Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον αυτόματο πιλότο η αγορά

Με ”αστείες” συναλλαγές 50-52 εκατ. ευρώ στις 14:30 ο Γ.Δ. προσεγγίζει τις 2.900 μονάδες. Όμως, στην αγορά, πλην των ξένων, δραστηριοποιούνται ελάχιστοι, ενώ απουσιάζει πλήρως ο ιδιωτικός παράγων. Είναι μία εικόνα απονευρωμένης αγοράς, που θα πρέπει να προβληματίζει.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε διαδικασία προσέγγισης των 2.900 μονάδων με αιχμή τη μετοχή της Εθνικής, βρίσκεται η αγορά.

Ακολουθεί με ανάλογη θετική μεταβολή (1,4%) η Eurobank, ενώ μικρά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Cosmote.

Ο FTSE-20 βρίσκεται σε διακύμανση σταθερά υψηλότερα των 1.605 μονάδων (προς τις 1.615 μονάδες), με τις συναλλαγές, όμως, να παραμένουν σε απογοητευτικό επίπεδο.

Είναι λίγες οι περιπτώσεις μετοχών όπου παρουσιάζεται άξια αναφοράς εμπορευσιμότητα, με ενδεικτικότερες τις Τράπεζα Κύπρου, ΕΧΑΕ, Intracom, Intralot, Mέτκα, REDS, Σίδμα και ορισμένες ακόμη.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στις 14:30 οι συναλλαγές στην Cosmote διαμορφώνονταν στις 130.000 τεμάχια, ενώ δεν ξεπερνούσαν τις 80.000 στην Πειραιώς.

Η μετοχή της ΧΚ Τεγόπουλος με συναλλαγές 86.000 τεμαχίων ενισχυόταν κατά 8,14% στα 2,79 ευρώ, ενώ τη μεγαλύτερη σε ποσοστό απόδοση σημείωναν οι Microland, Vivere, Χατζηκρανιώτη, Βιοσώλ, Αλλατίνη, ΚΡΕΚΑ και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Το σημαντικότερο είναι πως ο τζίρος παραμένει χαμηλός, γεγονός που παραπέμπει σε απονεύρωση της αγοράς.

Είναι γεγονός πως όταν δεν δραστηριοποιούνται στη Σοφοκλέους οι ξένοι, τότε ο τζίρος διαμορφώνεται στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 100 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα και μόνο αυτή της Σοφοκλέους δείχνει πως με τους Έλληνες θεσμικούς να ρευστοποιούν, τους ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές να έχουν τεθεί εκτός αγοράς και τα ΛΟΜΠΙ να... έχουν παραδοθεί προ πολλού, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο, πέραν των κινήσεων των ξένων.

Αναφερόμαστε σε μία αγορά κυριολεκτικά και κατ’ ουσίαν... παραδομένη στους ξένους, με αμελητέα πλέον τη δραστηριότητα και συμβολή του ελληνικού παράγοντα. Δυστυχώς!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v