Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το βελτιωμένο νομοσχέδιο για Κεφαλαιαγορά

Το ”βελτιωμένο” πολυνομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά δόθηκε προς διαβούλευση στους φορείς. Διαβάστε το πλήρες κείμενο. Τι προβλέπει για χρηματιστηριακές εταιρίες, Επικουρικό, καθώς και για αναστολές-διαγραφή εταιριών. Το νέο πλαίσιο για ΑΕΛΔΕ και ΑΕΕΧ, οι νέες αγορές του ΧΑ αλλά και οι νέες υποχρεώσεις για τις εισηγμένες.

Ολο το  βελτιωμένο νομοσχέδιο για Κεφαλαιαγορά
Δυνατότητα στο Χρηματιστήριο να προχωρήσει, εντός έτους από την έναρξη ισχύος του νόμου, στη δημιουργία νέων οργανωμένων αγορών (με κατάργηση των σημερινών Κύρια, Παράλληλη και ΝΕΧΑ), αυστηρότερες υποχρεώσεις των εισηγμένων εταιρειών, προβλέπει μεταξύ άλλων το ”βελτιωμένο” κείμενο του πολυνομοσχεδίου για το ΧΑ, που πρόσφατα δόθηκε προς διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς.

Προβλέπει επίσης υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση μη συνεργασίας αυτών με την αρμόδια εποπτική αρχή (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), υψηλότερο ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για τη δημιουργία ΑΕΕΧ και διευρυμένο φάσμα δραστηριοτήτων για τις ΑΕΛΔΕ.

Ωστόσο σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί ή και καταργηθεί σε σχέση με το προσχέδιο που είχε ”διαρρεύσει” πρόσφατα.

Σύντομα αναμένεται να αρχίσει η διαβούλευση μεταξύ των φορέων προκειμένου το εν λόγω πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του θέρους.

Ειδικές ρυθμίσεις - προβλέψεις για τη λύση και εκκαθάριση ΑΧΕ και για το Επικουρικό.

------ Ρυθμίσεις για Εταιρίες Επενδύσεων

Οι μετοχές της Α.Ε.Ε.Χ. είναι ονομαστικές. Το μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε.Ε.Χ. έχει ελάχιστο ύψος δέκα εκατομμύρια ευρώ. Υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου Α.Ε.Ε.Χ. των οποίων οι μετοχές τους δεν είναι ονομαστικές ή τα ίδια κεφάλαια υπολείπονται του ανωτέρω ποσού οφείλουν να συμμορφωθούν με τα ανωτέρω εντός ενός έτους από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της να αναπροσαρμόζει το ελάχιστο ύψος του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι μετοχές της Α.Ε.Ε.Χ. πρέπει μέσα σε δώδεκα μήνες από τη σύστασή της ή τη μετατροπή της να εισαχθούν σε οργανωμένη αγορά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω παράγραφο 1.

Οι μετοχές της Α.Ε.Ε.Χ. πρέπει μέσα σε δώδεκα μήνες από τη σύστασή της ή τη μετατροπή της να εισαχθούν σε οργανωμένη αγορά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω παράγραφο 1.

----- Μετατροπή των ΑΕΛΔΕ σε ΑΕΕΔ

Οι ΑΕΛΔΕ μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης.

Οι Α.Ε.Ε.Δ. επιτρέπεται να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες που συνίστανται αποκλειστικά στη λήψη και διαβίβαση εντολών επί κινητών αξιών και μεριδίων που εκδίδονται από οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων.

Οι Α.Ε.Ε.Δ. μπορούν επιπρόσθετα να παρέχουν και επενδυτικές συμβουλές που σχετίζονται με αυτά τα χρηματοπιστωτικά μέσα.

Το μετοχικό κεφάλαιο των Α.Ε.Ε.Δ. δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερο των εκατό χιλιάδων ευρώ. Με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται.

