Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις με αιχμή Εθνική και Alpha

Πέραν της Εθνικής, όπου η μετοχή εύλογα υποχωρεί για τεχνικούς λόγους, προσφορά σημειώνεται στη μετοχή της Alpha Bank. Οι εξελίξεις γύρω από το Ασφαλιστικό των τραπεζών καθορίζουν και βραχυπρόθεσμα την τάση του FTSE-20, τη στιγμή που ξεχωρίζουν επιλεγμένες κινήσεις, κυρίως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η λογική της αδράνειας οδηγεί -με συναλλαγές 88 εκατ. ευρώ-χαμηλότερα προς τις 2.860 μονάδες το Γ.Δ.

Πέραν των τεχνικής φύσεως λεπτομερειών που διαμόρφωσαν από την αρχή της συνεδρίασης χαμηλότερα την τιμή της Εθνικής, την τελευταία ώρα εμφανίζεται αυξημένη η εμπορευσιμότητα, σε μεγάλο βαθμό προσφορά, στη μετοχή της Alpha Bank.

Η μετοχή της Αlpha υποχωρεί προς τα 21,54 ευρώ (-1,2%), με συναλλαγές που προσεγγίζουν πλέον το μισό εκατ. τεμάχια.

Οι εξελίξεις από το ασφαλιστικό ζήτημα των τραπεζών και η μετάθεση της ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου της Alpha δημιουργούν βραχυπρόθεσμα ρευστοποιήσεις στη μετοχή, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι την προσεχή Δευτέρα εισάγονται 48 εκατ. νέες μετοχές.

Αντιθέτως, η μετάθεση για 2-3 εβδομάδες αργότερα της διάθεσης ποσοστού έως και 17% του ΟΠΑΠ δεν δημιουργεί μέχρι στιγμής υπερβάλλουσα προσφορά.

Από τις μετοχές του FTSE-20 ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους οι Εurobank (προς τα 23,96 ευρώ), Coca Cola, Γερμανός (λόγω των χθεσινών ανακοινώσεων, αλλά και ΚΑΕ και ΕΛΤΕΧ.

Στη μετοχή της ΕΛΤΕΧ οι συναλλαγές ξεπερνούν τις 100.000 τεμάχια, ενώ η τιμή διαμορφώνεται μέχρι και 1,1% υψηλότερα προς τα 3,78 ευρώ.

Η κίνηση της ΕΛΤΕΧ θα πρέπει να ιδωθεί από κοινού με την αντίδραση του Άκτωρα προς τα 3,04 ευρώ και την για ένατη κατά σειρά θετική συνεδρίαση κίνηση του Καμπά προς τα 2,20 ευρώ.

Στη μετοχή των REDS είναι προφανές πως στις τελευταίες συνεδριάσεις ”παίκτης” με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια είτε ενισχύει υφιστάμενη θέση είτε ”χτίζει” καινούργια, μεθοδικά από τα χαμηλά του 1,80 ευρώ.

Το διάγραμμα της μετοχής και η συσχέτιση της τιμής – συναλλαγών επιβεβαιώνουν το ακριβές της εκτίμησης.

Πέραν των συγκεκριμένων μετοχών, θα πρέπει να σημειωθεί η αυξημένη σε σχέση με τη χθεσινή (24.180 τεμάχια) εμπορευσιμότητα της μετοχής του Ρόκα, με την τιμή να υποχωρεί μέχρι και 2,4% χαμηλότερα προς τα 8,34 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται στις μετοχές των Chipita, Ακτωρ, ΕΧΑΕ (και λόγω προσαρμογής τιμής), Attica Group, Intralot, Βωβός, Μυτιληναίος και Τεχνική Ολυμπιακή.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η μετάθεση για λίγο αργότερα ορισμένων εκκρεμοτήτων, με κυριότερη αυτή της επίλυσης του Ασφαλιστικού, ενδέχεται να αποτελεί την αφορμή για περιορισμένης έκτασης πωλήσεις.

Η ζήτηση, όμως, που εκδηλώνεται, ειδικότερα στην περίπτωση της Alpha Bank, παραπέμπει και πάλι σε ισχυρούς ”παίκτες”, οι οποίοι εκτιμούν πως με τον έναν ή με τον άλλον –δηλαδή το συλλογικό– τρόπο, η επίλυση του τραπεζικού προβλήματος είναι κοντά.

Ορισμένοι μάλιστα αναφέρονται σε κυβερνητικής μορφής παρέμβαση.

Με αυτήν την προϋπόθεση, η διόρθωση της αγοράς θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη και η όποια διολίσθηση του FTSE-20 να ”ταιριάζει” περισσότερο με τη λήξη των Συμβολαίων μηνός Μαΐου, μεθαύριο Παρασκευή, και των προσδοκιών για ενδεχόμενη υπεραντίδραση των τραπεζών, εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν τελικά οι εκτιμήσεις για επίλυση του Ασφαλιστικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v