Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ζήτηση για την Εθνική διαμορφώνει το κλίμα

Προς τα 23 ευρώ διαμορφώνεται η τελική μέση τιμή διάθεσης του 7,46% της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει η ΔΕΚΑ, καθώς η προσφορά έχει ήδη υπερκαλυφθεί πάνω από μία φορά. Η μεγάλη ζήτηση αποτελεί πρόκριμα για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ αφορμής δοθείσης... συνεχίζεται η ”μόχλευση” στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς τα 23 ευρώ διαμορφώνεται η τελική μέση τιμή διάθεσης του 7,46% της ΔΕΚΑ στην Εθνική, η προσφορά του οποίου έχει ήδη καλυφθεί.

Ενδεικτική της αυξημένης ζήτησης είναι η πληροφορία που αφορά στο σύνολο των αμερικανικών κεφαλαίων που εισφέρονται για τη σχετική διαδικασία και υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάτι λιγότερο από την προσφορά των Αμερικανών καλύπτεται από Ευρωπαίους, κυρίως Άγγλους διαχειριστές.

Με βάση επιμέρους στοιχεία, είναι προφανές το αγοραστικό ενδιαφέρον και μάλιστα σε υψηλές τιμές και παρά την εντυπωσιακά ανοδική πορεία της μετοχής από την αρχή του χρόνου.

Αναφέρεται πως η ελάχιστη ενδοσυνεδριακή τιμή της μετοχής ήταν 22,72 ευρώ, δηλαδή 22 λεπτά ακριβότερα της αρχικής χαμηλής τιμής (22,50 ευρώ) του εύρους διάθεσης.

Επίσης, το γεγονός ότι η μέση τιμή διαμορφώνεται τελικά κοντά στη μέγιστη των 22,95, ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση στην υποκείμενη αγορά κυμαίνεται στα 23,10-23,16 ευρώ, επιβεβαιώνει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο το θετικό περιβάλλον.

Εκτίμηση που δεν αφορά μόνο την Εθνική, αλλά συνολικότερα τον τραπεζικό κλάδο και ευρύτερα ένα κομμάτι της οικονομίας μας.

Αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε, καθώς εκτιμάται ότι η σημερινή προσφορά αποτελεί πρόκριμα για ευρύτερες αλλαγές.

Πέραν όλων, ωφελείται και το ελληνικό δημόσιο από την ιδιαίτερα αυξημένη εισροή κεφαλαίων στα ταμεία του.

Με αυτές τις προϋποθέσεις ενισχύεται περαιτέρω η θετική μας προσέγγιση της αγοράς, αυτή που φέρνει το Γ.Δ. και πάλι υψηλότερα των 2.600 μονάδων.

Μόνο που για τη συνέχεια στρέφεται στην Πειραιώς, τη Eurobank, την Alpha, τον ΟΠΑΠ και την επαναπροσέγγιση των 12,8 ευρώ από τη μετοχή του ΟΤΕ.

Η σχέση ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο περίπου 1,8 προς 1, καθώς η θετική μεταβολή περισσότερων των 32 μετοχών ξεπερνά το 4%.

Μεταξύ των μετοχών που ξεχωρίζουν, με βάση και τις συναλλαγές τους, αναφέρονται οι Hitech, Δυναμική Ζωή, Ναυτεμπορική, Axon Συμμετοχών, Ελγέκα, Ερμής Ακινήτων, Αλμα, Φοίνιξ, Elton, Ευρωφάρμα, Εμφασις, Ρόκκα, Εθνική Ακινήτων, Εθνική Ασφαλιστική, Μπήτρος και Μπουτάρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v