Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική... αντίδραση

Ακόμη και αν ασκηθούν πρόσκαιρα πιέσεις ή επικρατήσει νευρικότητα με επίκεντρο την Εθνική, ο όμιλος με τη χθεσινή καταλυτική κίνηση σηματοδοτεί την απαρχή εξελίξεων που μπορούν να φέρουν ακόμη πιο ψηλά τον τραπεζικό κλάδο. Συντηρούνται οι προσδοκίες και στη μεσαία, κυρίως όμως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η θετική εκτίμηση των αναλυτών όσον αφορά στην επιτυχημένη διάθεση του 7,4% της Εθνικής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας νευρικότητας στη συγκεκριμένη μετοχή μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΑΧΕ για την επόμενη μέρα της διάθεσης του 7,4% της ΕΤΕ, καταγράφεται αφενός μεν η αισιοδοξία για τη μακροπρόθεσμη εικόνα ενός τμήματος της αγοράς, αφετέρου δε η επιφυλακτικότητα από μία ενδεχόμενη ”ταλαιπωρία” της μετοχής.

Το γεγονός ότι η διάθεση του ποσοστού πραγματοποιήθηκε κοντά στην υψηλή τιμή των 23,82 ευρώ αφήνει εκ των πραγμάτων ένα μικρό περιθώριο, περίπου ενός ευρώ, όπου θα ”παίξει” η διακύμανση της μετοχής μέχρις ότου βρεθεί σημείο ισορροπίας.

Μεσοπρόθεσμα, όμως, η ζήτηση για το 7,4% της Εθνικής αποτελεί την ουσιαστικότερη ψήφο εμπιστοσύνης στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση στον όμιλο (και όχι μόνο).

Λόγω του συγκεκριμένου προγράμματος, μεσομακροπρόθεσμο ενδιαφέρον έχει η πορεία θυγατρικών μετοχών του ομίλου -περισσότερο της Εθνικής Ακινήτων και δευτερευόντως των Αστήρ και Ηρακλής- όπου οι εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στην εκτίμηση του ίδιου του διοικητή της Εθνικής πως μετά την ΕΤΕ σειρά έχει η Εμπορική Τράπεζα.

Η επισήμανση αυτή του κ. Τάκη Αράπογλου, μιλώντας προς το σύλλογο υπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ) στη διάρκεια συνάντησης για το θέμα ιδιωτικοποίησης, προφανώς αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Εξελίξεις, όμως, ανάλογες αυτής που σημειώθηκε χθες με την Εθνική, θα πρέπει να αναμένονται ίσως και άμεσα και σε άλλους ομίλους του κλάδου.

Από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση το σημαντικότερο είναι πως τόσο η ενίσχυση της συναλλακτικότητας σε τεμάχια όσο και η συνολικότερη εικόνα της συνεδρίασης, χθες, μπορεί να συντηρήσουν την τάση και σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις οι ΜΚ-40 και SC-80 υπεραποδίδουν έναντι του FTSE-20.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί πως για 10 μετοχές της πρώτης 20άδας από πλευράς απόδοσης οι συναλλαγές κυμάνθηκαν από 157.290 έως 696.970 τεμάχια.

Αυτό πρακτικά υποδηλώνει τη δεύτερη φάση ενός ανοδικού κύκλου σε αυτήν την κατηγορία και όχι την ολοκλήρωσή του.

Θα πρέπει, επίσης, να διαβαστεί προσεκτικότερα το σημερινό Εγερτήριο, όπου αναφέρεται πλήρως και επακριβώς η... μέθοδος ανόδου της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v