Αν κατά το κλείσιμο του ισολογισμού Α.Ε.Ε.Δ. τα ίδια κεφάλαιά της είναι κατώτερα του ημίσεος των εκατό χιλιάδων ευρώ, η Α.Ε.Ε.Δ. υποχρεούται όπως το αργότερο σε εννέα μήνες μετά τη λήξη της χρήσης έχει αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο, έτσι ώστε τα ίδια κεφάλαιά της να ανέρχονται τουλάχιστον σε εκατό χιλιάδες ευρώ.

---- Αναστολή - Διαγραφή κινητών αξιών

Το χρηματιστήριο μπορεί να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση κινητής αξίας όταν δε διασφαλίζεται ή απειλείται προσωρινά η ομαλή λειτουργία της αγοράς ή όταν η προστασία των επενδυτών το επιβάλλει.

Η διαπραγμάτευση κινητής αξίας αναστέλλεται υποχρεωτικώς αν υποβληθεί σχετικό προς τούτο αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το χρηματιστήριο μπορεί επίσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις απότομων και έντονων διακυμάνσεων της τιμής κινητής αξίας να διακόπτει προσωρινά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τη διαπραγμάτευση κινητής αξίας, για λόγους διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και προστασίας του επενδυτικού κοινού.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να αποφασίζει τη διαγραφή κινητής αξίας κατόπιν αιτήματος του χρηματιστηρίου ή αυτεπαγγέλτως, όταν έχει την πεποίθηση ότι, λόγω ειδικών συνθηκών δεν διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς ή όταν το επιβάλλει η ανάγκη προστασίας των επενδυτών.

Παράγοντες που μπορεί να λαμβάνονται υπόψη ενδεικτικώς για το σχηματισμό της κρίσης για τη διαγραφή είναι η αναστολή διαπραγμάτευσης της κινητής αξίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, το χαμηλό ύψος πραγματοποιούμενων συναλλαγών επί της μετοχής για μακρό χρονικό διάστημα, η διατήρηση της τιμής κλεισίματος της μετοχής για μακρό χρονικό διάστημα σε χαμηλά επίπεδα, η επί μακρό χρόνο διατήρηση της μετοχής σε ειδικό καθεστώς διαπραγμάτευσης κινητών αξιών αυξημένου κινδύνου, η αρνητική καθαρή θέση για περισσότερες της μίας τουλάχιστον οικονομικές χρήσεις του εκδότη ή η κήρυξή του σε πτώχευση.

Πριν λάβει την απόφαση περί διαγραφής η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωστοποιεί στον εκδότη τους λόγους διαγραφής και τον καλεί μέσα σε προθεσμία, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα να διατυπώσει τις απόψεις του. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί, κατόπιν αιτήματος του εκδότη, να του παράσχει προθεσμία το πολύ μέχρι έξι μήνες, προκειμένου να άρει τους λόγους που επιβάλλουν τη διαγραφή του.

Το χρηματιστήριο ενημερώνει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για κάθε απόφασή του για τη θέση σε ειδικό καθεστώς διαπραγμάτευσης κινητών αξιών αυξημένου κινδύνου, αναστολή ή διακοπή διαπραγμάτευσης κινητών αξιών ή την άρση αυτών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από γνώμη του χρηματιστηρίου μπορεί να αποφασίσει τη διαγραφή μετοχών από το χρηματιστήριο μετά από αίτηση της εκδότριας εταιρίας, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εκδότριας εταιρίας που λαμβάνεται με πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην εκδότρια εταιρία ανά κατηγορία μετοχών για τις οποίες υποβάλλεται η αίτηση διαγραφής.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί με απόφασή της να θέτει ειδικούς όρους στην εκδότρια ή και σε μετόχους της για λόγους προστασίας των επενδυτών που δεν ψήφισαν υπέρ της υποβολής αίτησης διαγραφής των με τοχών της εκδότριας.

* Όλο το κείμενο του νομοσχεδίου στη παρούσα μορφή του στη δεξιά στήλη ”ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v