Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημέρα Εθνικής

Κρίσιμη λόγω Εθνικής η σημερινή συνεδρίαση, θα συμβάλλει στην αποσαφήνιση των προθέσεων, κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών. Θα αποτελέσει, όμως, και πρόκριμα για το ενδεχόμενο, μερικής έστω, αυτονόμησης ορισμένων μετοχών εταιριών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση Εθνικής χαρακτηρίζεται η σημερινή από τις περισσότερες χρηματιστηριακές στην πρωινή αναφορά τους.

Αναμφίβολα, ο πρώτος στην τάξη όμιλος της Σοφοκλέους, των 7,7 δισ. ευρώ, διαμορφώνει βραχυπρόθεσμα την τάση, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου.

Η Marfin Analysis εκτιμά πως η Εθνική θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ μετά τη χθεσινή απότομη διόρθωση θεωρεί πως το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης είναι μάλλον περιορισμένο.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν, πάντα με βάση τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, το προηγούμενο ”κενό” των 2.585 μονάδων ανθεκτική περιοχή στήριξης.

Για συσσώρευση κάνει λόγο η Σίγμα Securities, ενώ δεν προβλέπει σημαντική αλλαγή στη διάθεση της αγοράς η Εγνατία Finance.

Η μετοχή της Εθνικής, εκ των πραγμάτων, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και σήμερα, υποχώρησε χθες κατά 1,44% στα 23,28 ευρώ, με συναλλαγές 821.647 τεμαχίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα στη μετοχή της Εθνικής είχαν πραγματοποιηθεί σε μέσο όρο συναλλαγές 8.148 τεμαχίων, η δε τιμή είχε ενισχυθεί κατά 7,95% (από τα 21,88 στα 23,62 ευρώ).

Σε τρεις άλλες μετοχές επικεντρώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς η Alpha, ύστερα από κέρδη 12,6% την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε χθες κατά 3,24.

Η μετοχή της Eurobank με απόδοση 5,22% διόρθωσε χθες κατά 3,10%, ενώ στον ΟΤΕ με απόδοση 4,78% οι απώλειες χθες περιορίστηκαν στο 0,79%.

Ενδοσυνεδριακά για τη μετοχή του Οργανισμού εμφανίστηκαν αγοραστές και στην κρίσιμη ”αντίσταση” των 12,8 ευρώ, κάτι που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στους αναλυτές.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης δεν αποκλείει η Proton Securities, στην περίπτωση μάλιστα που δεν σημειωθεί εισροή ξένων θεσμικών κεφαλαίων, κάτι στο οποίο στέκεται ιδιαίτερα στην πρωινή της ανάλυση η Εθνική ΑΧΕ.

Κατά συνέπεια, από τεχνικής πλευράς, η σημερινή συνεδρίαση έχει διπλό ενδιαφέρον, αφενός γιατί θα διαπιστωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση των ισχυρών ”παικτών”, αφετέρου γιατί θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) το περιθώριο αυτονόμησης ορισμένων μετοχών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς χθες ΜΚ-40 και SC-80 ενισχύθηκαν κατά 0,36 και 0,22 ευρώ.

Μετοχές-”σηματωροί” από αυτή την κατηγορία θεωρούνται οι ΕΧΑΕ (λόγω αναβάθμισης από την UBS), Info-Quest, Σαράντης, Περσεύς, Δυναμική Ζωή, Μπουτάρης και Kleemann.

Η υπεραντίδραση του ομίλου της Αγροτικής δεν ξαφνιάζει όσους παρακολουθούν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της νέας διοίκησης και βεβαίως έχουν υπόψη τους την απόλυτα ελεγχόμενη και αρκούντως περιορισμένη διαφορά των μετοχών του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v