Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα επίδειξη ισχύος από την Εθνική

Ομοβροντία θετικών σχολίων (4 αναβαθμίσεις της μετοχής και 7 θετικές απόψεις) οδηγούν σε σημαντική υπεραπόδοση τη μετοχή της Εθνικής, ενώ ακολουθούν Πειραιώς και 3Ε. Ισορροπεί ο FTSE-20 και αφήνεται, κατά συνέπεια, εύλογο περιθώριο για όσους δραστηριοποιούνται στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς περίπου 45 μετοχών η θετική μεταβολή ξεπερνά το 3%.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Κρατήστε επαφή με την αγορά” προτρέπει τους επενδυτές η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, σύμφωνα με ανάλυσή της (δες σχετικό θέμα στο euro2day.gr).

Το ενδιαφέρον που διαπιστώνεται αφορά στο περιθώριο υπεραπόδοσης συγκεκριμένων μετοχών εταιριών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, το περιθώριο βελτίωσης της χρηματιστηριακής τους θέσης σε αναλογία με αυτήν των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση εντοπίζονται περιπτώσεις μετοχών με εμφανή διάθεση αντίδρασης.

Από την άλλη πλευρά, προκαλεί έκπληξη, γιατί όχι ευχάριστη, και ενδιαφέρον εύλογο η... ομοβροντία θετικών έως υπερθετικών αναλύσεων ξένων και Ελλήνων για την Εθνική.

Από τη UBS που θέτει τιμή-στόχο τα 27 ευρώ, μέχρι την CSFB που αξιολογεί την Εθνική ως κορυφαία της επιλογή, καταγράφονται μόνο ευνοϊκά σχόλια, θετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα, κυρίως, όμως, τις δυνατότητες, προοπτικές του ομίλου.

Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής ανέρχεται ήδη στα 7,52 δισ. ευρώ, ο δε πήχης, σύμφωνα με την ακραία θετική εκτίμηση, μπορεί να διαμορφωθεί προς τα 8,7-9 δισ. ευρώ.

Γνωρίζουν κάτι περισσότερο οι ξένοι, περιμένουν να συμβεί κάτι άμεσα με επίκεντρο την Εθνική ή απλώς και μόνο προεξοφλούν τη βελτίωση θέσης και μεγεθών του 2005;

Το μακρινό ενδεχόμενο δικαιολογεί μάλλον λιγότερο τη συντονισμένη δημοσίευση θετικών εκθέσεων και επίσης συντονισμένη λήψη θέσεων.

Στη μετοχή της Εθνικής με συναλλαγές περισσότερες του 1 εκατ. τεμαχίων, η τιμή ενισχύεται κατά 2,9%, φτάνοντας στα 23,34 ευρώ -δηλαδή εγγύτατα της υψηλής τιμής ημέρας των 23,36 ευρώ.

Ανάλογα υπερθετική εμφανίζεται και η μετοχή της Πειραιώς, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, κέρδη 2,3% για την Εθνική, που και αυτή διαμορφώνεται πολύ κοντά στην υψηλή τιμή των 11,74 ευρώ.

Δεδομένης της μάλλον σταθεροποιητικής τάσης του FTSE-20, η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1,2/1, με περισσότερων από 45 μετοχών το ποσοστό μεταβολής να ξεπερνά το 3%.

Στην κορυφή των μετοχών με υψηλή απόδοση εμφανίζονται οι Γενέρ, Βερνίκος, Καράτζης, Παΐρης, Εκτέρ, ενώ αυξημένες συναλλαγές σε ανοδική φορά καταγράφονται για τις Έλτον (στα 1,37 ευρώ), Κυριακίδης στα 2,38 ευρώ, Αθηνά στα 1,05 ευρώ, Λαζαρίδη στα 1,47 ευρώ, αλλά και Ευρωφάρμα, Διεκάτ, Εθνική Ακινήτων, Ελγέκα, Κατσέλλη, Δέλτα Project, Μέτκα και αρκετές ακόμη μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v