Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών για 3μηνο

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές από τα κέρδη πρώτου τριμήνου του ΟΠΑΠ τα οποία διαμορφώθηκαν υψηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων της αγοράς. Πώς σχολιάζουν CSFB, Μarfin, Proton, Εγνατία, Eurocorp, Praxis.

ΟΠΑΠ: Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών για 3μηνο
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές από τα κέρδη πρώτου τριμήνου του ΟΠΑΠ τα οποία διαμορφώθηκαν υψηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων της αγοράς, επισημαίνοντας παράλληλα τις ”καλές” επιδόσεις του ΚΙΝΟ.

Ο ΟΠΑΠ στο τρίμηνο ανακοίνωσε αύξηση 38,2% στα αναμορφωμένα καθαρά κέρδη (με βάση τα ΔΛΠ), με τα έσοδα να ενισχύονται κατά 26,7%.

Σημειώνεται πως προκειμένου να καταστούν τα μεγέθη των δύο αντίστοιχων περιόδων συγκρίσιμα, δεν έχει ληφθεί υπόψη η αναστραφείσα πρόβλεψη ποσού 148 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου 2004 αναφορικά με την υπόθεση διαιτησίας με την κοινοπραξία Intralot – Intralot International Ltd, όπως εμφανίζεται στην ενοποιημένη κατάσταση αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου 2004.

Οι αναλυτές αποδίδουν τα καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη του Οργανισμού στη διακράτηση του κόστους, στο βελτιωμένο περιθώριο κέρδους, αλλά και στο καλύτερο ”προϊοντικό μείγμα”.

Ειδικότερα η Marfin Analysis επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ΟΠΑΠ διαμορφώθηκαν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ τονίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την περιστολή των δαπανών.

Παράλληλα, στην έκθεση της χρηματιστηριακής (10/05) υπογραμμίζεται η σημαντική συμβολή του Kino στα μεγέθη της εισηγμένης, ενώ αναφορά πραγματοποιείται στη ”διεύρυνση οραρίου” του παιχνιδιού, που φαίνεται να ευνόησε το Kino.

Η Marfin Analysis διατηρεί την τιμή-στόχο των 22 ευρώ και τη σύσταση ”Neutral”.

Στο μεταξύ, στη διακράτηση του κόστους, αποδίδει η CSFB, τα καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2005, όπως αναφέρει σε σχετικό της σχόλιο.

Εξάλλου, η CSFB επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 21,5 ευρώ, επισημαίνοντας πως η μετοχή του Οργανισμού παραμένει η βασική της επιλογή από τον κλάδο.

Η διεύρυνση του ωραρίου για το ΚΙΝΟ, η εισαγωγή των ελληνικών ομάδων ποδοσφαίρου στο ”Πάμε Στοίχημα” και η εισαγωγή του Bingo, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές στην αποτίμηση της μετοχής του ΟΠΑΠ, οι οποίες δεν έχουν στην παρούσα φάση συνεκτιμηθεί, επισημαίνει ο ξένος οίκος.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τα μεγέθη του Οργανισμού η Εγνατία Finance αναφέρεται στην καλή απόδοση του ΚΙΝΟ, γεγονός που ενδέχεται να την οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το συγκεκριμένο παιχνίδι, ενώ συμπληρώνει πως δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις της και ως εκ τούτου στην αποτίμηση της μετοχής του Οργανισμού.

Η Proton Securities σε σχετικό της flash note αναφέρει πως τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα του ΟΠΑΠ οφείλονται στο καλύτερο του προσδοκώμενου περιθώριο κέρδους.

Ωστόσο, η Proton Securities επισημαίνει πως οι ανησυχίες που υπάρχουν για το ”Πάμε Στοίχημα” είναι τώρα περισσότερο έντονες, συμπληρώνοντας πως οι καλύτερες του αναμενομένου αποδόσεις του ΚΙΝΟ δεν θα πρέπει να ενθουσιάσουν τους επενδυτές, δεδομένου ότι το παιχνίδι βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο (διεξάγεται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής από τον Οκτώβριο του 2004).

Ωστόσο, χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα μέσα ημερήσια έσοδα του ΚΙΝΟ, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 940 ευρώ ανά πράκτορα, υψηλότερα των εκτιμήσεων της για 900 ευρώ, λόγω της διεύρυνσης του ωραρίου από τις 17 Ιανουαρίου.

H Eurocorp, από την πλευρά της, αναφέρει πως τα μεγέθη του ΟΠΑΠ υπερέβησαν τις προβλέψεις της όσον αφορά στα κέρδη, αφενός λόγω του καλύτερου ”προϊοντικού μείγματος” (περισσότερα έσοδα από αριθμολαχεία παρά από στοιχήματα) και αφετέρου λόγω της συγκράτησης ορισμένων εξόδων.

Παράλληλα, σημειώνει πως σε γενικές γραμμές οι ”ισχυρές” επιδόσεις του ΚΙΝΟ από τη μία, αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η διοίκηση του Οργανισμού με στόχο την αναζωογόνηση του ”Πάμε Στοίχημα” μετριάζουν τις όποιες ανησυχίες της.

Αναφερόμενη στο ΚΙΝΟ επισημαίνει πως οι φόβοι της για επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης δεν επιβεβαιώθηκαν και ως εκ τούτου εκτιμά πως η πρόβλεψη που έχει πραγματοποιήσει για έσοδα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2005 είναι εφικτή, συμπληρώνοντας παράλληλα πως ενδέχεται να την αναθεωρήσει οριακά υψηλότερα.

Εμφανίζεται, όμως, απογοητευμένη από τις επιδόσεις του ”Πάμε Στοίχημα”.

Γενικότερα όσον αφορά στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η Eurocorp εκτιμά πως τα ”άσχημα” νέα έχουν προεξοφληθεί.

Επίσης συμπληρώνει πως ακόμα και με βάση το πλέον απαισιόδοξο σενάριο για το ”Πάμε Στοίχημα”, ενδεχόμενη υποβάθμιση των προβλέψεών της για τα κέρδη του ΟΠΑΠ θα αφορά σε περίπου 5%, ποσοστό το οποίο θα έχει μηδαμινές επιπτώσεις στους πολλαπλασιαστές, αλλά και στη μερισματική απόδοση του Οργανισμού.

Οριακά υψηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών σε επίπεδο EBITDA και καθαρών κερδών κινήθηκαν τα μεγέθη του ΟΠΑΠ, αναφέρει η Praxis International.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v