Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απνοια στη Σοφοκλέους

Επενδυτική απραξία και εικόνα αγοράς που αν μη τι άλλο ”εκθέτει” την ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής χαρακτηρίζει τη σημερινή εικόνα της Σοφοκλέους. Από τις μετοχές του FTSE τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν Alpha Bank, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια. Υπό συνεχή πίεση ο ΟΠΑΠ, με αρνητικό πρόσημο Eurobank και Intracom.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Επενδυτική απραξία και εικόνα αγοράς που αν μη τι άλλο ”εκθέτει” την ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής και εν πολλοίς δικαιώνει όλους όσοι υποστήριζαν ότι η αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση και η εικόνα που παρουσίασε ήταν αποτέλεσμα κίνησης κάποιων ισχυρών παικτών που δραστηριοποιούνται εναλλάξ μεταξύ υποκείμενης και Παραγώγων και είχε άμεση σχέση με τη λήξη των ΣΜΕ Μαϊου.

Η εικόνα, τόσο από πλευρά τζίρου όσο και από πλευράς ενδιαφέροντος, είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική όχι μόνο γιατί η Σοφοκλέους για μία ακόμη συνεδρίαση αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τη θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ούτε γιατί περισσότερο από δύο ώρες ο Δείκτης κινείται σε ένα στενότατο εύρος μεταξύ 2.900 – 2.905 μονάδων, αλλά πολύ περισσότερο γιατί πάνω από 100 μετοχές δεν έχουν ”μπει στον κόπο” να κάνουν πράξη.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά από δύο ώρες και 45 λεπτά η μικτή αξία συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα πρέπει να αφαιρεθούν τα 2,2 εκατ. ευρώ που αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (έχουν αλλάξει χέρια 100.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 21,90 ευρώ) και βέβαια πολλές δεκάδες είναι οι τίτλοι που ο συνολικός όγκος συναλλαγών τους δεν ξεπερνά τις 2.000 τεμάχια.

Από τις μετοχές του FTSE τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, με θετική μεταβολή Γερμανός, Cosmote, Motor Oil, Folli Follie, Εμπορική και Εθνική, ενώ Ελληνική Τεχνοδομική και Τιτάνας παραμένουν αμετάβλητοι.

Αντίθετα, από την αρχή της συνεδρίασης υπό συνεχή πίεση ο ΟΠΑΠ, με αρνητικό πρόσημο κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και η Eurobank, αξιοσημείωτες απώλειες για την Ιντρακόμ και αρνητικό πρόσημο για ΚΑΕ, Hyatt, ΔΕΗ, Coca-Cola 3E και Πειραιώς.

Τεχνικά, δεν δείχνει να έχει αλλάξει κάτι, όμως με αυτούς τους τζίρους η αγορά δεν μπορεί να ελπίζει για κάτι πολύ καλύτερο, ενώ η σχέση μεταξύ ανοδικών – πτωτικών (μετά το διάλειμμα της Παρασκευής) έχει επανέλθει και πάλι σαφώς υπέρ των δεύτερων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τρέχουσα και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δώσουν δείγματα γραφής για τη βραχυπρόθεσμη τάση, τονίζουν όμως ότι στην παρούσα φάση λείπει ο τίτλος – ηγέτης που θα διαμορφώσει θετικό κλίμα και διαθέσεις και βέβαια ακόμα περισσότερο λείπουν οι ειδήσεις εκείνες που θα επαναφέρουν έστω και το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v