Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποντάρουν... ΟΤΕ, αφήνουν για λίγο Cosmote

Ομαλοποιείται σιγά - σιγά η κατάσταση στη Σοφοκλέους μετά την αρχική ψυχρολουσία που προκάλεσε η κατακόρυφη υποχώρηση της μετοχής της Cosmote (έφθασε έως και το -8,4%), ως αποτέλεσμα του Μνημονίου με τον ΟΤΕ. Αυτή τη στιγμή οι απώλειες στην Cosmote έχουν περιορισθεί, ενώ η αγορά γύρισε σε θετικό πρόσημο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όλα τα λεφτά σήμερα είναι το ”Μνημόνιο Συμφωνίας” ΟΤΕ - Cosmote.

Η άμεση αντίδραση όσων διαβάζουν... πίσω από τις γραμμές δικαιολογεί εν μέρει την έντονη πίεση που ασκήθηκε στη μετοχή της θυγατρικής.

Στη μετοχή της Cosmote δόθηκαν εντολές πώλησης μέχρι τα 13 ευρώ, από τα 14,2 χθες, καταγράφοντας μέγιστο ποσοστό απωλειών 8,4%, για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια στα 13,40-13,50 ευρώ.

Η αρχική προσφορά ξεπέρασε τις 400.000 τεμάχια, ενώ ισόποση ήταν στον ΟΤΕ, με την τιμή της μετοχής να φτάνει μέχρι τα 12,62 ευρώ (άνοδος 1,7%).

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την πίεση στη μετοχή της Cosmote, στη σχέση ανταλλαγής με τη μητρική.

Πρακτικά, ο ΟΤΕ παραχωρεί στη θυγατρική του 2 εταιρίες, οι οποίες δεν είναι άμεσα αποτιμήσιμες, δηλαδή εμπεριέχουν το στοιχείο της αβεβαιότητας –σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα– και αποκτά συμμετοχή στο καλύτερο -ίσως- blue chip της Σοφοκλέους.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός, σημειώνουν έγκυρες πηγές, είναι ουσιαστικά η εφαρμογή των προτάσεων που είχε θέσει το Μάιο η Morgan Stanley, με τον ξένο οίκο να διαθέτει αυξημένη συμμετοχή και βαρύτητα τόσο σε μετοχικό όσο και σε επίπεδο αποφάσεων.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως χθες στη Ν. Υόρκη το δικαίωμα της μετοχής του ΟΤΕ είχε ενισχυθεί κατά 2,4%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η ιδιότυπης μορφής μετακύλιση θέσεων, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ξεκίνησε χθες από τη Wall Street.

Oσον αφορά στο υπόλοιπο μέρος του ταμπλό, μετά την αρχική... ψυχρολουσία, αποκαθίσταται σταδιακά η ισορροπία.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Alpha, που από τα 23,6 ευρώ διαμορφώθηκε μετά τις 11:30 τιμή προς τα 23,74 ευρώ, της Eurobank, όπου μετά το αρχικό 21,3 ευρώ αγοραστές εμφανίστηκαν προς τα 21,4 ευρώ και της Εθνικής, όπου εντολές δόθηκαν προς τα 22,54 ευρώ.

Αποκαθίσταται, όμως, σταδιακά η ισορροπία και για τη μετοχή της Cosmote στα 13,5-13,55 ευρώ, τη στιγμή που το ενδιαφέρον για τη μετοχή του ΟΤΕ φέρνει τους αγοραστές προς τα 12,55 ευρώ.

Το πιθανότερο είναι η ισορροπία να αποκατασταθεί περισσότερο, στη συνέχεια.

Είναι αλήθεια, όμως, πως η αρχική αντίδραση διαμόρφωσε πτωτικά το κλίμα και τη διάθεση για εκείνο το τμήμα της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης όπου αναμενόταν σήμερα υπεραντίδραση.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώθηκε στο περίπου 1 προς 2, ενώ με βάση την εμπορευσιμότητα της πρώτης ώρας ξεχωρίζουν οι Δυναμική Ζωή προς τα 2,11 ευρώ, Ελγέκα προς τα 1,95 ευρώ, Νηρεύς προς τα 1,10 ευρώ, Τεγόπουλος προς τα 2,76 ευρώ, αλλά και Χατζηιωάννου, Ιμάκο, Τζιρακιάν, ΕΛΤΕΧ, Κορδέλλου, Άκτωρ, ΑΕΓΕΚ, Ηπειρωτική, Δέλτα Singular και άλλες μετοχές.

Για τη συνέχεια δεν δικαιολογείται, από τεχνικής πλευράς, περαιτέρω πίεση σε μετοχές του FTSE-20, πόσο μάλλον που αναλυτές εκτιμούν πως η όποια προσφορά στη μετοχή της Cosmote εξαντλείται σήμερα το πολύ αύριο και στη χειρότερη περίπτωση μέχρι τη χαμηλή τιμή των 13 ευρώ.

Υ.Γ. Δεν δικαιολογείται, από τεχνικής πλευράς, η περαιτέρω πίεση σε μετοχές του FTSE-20. Ακόμη και στην Cosmote η μεσοπρόθεσμη τάση, παρά τη βραχυπρόθεσμη ψυχρολουσία, παραμένει θετική για τη μετοχή και τη θυγατρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v