Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δίδαγμα της Λιπασμάτων

Ένας παλιός χρηματιστής αποφάσισε να αγοράσει μετοχές της εταιρείας Λιπασμάτων, θυγατρικής της Εθνικής. Μετοχή με μικρό free float, η χαρά του παίκτη. Αγόραζε ο χρηματιστής, ανέβαινε η μετοχή. Κάποια στιγμή είχε αγοράσει σχεδόν όλο το free float, αλλά δεν υπήρχαν άλλοι επενδυτές να σηκώσουν λίγο από το δικό του βάρος στους δικούς τους ώμους...

Το δίδαγμα της Λιπασμάτων
Ένας παλιός χρηματιστής αποφάσισε να αγοράσει μετοχές της εταιρείας Λιπασμάτων, θυγατρικής της Εθνικής. Μετοχή με μικρό free float, η χαρά του παίκτη. Αγόραζε ο χρηματιστής, ανέβαινε η μετοχή.

Ξαναγόραζε ο χρηματιστής, σε νέα υψηλά η μετοχή. Ώσπου μία μέρα διαπίστωσε ότι μπορούσε να ζητήσει από τον διοικητή της τράπεζας μία θέση εκ των δεξιών του στο διοικητικό συμβούλιο.

Μπορεί να είχε αγοράσει σχεδόν όλο το free float, αλλά δεν υπήρχαν άλλοι επενδυτές να σηκώσουν λίγο από το δικό του βάρος στους δικούς τους ώμους...

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στον Τύπο της εποχής δημοσιεύονταν την ίδια περίοδο ευφάνταστα ρεπορτάζ για τα σχέδια που είχε δήθεν η Εθνική στο συρτάρι της για το μέλλον της Λιπασμάτων.

Βλέπετε, ο δημοσιογράφος λαμβάνει ερεθίσματα από το ταμπλό. Άλλο που δεν ήθελαν οι γραφειοκράτες της Εθνικής για να τονώσουν το ενδιαφέρον για τη μετοχή. Όταν οι συνάδελφοι τους ρωτούσαν για τα αίτια της ανόδου, αυτοί απαντούσαν γενικόλογα περί σχεδίων.

Η αλήθεια βρισκόταν κάπου μακριά. Κάπου που δεν μπορούσαν καν να μυριστούν δημοσιογράφοι και στελέχη της τράπεζας. Στην απίστευτη ιδέα που είχε ένα πρωί ο χρηματιστής, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τη μετοχή στα ύψη και να κερδοσκοπήσει ασύστολα σε βάρος της.

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν κατά πώς είχαν σχεδιαστεί. Η μετοχή άρχισε μετά από λίγο καιρό να πέφτει, όπως ακριβώς ανέβαινε, για να φτάσει και πάλι στην αφετηρία, έχοντας, στο μεταξύ, καταστρέψει οικονομικά τον χρηματιστή. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ονόματα και διευθύνσεις...

Είναι εύκολο να ανεβάσει κανείς μία μετοχή. Αρκεί να έχει τη ρευστότητα. Τα δύσκολα έρχονται μετά. Όταν θα πρέπει να πείσει άλλους να μπουν και να αγοράσουν τις αποτιμήσεις που θα γράφει το ταμπλό.

Παίκτες και παίκτες έχουν καταστραφεί εξαιτίας μίας Λιπασμάτων ή όπως αλλιώς την έλεγαν. Υπερεκτίμησαν τις δικές τους δυνατότητες και υποεκτίμησαν τα αντανακλαστικά της αγοράς. Και αυτά συνέβησαν κυρίως σε εποχές που στη Σοφοκλέους ήμασταν εμείς και εμείς. Σε εποχές που έλειπε ο πολύς ο κόσμος, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σήμερα στο χρηματιστηριακό γίγνεσθαι είναι κατά κανόνα έμπειροι. Οι άπειροι και οι επιπόλαιοι έχουν μείνει μετεξεταστέοι στις τάξεις του 1999 και του 2000. Οι επενδυτές του 2004, λοιπόν, δεν ”τσιμπάνε” σε τέτοια φθηνά κόλπα.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v