Merit: Ενδοσκόπηση, αναμονή, άμυνα, ρευστότητα...

Οι όποιες απόπειρες προσέγγισης των 3.000 μονάδων θα έπρεπε, δεδομένων των συνθηκών, να εκλαμβάνονται ως ευκαιρίες αύξησης της ρευστότητας των χαρτοφυλακίων, επισημαίνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ, ειδικότερα μάλιστα εάν συνοδεύονται με τζίρους κατώτερους των 170-180 εκατ. ευρώ.

Merit: Ενδοσκόπηση, αναμονή, άμυνα, ρευστότητα...
των Εμμανουήλ Ι. Βάρσου, Ανδρέα Ν. Καραλή*

Αν μη τι άλλο η αγορά την εβδομάδα που πέρασε δικαίωσε τις ”ανησυχίες” μας περί αδυναμίας περαιτέρω ανόδου παρά το τίναγμα της Παρασκευής.

Αυτό που εύκολα αποδεικνύεται είναι πως το τελευταίο διάστημα αγοραστές υπάρχουν αλλά δεν φαίνονται διατεθειμένοι να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα, απλώς επειδή δεν είναι πεπεισμένοι ότι οι τιμές μπορούν να κινηθούν ανοδικά στο εγγύς μέλλον.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στη διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη, ο οποίος αρνείται πεισματικά να ξεφύγει από τις 2.900 μονάδες που δεν αποτελούν και κανένα φοβερό τεχνικό εμπόδιο....

Η Σοφοκλέους κινείται στα πλαίσια ενός διολισθητικού trading range, με σταδιακά μειούμενες διακυμάνσεις και συναλλακτική δραστηριότητα. Το γεγονός ότι εξακολουθούμε να βλέπουμε πτωτικές συνεδριάσεις με εξάρσεις τζίρου και απροθυμία ν’ αυξηθεί ο όγκος συναλλαγών στις ανοδικές συνεδριάσεις μας οδηγεί από μία άλλη διαδρομή στο ίδιο συμπέρασμα: αδυναμία.

Θεωρούμε ότι κύρια αιτία της παγωμάρας του επενδυτικού κοινού είναι η αναβολή ή καθυστέρηση ορισμένων σημαντικών εξελίξεων, όπως η επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών, όπως η επόμενη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ η οποία φαίνεται πως μετακινείται προς τα μέσα Ιουλίου, όπως η αναβολή της ανακοίνωσης των (κατά ΔΛΠ) αποτελεσμάτων της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας για τα μέσα Ιουνίου, όπως το γεγονός ότι πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις θα κάνουν τελικώς χρήση της μηνιαίας παρατάσεως που εδόθη για την δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων τριμήνου, με αποτέλεσμα να παρατείνεται και η αμφιβολία του επενδυτικού κοινού για την ποιότητα των αποτελεσμάτων.

Επομένως είναι ”φυσιολογικό” η αγορά μας να συμπεριφέρεται νωχελικά και άνευρα, κοιτώντας μάλλον πώς θα διασφαλίσει τα νώτα της παρά πως θα βγει στην επίθεση.

Και μιας και κάναμε λόγο για νώτα, υπενθυμίζουμε ότι ο Κινητός Μέσος των 200 ημερών βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 2.700 μονάδες κινούμενος ανοδικά.

Σε προηγούμενο σημείωμά μας είχαμε αναφέρει πως τον ΚΜΟ θα τον συναντήσουμε και κατά πάσα πιθανότητα θα τον διασπάσουμε –έστω προσωρινά. Αυτό θα συμβεί είτε σύντομα (κοντά στις 2.700 μονάδες) είτε αργότερα μέσα στη χρονιά (πιο κοντά στις 2.800 μονάδες μιας και ο δείκτης αυτός κινείται ανοδικά).

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αγορά μας προς το παρόν κινείται υποδειγματικά σύμφωνα με τις συνήθεις εποχικότητες. January Effect, κορύφωση την Άνοιξη, αδυναμία προς τις αρχές καλοκαιριού.

Η συνέχεια, αν διατηρηθεί το ιστορικό εποχικό μοτίβο, μας επιφυλάσσει κάποια έξαρση προς τα τέλη του καλοκαιριού, νέο χαμηλό το Φθινόπωρο και σταδιακή ανάκαμψη προς τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο ενόψει της έλευσης της νέας χρονιάς και του νέου January Effect...

Επομένως καλό είναι στην τρέχουσα φάση να μην πηγαίνουμε πολύ κόντρα στα πράγματα. Τα σημάδια των καιρών επιβάλλουν ενδοσκόπηση, αναμονή, άμυνα, ρευστότητα και ...ασκητική ζωή.

Οποιεσδήποτε απόπειρες προσέγγισης των 3.000 μονάδων θα έπρεπε, δεδομένων των συνθηκών, να εκλαμβάνονται ως ευκαιρίες αύξησης της ρευστότητας των χαρτοφυλακίων, ειδικότερα μάλιστα εάν συνοδεύονται με τζίρους κατώτερους των 170-180 εκατ. ευρώ.

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v