Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σταυροδρόμι η Σοφοκλέους

Εχει ”ουρά” -και πόση- η διάθεση για ρευστοποιήσεις που κυριάρχησε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης της Παρασκευής αναρωτώνται παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας, ταυτόχρονα το άριστο κλίμα που βοήθησε τα μέγιστα στην επιτυχή ολοκλήρωση του placement στην Εθνική. Κοντός ψαλμός, αλληλούια...

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα διαπιστωθούν ουσιαστικά οι διαθέσεις αγοραστών και πωλητών. Μέχρι το επίπεδο των 2.580 μονάδων η χθεσινή διόρθωση προς το τέλος, δικαιολογείται απόλυτα. Ορισμένοι μάλιστα επικαλούνται το πλήθος των ανοικτών θέσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές που αποτελεί εν δυνάμει προσφορά.

Στην ίδια συνεδρίαση θα φανεί σε ποιο βαθμό η καταγραφή διπλής ”κορυφής” με διαφορά μόλις μιας εβδομάδας, αποτελεί οροφή ή σημείο ισορροπίας και αναφοράς του Γενικού Δείκτη.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως το υπερθετικό κλίμα των τελευταίων συνεδριάσεων συνέβαλλε με τον τρόπο του στην απόλυτα επιτυχή διάθεση του 7,45% της Εθνικής σε ξένους θεσμικούς.

Το δε σύνολο των κεφαλαίων που αντλήθηκαν, αντιστοιχεί στο περίπου ένα τρίτο όσων είχε προϋπολογίσει το οικονομικό επιτελείο από το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων.

Η επιτυχής διάθεση του 7,45% της Εθνικής και η συγκυρία, δεν αναιρούν την εμφανή βελτίωση του κλίματος, όπως αυτή καταγράφεται και σε ένα τμήμα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Εξηγεί όμως εν μέρει την υψηλή μεταβλητότητα δεικτοβαρών μετοχών, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Εθνικής των 7,6 δισ. ευρώ. Κυρίως στη συνεδρίαση της Δευτέρας και ενδεχομένως της Τρίτης, θα φανούν οι αντοχές όσων ειδικά ανοίχτηκαν τις τελευταίες συνεδριάσεις σε αγορές τίτλων σε μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, η λειτουργία του margin και ενδεχομένως το περιθώριο περαιτέρω αντίδρασης ορισμένων μετοχών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών χρηματιστών, περιθώρια περαιτέρω ανόδου για το Γενικό Δείκτη υπάρχουν, σύμφωνα όμως με ορισμένους άλλους, σαφώς λιγότερους, ο FTSE 20 οδηγείται σε διαδικασία συσσώρευσης ίσως και χαμηλότερα των 2.600 μονάδων (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη).

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ρευστότητα και μάλιστα από κέρδη, ικανή να συντηρήσει την μόχλευση σε μετοχές εταιριών του ΜΚ 40, του SC 80 και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αναμφίβολα οι πρώτες δύο συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας είναι καθοριστικές κυρίως για την βραχυπρόθεσμη τάση και περισσότερο για τις αντοχές όσων δραστηριοποιούνται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.Την χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε

Εξάλλου, την χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε o Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,94%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 2,03%, ενώ, αντίθετα η μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε 3,28%. Ο Small Cap 80 κέρδισε 3,55% και ο FTSE 140 υποχώρησε 1,07%.

Εξάλλου, τα βασικά μέταλλα αποτέλεσαν τον κλάδο με την υψηλότερη άνοδο, δηλαδή 7,29%, ενώ ακολούθησαν οι κατασκευές με 5,87%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 3,39%, ενώ οι τηλεπικοινωνίες 0,89%.

Την υψηλότερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των διυλιστηρίων με 3,77%.

Οι πέντε εταιρίες, οι μετοχές των οποίων κατέγραψαν την υψηλότερη άνοδο είναι οι εξής: Βερνίκος (54,5%), Καρατζής (32,4%), Δομική Κρήτης (28,6%), Επίλεκτος (25%) και Κέκροψ (23,2%).

Οι πέντε εταιρίες, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν την ισχυρότερη υποχώρηση είναι οι εξής: Domus (31,8%), ΝEXANS (14,2%), Ευρωπαική Πίστη (10,1%), Χατζηκρανιώτη (8,3%) και Γερμανός (7,7%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v