεύσεων και διάθεσης να βελτιωθεί κατά τι το κλίμα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών και η ανακοίνωση αποτελεσμάτων ομίλων του FTSE 20 θα διαμορφώσουν την τάση αυτή την εβδομάδα.

Δεδομένης της εικόνας της αγοράς προς το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, φαίνεται να υπάρχει διάθεση για συντήρηση της ανοδικής τάσης.

Για να συμβεί βέβαια αυτό, θα πρέπει να είναι θετικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, που ξεκίνησαν με οριακές διακυμάνσεις, να μην πιεστεί προς τα 19,5 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ και να υπάρξει συνέχεια στην αντίδραση των τραπεζικών μετοχών Εθνικής, Alpha Bank και δευτερευόντως Eurobank, Πειραιώς και Εμπορικής.

Η Εμπορική εκ των πραγμάτων λόγω της προεξόφλησης της κατά περίπτωση και αυτόνομης λύσης του Ασφαλιστικού και της αύξησης κεφαλαίου με ομόλογα, ενδέχεται να αποτελεί το ”χαρτί – ρυθμιστή” του κλάδου.

Στη μετοχή της Πειραιώς, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις περί ολοκλήρωσης ρευστοποίησης θέσης ξένου διαχειριστή, η αντίδραση της Παρασκευής μπορεί να έχει συνέχεια.

Λόγω αποτελεσμάτων στο επίκεντρο παραμένουν οι ΟΠΑΠ, Τιτάν και Coca-Cola 3E, με τη διοίκηση της τελευταίας να παρουσιάζει τις εγκαταστάσεις και τα σχέδια του Ομίλου στη γειτονική Ιταλία σε ξένους και Έλληνες αναλυτές.

Από το μέτωπο των κατασκευαστικών, βεβαιώνεται η επαναπροσέγγιση ορισμένων Ελλήνων και ενός ξένου διαχειριστή σε μετοχές της JP Άβαξ, Τέρνα, Τεχνική Ολυμπιακή, Ελληνική Τεχνοδομική – Άκτωρ και λιγότερο σε Μηχανική.

Εάν στην αρχή της συνεδρίασης δεν ”εκβιαστεί” ανοδική αντίδραση και αφεθεί να διολισθήσει ο FTSE 20 προς τη στήριξή του, δεν αποκλείεται στη συνέχεια να εκδηλωθεί αντίδραση προς το όριο των 1.600 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα του Ασφαλιστικού, ειδικότερα όμως της Εμπορικής, μπορεί να αποτελεί πρόκριμα αγορών (ή και πωλήσεων), δεδομένου ότι την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της Εθνικής και ανακοινώνει τα αποτελέσματά του ο Όμιλος.

Ένα επιπλέον στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει στο θετικό ενδεχόμενο -τουλάχιστον τον FTSE 20- είναι η επιστροφή ρευστού είτε μέσω μερισμάτων (ενδεικτική η περίπτωση των 0,72 ευρώ της Alpha Bank) είτε μέσω επιστροφής (με ενδεικτική την περίπτωση της Marfin Financial Group).

Σημείωση: Σε επιμέρους κλάδους θα πρέπει να προσεχθούν δύο πιθανές επιχειρηματικές κινήσεις που ενδέχεται να ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες.

Η μία αφορά στον κλάδο των Ειδών Διατροφής – Λιανικού Εμπορίου, με την επισήμανση πως δεν πρόκειται για εισηγμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, και η άλλη σε ένα ιστορικό όνομα αλυσίδας εμπορίου με εμφανή οικονομικά προβλήματα τελευταία και επίσης εμφανή την προσπάθεια ξεκαθαρίσματος του χαρτοφυλακίου της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v