Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάδε έφη Μπάφετ!

Ο κύριος Μπάφετ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πλέον ευκαιρίες στις χρηματιστηριακές αγορές και ότι με μία ετήσια απόδοση της τάξης του 6% - 7% θα πρέπει κανείς να είναι ευχαριστημένος. Ο μεγιστάνας, που αρέσκεται ακόμη να τρώει στο McDonald’s της γειτονιάς του, ποντάρει σε πτώση του δολαρίου. Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από έναν πραγματικό ”γκουρού” των αγορών...

Τάδε έφη Μπάφετ!
Ο κύριος Μπάφετ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πλέον ευκαιρίες στις χρηματιστηριακές αγορές και ότι με μία ετήσια απόδοση της τάξης του 6% - 7% θα πρέπει κανείς να είναι ευχαριστημένος.

Ο μεγιστάνας, που αρέσκεται ακόμη να τρώει στο McDonald’s της γειτονιάς του, ποντάρει σε πτώση του δολαρίου. Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από έναν πραγματικό ”γκουρού” των αγορών...

Αποκλείεται ο κ. Μπάφετ να έχει άδικο; Ασφαλώς και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, οι απόψεις του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον έτσι κι αλλιώς.

Ο κ. Μπάφετ δεν έκανε μία πρόβλεψη ότι ο Dow Jones θα κινηθεί μεταξύ των 10,011 και 10.617,24 μονάδων, αλλά μας είπε κάτι πιο σπουδαίο: ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν στους κυνηγούς των μεγάλων αποδόσεων.

Αν ο κ. Μπάφετ έχει δίκιο, είναι προτιμότερο να μην έχει κανείς μετοχές και να περιμένει μία καλύτερη συγκυρία για να τοποθετηθεί. Ο ίδιος, βέβαια, είπε ότι μεταξύ των μετοχών και των ομολόγων προτιμά τις μετοχές.

Δεν θα περιμέναμε, όμως, να ειπωθεί κάτι διαφορετικό από έναν φανατικό οπαδό των χρηματιστηριακών αγορών. Ο κ. Μπάφετ έγινε πλούσιος αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές και όχι πετρέλαιο ή σόγια.

Το ερώτημα είναι αν θεωρούμε χαμηλό ή υψηλό το ρίσκο που αναλαμβάνουμε για μία προσδοκώμενη ετήσια απόδοση της τάξης του 6% ή του 7%.

Η γνώμη μας είναι ότι το ρίσκο είναι εξαιρετικά υψηλό! Σε μία χρηματιστηριακή αγορά ο επενδυτής θα πρέπει να στοχεύει σε μεγάλες αποδόσεις για να πετύχει, τελικά, το 6% ή το 10%.

Θα πρέπει να του δημιουργείται συνεχώς το αίσθημα του ανικανοποίητου για να συνεχίσει το παιγνίδι να έχει ενδιαφέρον. Αν είναι να ρισκάρει τόσο πολύ για να πετύχει ένα 6%, τότε ίσως είναι προτιμότερο και το 4,5% ενός ομολόγου.

Κι ακόμη καλύτερο το να διατηρήσει τα μετρητά του και να περιμένει να αρπάξει από τα μαλλιά την όποια ευκαιρία του παρουσιαστεί. Αυτή είναι η γνώμη του γράφοντος με βάση τα όσα υποστήριξε ο κ. Μπάφετ.

Ο κ. Μπάφετ μπορεί να είχε κάτι διαφορετικό στο μυαλό του όταν έλεγε όλα αυτά που είπε στη γενική συνέλευση των μετόχων του, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Ο κ. Μπάφετ είναι ο κύριος Μπάφετ και μόνο εκείνος ξέρει τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. Κι έπειτα, μπορεί και να κάνει λάθος. Όπως είναι γνωστό, μόνος αλάνθαστος σ’ αυτό τον πλανήτη είναι ο Πάπας...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v