Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”γεροντοκόρες” της Θεσσαλονίκης και η αύρα τους

Μπορεί ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης να έφαγε τεσσάρα από τον Παναθηναϊκό, αλλά ο Ηρακλής της Σοφοκλέους έχει βγάλει το ρόπαλό του και κοπανάει αλύπητα τους ασεβείς που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την ισχύ και τη δύναμή του. ”Γηραιός” είναι το παρατσούκλι της ποδοσφαιρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης. Κατ’ άλλους ”γεροντοκόρη”. Ο Ηρακλής της Σοφοκλέους, όμως, κάθε άλλο παρά κινδυνεύει να μείνει στο ράφι.

Οι ”γεροντοκόρες” της Θεσσαλονίκης και η αύρα τους
Μπορεί ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης να έφαγε τεσσάρα από τον Παναθηναϊκό, αλλά ο Ηρακλής της Σοφοκλέους έχει βγάλει το ρόπαλό του και κοπανάει αλύπητα τους ασεβείς που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την ισχύ και τη δύναμή του.

”Γηραιός” είναι το παρατσούκλι της ποδοσφαιρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης. Κατ’ άλλους ”γεροντοκόρη”. Ο Ηρακλής της Σοφοκλέους, όμως, κάθε άλλο παρά κινδυνεύει να μείνει στο ράφι.

Η Εθνική θα πουλήσει, ως γνωστόν, το εναπομείναν ποσοστό της στην τσιμεντοβιομηχανία. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ενώ το θέμα έφτασε στο κρίσιμο θέμα του μετρητού (how much), άπαντες θυμήθηκαν ότι ο κύριος Επίτιμος, πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πατέρας της νυν δημάρχου Αθηναίων, είχε πωλήσει προ δεκαετίας τις μετοχές της εταιρείας στην τιμή των 10,5 ευρώ.

Πράγμα που σημαίνει ότι λογικά δεν πρέπει να υπάρχει τιμή κάτω απ’ αυτό το νούμερο. ”Όπως και να το κάνουμε, διάολε, έχει περάσει και μία δεκαετία”, επιχειρηματολόγησε σχετικώς κάποιος εκ των παρισταμένων.

Τα παλικάρια εις το κιγκλίδωμα (κάγκελο κατά το λαϊκότερο) αντελήφθησαν γρήγορα περί τίνος επρόκειτο, καθώς η μετοχή στο ταμπλό ήταν ξεχασμένη κάπου μεταξύ 7,4 και 7,6 ευρώ.

Το πρώτο σκίρτημα έλαβε χώρα την 30ή Σεπτεμβρίου, όταν εντελώς απροειδοποίητα η μετοχή έκανε συναλλαγές περί τα 252.000 τεμάχια. Και μιλάμε για μία μετοχή που τα τελευταία δέκα χρόνια τα κανάλια συνδέονταν on line με τη Σοφοκλέους και με εκτενή ρεπορτάζ ενημέρωναν το επενδυτικό κοινό, όταν οι συναλλαγές της ξεπερνούσαν τα 20.000 τεμάχια.

Μετά την 30ή Σεπτεμβρίου η στήλη έχει διακόψει οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει εις την τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Το πληροφορείται διά της τεθλασμένης. Το ταμπλό μας πληροφορεί εξ αντανακλάσεως τι διακυβεύεται καθημερινώς.

Εκτός και αν αποδώσουμε στις λεγόμενες ”δυνάμεις της αγοράς” το ξαφνικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται έξαφνα για τη μετοχή της εταιρείας και ανεξάρτητα από το γενικότερο κλίμα της αγοράς.

Το παράδειγμα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, από την άλλη πλευρά, μας διδάσκει ότι είναι καλύτερα πολλές φορές να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Ο χαρακτηρισμός ”γεροντοκόρη” έχει ολέθριες συνέπειες στην ψυχολογία της ομάδας.

Τι και αν αγόρασε Σινιόρι για να βάζει γκολ, τι και αν προσέλαβε Μαρκαριάν στην θέση του κόουτς , η ομάδα δεν λέει να πάρει μπρος. Δεν βρίσκει δίκτυα και βλέπει πλέον την κορυφή της βαθμολογίας με το κιάλι...

Ομοίως, ο Ηρακλής της Σοφοκλέους κουβαλάει άλλες ”αμαρτίες”. Οι παλιότεροι επενδυτές θυμούνται με τρόμο τον ”προστάτη του λαού” Γεράσιμο Αρσένη, όταν έστειλε στο πυρ το εξώτερο τους πλουτοκράτες και την οικογένεια Τσάτσου στην εξορία.

Οι επενδυτές διατηρούν, επίσης, μία απορία, έστω και αν την εκφράζουν δειλά – δειλά: Η καθίζηση της τιμής της μετοχής επί δέκα χρόνια οφείλεται στη θέληση των άστρων ή στο γεγονός ότι η εταιρεία πήρε λίγη από την αύρα του Επίτιμου;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v