Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μνήμες... 1999 στη Σοφοκλέους

Σειρά ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων σε συνδυασμό με την εξαγγελθείσα μείωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών στο 32% για το 2005, αναδεικνύει και πάλι τη Σοφοκλέους στην ελκυστικότερη ίσως ευρωπαϊκή αγορά. Οι τράπεζες με κέρδη 8,76% έκλεψαν για μία ακόμη εβδομάδα την παράσταση, ενώ το κλίμα παραπέμπει εν μέρει σε ημέρες του 1999.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σειρά ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων, πέραν της γνωστής μείωσης του συντελεστή φορολόγησης κερδών στο 32% για το 2005, αναδεικνύει και πάλι τη Σοφοκλέους στην ελκυστικότερη ίσως ευρωπαϊκή αγορά.

Η συγκριτική της απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια των 14 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγεί εν μέρει την αγοραστική... φρενίτιδα ειδικά των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, και προδιαθέτει ανάλογα για τη συνέχεια.

Όσοι διερωτώνται τι ακριβώς συμβαίνει στη Σοφοκλέους, πέραν μιας ακραίας προεξόφλησης θετικών ειδήσεων, θα πρέπει να συνεκτιμήσουν τη συμμετοχή των ξένων στον FTSE 20, που αγγίζει πλέον το 40%, τον ρόλο ουσιαστικού συμβούλου που φαίνεται να έχει αναλάβει η Morgan Stanley, η κοινή εκτίμηση των ξένων πως τα οφέλη από τις φορολογικές ρυθμίσεις θα είναι ισχυρά για την επόμενη διετία.

Όλοι αυτοί σπεύδουν να προεξοφλήσουν αυτό που μπορεί να διευκολύνει η δέσμη φορολογικών κινήτρων. Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί, πως το εγχείρημα διάσωσης του ΟΤΕ, αύριο ενδεχομένως της επιτυχούς υλοποίησης ενός φιλόδοξου προγράμματος μετοχοποιήσεων, η αναδιάρθρωση ιδιωτικών και όχι μόνο ομίλων, περνά μέσα από το χρηματιστήριο.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο όμιλος της Alpha Bank μεταθέτει για το 2005 τη διαδικασία συγχώνευσης με τη Delta Singular προκειμένου να αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

Σε μεγαλύτερο βαθμό ποια θα μπορούσαν να είναι τα ουσιαστικά οφέλη για παράδειγμα από μια μελλοντική συγχώνευση ΟΤΕ και Cosmote ή ενδεχομένως κάποιας στρατηγικής μορφής συνεργασία στον τραπεζικό κλάδο.

Αναμφίβολα στα όσα ουσιαστικά διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες, υπεισέρχεται και το στοιχείο της υπερβολής και το χαρακτηριστικό της κερδοσκοπίας. Συστατικά όμως απαραίτητα μιας δραστήριας και πάλι αγοράς, όπως αναδεικνύεται η Σοφοκλέους.

Για τη νέα εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου για τις Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου (9/11), Coca Cola 3Ε (10/11) και ΟΠΑΠ (11/11).

Ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη 5,89%, ενώ τα βαριά χαρτιά ενισχύθηκαν κατά 6,91%. Ο Mid 40 κέρδισε 4,91%, ο Small Cap 80 ενισχύθηκε 4,06%, ενώ ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας κέρδισε 6,64%.

Σε επίπεδο κλάδων τα υψηλότερα κέρδη σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψαν οι εταιρίες εκδόσεων με 12,09%, ενώ ακολούθησαν τα βασικά μέταλλα με κέρδη 9,52%. Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε κέρδη 8,76%, ενώ οι τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν κατά 1,45%.

Οι πέντε μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι οι εξής: Unibrain (39,6%), Εβροφάρμα (34,72%), Nexans (29,01%), Δυναμική Ζωή (28,4%) και Έλτον (24,04%).

Οι πέντε μετοχές με την υψηλότερη πτώση είναι οι εξής: Euromedica (10,43%), Ιπποτούρ (9,91%), Domus (9,74%), BIΣ (9,65%) και Ζάμπα (8,28%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v