Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν πρέπει να κάθεστε πάνω από 10 λεπτά στην τουαλέτα

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν όταν η καθιστική ζωή επεκτείνεται και στη... λεκάνη. Προπαντός μην παίρνετε μαζί τηλέφωνα, βιβλία ή περιοδικά, δεν συμβάλλουν στην ανακούφιση, όπως νομίζετε.

Γιατί δεν πρέπει να κάθεστε πάνω από 10 λεπτά στην τουαλέτα

Οι άνθρωποι της νέας εποχής συχνά πηγαίνουν στην τουαλέτα με το τηλέφωνό τους. Για να το απολαύσουν. Δεν είναι καθόλου έξυπνο όμως, καθώς μια υπόθεση 3 λεπτών μπορεί να επιμηκυνθεί σε ένα τέταρτο της ώρας, με διάβασμα, τσατ, σκρολ κ.ο.κ., γράφει το CNN.

Oι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο ότι η παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Συνδέεται πιθανά με αυξημένο κίνδυνο αιμορροΐδων και εξασθένηση πυελικών μυών, δήλωσε ο δρ Lai Xue, χειρουργός παχέος εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Οι άνθρωποι πρέπει να περνούν κατά μέσο όρο πέντε έως δέκα λεπτά στην τουαλέτα, σύμφωνα με τον Farah Monzur, επίκουρο καθηγητή ιατρικής και διευθυντή του Κέντρου Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου στο Stony Brook Medicine στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Γιατί είναι πρόβλημα να μείνετε περισσότερο; Πρώτον, η βαρύτητα αναγκάζει το σώμα να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα πίσω στην καρδιά, εξηγεί ο Xue.

Το ανοιχτό κάθισμα της τουαλέτας συμπιέζει τους γλουτούς, διατηρώντας το ορθό σε χαμηλότερη θέση απ' ό,τι αν κάθεστε σε καρέκλα. Η βαρύτητα τραβάει το κάτω μισό του σώματος και η αυξημένη πίεση επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, οι φλέβες και τα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν τον πρωκτό και το κάτω μέρος του ορθού διευρύνονται και εμποτίζονται με αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορροΐδων.

«Σήμερα παρατηρείται αύξηση στον χρόνο που περνούν οι άνθρωποι στην τουαλέτα, και αυτό είναι πολύ ανθυγιεινό για τα πρωκτικά όργανα και το πυελικό έδαφος», πρόσθεσε ο Xue.

Ο Monzur προσθέτει ότι επιπλέον αυξάνεται και ο κίνδυνος για πρόπτωση του ορθού και εξασθένηση των μυών του πυελικού εδάφους.

Οι μύες του πυελικού εδάφους συντονίζουν την κίνηση του εντέρου και συνεργάζονται με το υπόλοιπο σώμα για να εξασφαλίσουν ότι τα κόπρανα βγαίνουν ομαλά. Η βαρυτική πίεση στο πυελικό έδαφος καταπονεί τους μυς.

Για να αποφύγετε να ξοδεύετε πολύ χρόνο στη λεκάνη, ο Δρ Lance Uradomo, επεμβατικός γαστρεντερολόγος στο City of Hope Orange County στο Irvine της Καλιφόρνια, συμβούλεψε να μην παίρνετε μαζί σας τηλέφωνα, ή περιοδικά και βιβλία, οι πιο παραδοσιακοί.

Εάν δυσκολεύεστε να ανακουφιστείτε, ο Xue συμβουλεύει να τα παρατήσετε μετά από 10 λεπτά άκαρπων και... ακόπρανων προσπαθειών. Αντ' αυτού, περπατήστε λίγο -η κίνηση μπορεί να διεγείρει τους μυς του εντέρου και να λειτουργήσουν. Ο Xue συνέστησε επίσης να ενυδατώνεστε και να λαμβάνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως βρώμη και φασόλια, για να αποκτούν τακτικότητα οι κινήσεις του εντέρου.

Υπάρχουν περιπτώσεις, ωστόσο, στις οποίες οι άνθρωποι πρέπει να περνούν παραπάνω χρόνο στην τουαλέτα. Η δυσκολία ή δυσφορία κατά την κένωση μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η νόσος του Crohn.

Η επιδείνωση της δυσκοιλιότητας ή η ανάγκη να κάθεστε στην τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη καρκίνου. «Εάν μια κακοήθεια στο εσωτερικό του παχέος εντέρου μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να εμποδίσει τη ροή των κοπράνων σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και αιμορραγία», είπε ο Uradomo.

Οπως αναφέρει, αρκετοί ασθενείς που παραπονιούνταν για αιμορροΐδες και δυσκοιλιότητα αργότερα διαγνώστηκαν με καρκίνο του ορθού.

Αλλά μην τρομάζετε. Αυτά είναι απαραίτητες αναφορές στην ιατρική βιβλιογραφία. Εσείς μείνετε στην πρώτη συμβουλή: Ανακουφιστείτε εντερικώς και... τηλεφωνικώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v