Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος έχει τα λεφτά;

Συμβολαιογράφος παραπονιέται για το ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε πλήρη ακινησία. Κυρία στα Βόρεια Προάστια πωλούσε το πολυτελές διαμέρισμά της προς 3.000 ευρώ το μέτρο, αλλά εσχάτως συμβιβάζεται και στα 2.300. Γνωστός τοπικός σύνδεσμος βιομηχάνων οφείλει χρήματα, επειδή δεν τον πληρώνουν τα μέλη του. Κι ο Δημήτρης ο δοσατζής σκαρφίζεται καθημερινά νέους τρόπους για να πάρει πίσω τα λεφτά του...

Ποιος έχει τα λεφτά;
Συμβολαιογράφος παραπονιέται για το γεγονός ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε πλήρη ακινησία. Κυρία στα Βόρεια Προάστια πωλούσε το πολυτελές διαμέρισμά της προς 3.000 ευρώ το μέτρο, αλλά εσχάτως συμβιβάζεται και στα 2.300.

Γνωστός τοπικός σύνδεσμος βιομηχάνων οφείλει χρήματα, επειδή δεν τον πληρώνουν τα μέλη του. Κι ο Δημήτρης ο δοσατζής σκαρφίζεται καθημερινά νέους τρόπους για να πάρει πίσω τα λεφτά του. Λεφτά; Ποια λεφτά; Πού είναι τα λεφτά; Ποιος έχει τα λεφτά;

Ο κόσμος, πάντως, δεν έχει λεφτά. Είτε τα έχασε στο χρηματιστήριο το 1999 είτε τα ξόδεψε για να ταΐσει την οικογένειά του στα χρόνια της ισχυρής οικονομίας του Γιάννου και του Νίκου.

Μια ματιά στα καταναλωτικά δάνεια θα μας πείσει για το ποια ακριβώς είναι η κατάσταση που επικρατεί. Η περίφημη μεσαία τάξη είναι πλέον παρελθόν...

Το ερώτημα είναι ποιες δυνάμεις οδηγούν τη Σοφοκλέους σε υψηλότερα νούμερα. Διότι ο απλός ο κόσμος δεν είναι. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, θα μας πείτε, και θα έχετε δίκιο.

Το επόμενο ερώτημα είναι αν οι ξένοι θεσμικοί από μόνοι τους μπορούν να μας οδηγήσουν στις 2.800 ή στις 3.000 μονάδες ή ακόμη πιο ψηλά.

Κι ενώ η απάντηση είναι αβίαστα θετική, με βάση τα όσα έχουν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, δημιουργούνται εύλογα δύο ακόμη ερωτήματα, γιατί και... γιατί! Γιατί το κάνουν και γιατί θα το κάνουν.

Στο δεύτερο ερώτημα η πιθανή απάντηση είναι ότι έχουν ήδη φορτωθεί αρκετές μετοχές, ελέγχουν πλήρως την αγορά και το συμφέρον τους είναι να αποτιμάται το χαρτοφυλάκιό τους σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Δυστυχώς, δεν έχουμε αντίστοιχα εύκολη απάντηση στο γιατί τώρα. Γιατί αυξάνουν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές υπό αυτές τις συνθήκες. Μήπως επικροτούν τα αποτελέσματα της απογραφής ή την ισχυρή μας οικονομία;

Ορισμένοι κακοπροαίρετοι και φαρμακόγλωσσοι υποστηρίζουν ότι όλο αυτό το ωραίο σκηνικό έχει στηθεί για μία και μόνο παράσταση: Για την επιτυχία των placements των τραπεζών.

Ότι οι ξένοι οίκοι έχουν να περιμένουν πολλές και καλές προμήθειες από αυτά τα deals, τα οποία και στηρίζουν έμπρακτα στο ταμπλό. Έτσι, όταν τα deals ολοκληρωθούν, θα αρθούν και οι λόγοι που έχουν οδηγήσει όλους τους μεγάλους αναλυτές να γράφουν διθυράμβους για τις ελληνικές τράπεζες.

Άλλοι λένε ότι η αγορά στηρίζει την κυβέρνηση. Να μας συγχωρέσουν, αλλά θα πρέπει να μας διασαφηνίσουν τι ακριβώς εννοούν όταν αναφέρονται σε κάτι τόσο γενικό και αόριστο, όπως αυτό που προσδιορίζει η λέξη αγορά.

Δεν ξέρουμε ποιοι μπορούν να την απαρτίζουν, σίγουρα όχι, όμως, ο συμβολαιογράφος, η κυρία των Βορείων Προαστίων και ο Δημήτρης ο δοσατζής που σας αναφέραμε στην αρχή. Όλοι αυτοί ήταν μέλη της αγοράς μέχρι το 2001.

Έκτοτε αναζητούν έναν νέο ρόλο και κυρίως απάντηση στο γνωστό ερώτημα: ”Πού πήγαν τα λεφτά; Ποιος τα έχει και τι τα κάνει;”.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v