Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΠΑ: Θετική ανταπόκριση στα κίνητρα για Mid 40

Θετική ανταπόκριση είχαν τα μέτρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών που αφορούσαν στην τιμολογιακή πολιτική και στην παροχή ρευστότητας για τα ΣΜΕ και τα δικαιώματα επί του δείκτη FTSE/ASE Mid 40, τα οποία εφαρμόσθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο 2004, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΠΑ.

ΧΠΑ: Θετική ανταπόκριση στα κίνητρα για Mid 40
Θετική ανταπόκριση είχαν τα μέτρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών που αφορούσαν στην τιμολογιακή πολιτική και στην παροχή ρευστότητας για τα ΣΜΕ και τα δικαιώματα επί του δείκτη FTSE/ASE Mid 40, τα οποία εφαρμόσθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο 2004, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΠΑ.

Ειδικότερα, κατά τον Οκτώβριο 2004 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του ανοίγματος μεταξύ της καλύτερης τιμής αγοράς και της καλύτερης τιμής πώλησης (bid-offer spread) με ταυτόχρονη αύξηση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του ανοίγματος κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στις 3,5 μονάδες δείκτη, έναντι 5 μονάδων δείκτη τον Σεπτέμβριο 2004 (για την κοντινή σειρά λήξης).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς στα ΣΜΕ του FTSE/ASE Mid 40 και συνεπώς την αύξηση της ελκυστικότητας για τη διενέργεια συναλλαγών, τόσο ενδοημερήσιων όσο και μεσοπρόθεσμων, από το επενδυτικό κοινό.

Οι ειδικοί διαπραγματευτές, οι οποίοι συνέτειναν στη διαμόρφωση της μείωσης του ανοίγματος τιμών, τήρησαν πιστά τις υποχρεώσεις τους για να κάνουν χρήση των οικονομικών κινήτρων για τις επόμενες 20 εβδομάδες.

Όσον αφορά στα ΣΜΕ και τα δικαιώματα στο δείκτη FTSE/ASE Mid 40, κατά τον Οκτώβριο ο μέσος ημερήσιος αριθμός στα ΣΜΕ ανήλθε σε 528 συμβόλαια, εμφανίζοντας αύξηση κατά 119% έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου του τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2004, ενώ αντίστοιχα στα δικαιώματα ανήλθε σε 139 συμβόλαια, εμφανίζοντας αντίστοιχη αύξηση κατά 97% σε σχέση με το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2004.

Σημειώνεται επίσης ότι οι συναλλαγές κατά τον Οκτώβριο ξεπέρασαν σημαντικά τους αντίστοιχους μέσους όρους του έτους 2004.

Κατά τον Οκτώβριο 2004 επίσης παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση και στον αριθμό ανοικτών θέσεων, τόσο για τα δικαιώματα όσο και για τα ΣΜΕ στον δείκτη FTSE/ASE Mid 40. Συγκεκριμένα, ενώ ο συνολικός όγκος συναλλαγών τον Οκτώβριο 2004 παρουσίασε αύξηση 154% για τα ΣΜΕ και 25% για τα δικαιώματα, ο αριθμός ανοικτών θέσεων στα τέλη Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 94% για τα ΣΜΕ και κατά 9% για τα δικαιώματα σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη στα τέλη Σεπτεμβρίου 2004.

Το επενδυτικό κοινό επωφελήθηκε από τις μηδενικές προμήθειες συναλλαγών και πραγματοποίησε αυξημένες συναλλαγές στα προϊόντα επί του εν λόγω δείκτη, ενώ λόγω των στρατηγικών συσχέτισης με τα υπόλοιπα παράγωγα προϊόντα επήλθε και σχετική αύξηση και στο δείκτη FTSE/ASE-20 (η συνολική αύξηση στα προϊόντα των δεικτών FTSE/ASE-20 και FTSE/ASE Mid 40 ανήλθε σε 16,05% για το μήνα Οκτώβριο).

Η εν λόγω ενέργεια προώθησης, από κοινού με λοιπές ενέργειες που πραγματοποίησε και συνεχίζει να πραγματοποιεί η Αγορά Παραγώγων του Χ.Α., εκτιμάται ότι θα συναντήσει αρωγούς τα μέλη του Χ.Α., με κοινό στόχο την αύξηση των συναλλαγών και την ενεργοποίηση μεγαλύτερου αριθμού επενδυτών στα παράγωγα προϊόντα.

Κατά τον Οκτώβριο του 2004 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του λόγου της αξίας συναλλαγών της Αγοράς Παραγώγων του Χ.Α. έναντι της αξίας των συναλλαγών της Αγοράς Μετοχών του Χ.Α., όσον αφορά στα παράγωγα προϊόντα και τις μετοχές που περιλαμβάνονται στο δείκτη FTSE/ASE Mid 40.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του λόγου της αξίας συναλλαγών των ΣΜΕ και δικαιωμάτων επί του δείκτη FTSE/ASE Mid 40 προς την αξία συναλλαγών στην υποκείμενη αγορά των μετοχών του δείκτη FTSE/ASE Mid 40 ανήλθε σε 43% για τον Οκτώβριο του 2004, ενώ ο αντίστοιχος λόγος για το πρώτο δεκάμηνο του 2004 (μέσος όρος έτους) ανέρχεται σε 34%.

Οι κωδικοί που πραγματοποίησαν συναλλαγές (ενεργοί κωδικοί) στην Αγορά Παραγώγων κατά τον Οκτώβριο 2004 στα ΣΜΕ και τα δικαιώματα του FTSE/ASE Mid 40 ήταν 399 και 81 κωδικοί αντίστοιχα, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση (+35%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα μέτρα που έλαβε η Αγορά Παραγώγων του Χ.Α. κατά τον Οκτώβριο 2004, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των συμβολαίων και τις υποχρεώσεις των ειδικών διαπραγματευτών, βοήθησαν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα οι εκπτώσεις στην τιμολογιακή πολιτική προσέλκυσαν το επενδυτικό κοινό για διενέργεια συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Νοεμβρίου συνεχίζονται οι εκπτώσεις στην τιμολογιακή πολιτική, όπου κάθε μέλος της Αγοράς Παραγώγων του Χ.Α. θα έχει έκπτωση στην προμήθεια συναλλαγών ανάλογα με τον αριθμό συμβολαίων που πραγματοποιεί και τους ενεργούς κωδικούς που διαθέτει. Συνεπώς τα μέλη του Χ.Α., στην προσπάθειά τους για την προσέλκυση του επενδυτικού έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εκπτώσεις στο επενδυτικό κοινό με βάση τον ημερήσιο ή μηνιαίο τζίρο των πελατών, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση των συναλλαγών και στη ρευστότητα των προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v