Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Placement ΕΤΕ και ΟΠΑΠ στο επίκεντρο

Αναμφίβολα, η διάθεση του ποσοστού 7,45% της Εθνικής, που κατέχει το δημόσιο σε ξένους διαχειριστές, τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, η κινητικότητα σε σημαντικό τμήμα της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης εκτιμάται πως αν μη τι άλλο θα συντηρήσουν το ενδιαφέρον, όσων παραμένουν στο παιχνίδι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εθνική και ΟΠΑΠ, σύμφωνα με την εκτίμηση όλων των ΑΧΕ, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Προς νέα υψηλά αναφέρεται η Eurobank, που στο μηνιαίο της σχόλιο διαπιστώνει ότι η αγορά χρειάζεται περαιτέρω θετικούς παράγοντες για να συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Αναμφίβολα, η κίνηση ΜΑΤ (ως προς το χρόνο) της Εθνικής να διαθέσει το 7,45% που κατέχει το δημόσιο σε ξένους μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Καταρχήν, γιατί δικαιολογεί το έντονο σχεδόν επιθετικό αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως ξένων διαχειριστών τις τελευταίες μέρες, που φέρνουν την τιμή πολύ κοντά στη διάσπαση του μέγιστου σημείου.

Την ίδια, όμως, περίοδο, σχεδόν παράπλευρα καταγράφεται έντονη κινητικότητα, αύξηση συναλλαγών και σχεδόν επιθετικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Πειραιώς.

Βέβαια, η μετοχή της Πειραιώς, όπως και της Εμπορικής υποαποδίδει σε σύγκριση με την Εθνική και τη Eurobank, στοιχείο που δεν εξηγεί πλήρως το ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών.

Η Εγνατία Finance αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διάθεση του ποσοστού της Εθνικής που κατέχει το Δημόσιο, θεωρώντας πως θα επηρεάσει όχι μόνο τον τραπεζικό κλάδο, αλλά το σύνολο της αγοράς.

Ανάλογη είναι η τοποθέτηση της Marfin Analysis, της Σίγμα και της Proton Securities, ενώ η χρηματιστηριακή της Εθνικής εκτιμά πως η υψηλή μεταβλητότητα θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης.

Εύλογο το ενδιαφέρον για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, λόγω μέγιστης, αλλά και λόγω του κύκλου παρουσιάσεων σε ξένους θεσμικούς αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Άλλωστε, τα αποτελέσματα του Οργανισμού (δες σχετικό θέμα) αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση στη διάρκεια των προσεχών παρουσιάσεων.

Θα επιμείνουμε, όμως πως κινητικότητα καταγράφεται σε ένα όλο και πιο σημαντικό τμήμα της αγοράς.

Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, τα όσα συμβαίνουν στο Αλουμίνιο (δες σχετικό θέμα), η κινητικότητα στη Βιοχάλκο (δες παρασκήνιο στο Χαμαιλέοντα) και η πρόθεση της νέας διοίκησης του Χρηματιστηρίου να προωθήσει νέα κατηγοριοποίηση στο ΧΑ (δες επίσης σχετικό θέμα), διαμορφώνουν θετικό πλαίσιο για την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v