Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Πιλάβιος και οι κλεφτοκοτάδες!

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να φάει κανείς φρέσκο αβγό είναι να έχει την κότα. Όπερ σημαίνει ότι για να βγάλει κανείς λεφτά, θα πρέπει να έχει ανακαλύψει την κότα με το χρυσό αβγό. Έτσι, μεγαλύτερη αξία έχει να βρίσκεται κανείς στη διοίκηση μιας εταιρίας, αντί να κατέχει το 100% των μετοχών της. Αν τώρα δεν του αρκεί αυτό και θέλει να κλέψει την κότα και να την πάρει σπίτι του, υπάρχει και ο Πιλάβιος!

Ο Πιλάβιος και οι κλεφτοκοτάδες!
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να φάει κανείς φρέσκο αβγό είναι να έχει στην αυλή του την κότα. Όπερ σημαίνει ότι για να βγάλει κανείς λεφτά, θα πρέπει να έχει ανακαλύψει την κότα με το χρυσό αβγό.

Έτσι, μεγαλύτερη αξία έχει να βρίσκεται κανείς στη διοίκηση μιας εταιρείας, αντί να κατέχει το 100% των μετοχών της. Αν τώρα δεν του αρκεί αυτό και θέλει να κλέψει την κότα και να την πάρει σπίτι του, υπάρχει και ο Πιλάβιος!

Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την περίπτωση του Ρόκα είναι εξαιρετικής σημασίας. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην αγορά ότι οι αρχές δεν πρόκειται να ανεχτούν πρακτικές που τραυματίζουν τον θεσμό του χρηματιστηρίου.

Ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν λογικές και πρακτικές του 1999. Τι είχαμε στην περίπτωση του Ρόκα; Ένα εκκολαπτόμενο deal και κάποιους που γνώριζαν την εξέλιξή του. Ακριβώς επειδή συμμετείχαν σ’ αυτό.

Δεν το ”μάντεψαν”, δεν ρίσκαραν. Έπαιξαν με σημαδεμένη τράπουλα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το χρηματιστηριακό παιγνίδι θα πρέπει να είναι τίμιο. Να έχουν όλοι την ίδια αφετηρία. Να μην αναγκάζονται άλλοι να τρέχουν τρία χιλιόμετρα και άλλοι εκατό μέτρα και να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλοι τρέχουν στο ίδιο αγώνισμα.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι στην αγορά θα πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχουν χρηματιστηριακές αρχές ικανές να εντοπίσουν άμεσα και να τιμωρήσουν όλους εκείνους που πιστεύουν ότι είναι υπεράνω των νόμων και πιο έξυπνοι απ’ όλους τους άλλους επενδυτές. Αν πραγματικά είναι έξυπνοι, όσο πιστεύουν, ας το αποδείξουν στον στίβο...

Πρόσφατα ένας επαγγελματίας του χώρου μας εκμυστηρεύτηκε ότι το 1999 οι περισσότεροι συνάδελφοί του κέρδιζαν χρήματα εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας από πριν τις εντολές των μεγάλων τους πελατών. Αν το ίδιο πράγμα συνέβαινε στην Αμερική, θα έπρεπε όλοι τους να είναι στη φυλακή.

Είναι πολύ σημαντική, λοιπόν, από κάθε άποψη η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Διότι στο μέλλον δεν θα λένε ”αν αυτό γινότανε στην Αμερική”, αλλά θα θυμούνται τι συνέβη στην περίπτωση του Ρόκα.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v