Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο στοίχημα για τη Σοφοκλέους;

Τα υπερκέρδη της Πειραιώς, οι φιλοδοξίες της Εθνικής, το ”έξυπνο χρήμα” που παίζει ΟΤΕ, η μόχλευση στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, τα ισχυρά αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η Eurobank και η νίκη Mπους συνηγορούν υπέρ της καταγραφής υψηλής τιμής έτους στο δεύτερο εξάμηνο του 2004 στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο σύνολό τους οι ενδείξεις υπέρ της καταγραφής υψηλής τιμής έτους στο δεύτερο εξάμηνο παραμένουν θετικές για τη Σοφοκλέους.

Βραχυπρόθεσμα οι διεθνείς αγορές, ειδικότερα η Νέα Υόρκη, δεν έχουν λόγο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ να κινηθούν χαμηλότερα.

Αυτή η παράμετρος ήταν και η μόνη που μας καθιστούσε εν μέρει επιφυλακτικούς σε ό,τι αφορά μόνο τη βραχυπρόθεσμη τάση, και ειδικότερα τη σημερινή ή το πολύ την αυριανή συνεδρίαση.

Συντρέχουν όμως λόγοι ουσιαστικοί, τεχνικοί και επενδυτικοί, για να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση. Η διαφαινόμενη μη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s αποτελεί μεσοπρόθεσμο κίνητρο για την αγορά.

Από τεχνικής πλευράς, ενδεχόμενη υπέρβαση των 2.554 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για ένα ικανό τμήμα της αγοράς να υπεραντιδράσει, κάτι που θα διευκόλυνε και στη βελτίωση της αποτίμησης, εν όψει λήξης της χρήσης των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Το ενθαρρυντικότερο όμως όλων είναι πως μετοχές ”σηματωροί” αυτής της περιόδου, όπως οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, διατηρούν την έντονα ανοδική φορά τους.

Η δυναμική της Εθνικής, όπου διαμορφώνεται πλέον κεφαλαιοποίηση 7,5 δισ. ευρώ, ”κρύβεται” στη δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων του διοικητή της Τάκη Αράπογλου.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, όπου έχει μεταφερθεί στο σύνολό του το ”έξυπνο χρήμα” των ξένων, μόνο θετικές εκτιμήσεις γίνονται τις τελευταίες ημέρες.

Πρόσφατα η Alpha Finance, με… γνώση του Οργανισμού, αναθεώρησε την τιμή-στόχο από τα 10,2 ευρώ στα 15 ευρώ (1/11). Πρακτικά, για τη μετοχή του ΟΤΕ ενδεχόμενη διάσπαση των 12,8 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς σημαντικά υψηλότερο επίπεδο τιμών.

Για την Πειραιώς η αύξηση των κερδών κατά 34,1% οδηγεί την UBS σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου στα 14 ευρώ από τα 13 ευρώ. Το όλο θετικότερο κλίμα αποτυπώνεται στην εκτίμηση των Marfin Analysis και Σίγμα ΑΧΕΠΕΥ για τα ανά μετοχή κέρδη της επόμενης διετίας.

Σε επιμέρους θέματα θα πρέπει να προσεχθεί η υπεραντίδραση, λόγω ισχυρού προμερίσματος, για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής, η έντονη κινητικότητα στην Εγνατία, αλλά και η ”μόχλευση” που επιχειρείται στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως αύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Eurobank με τις εκτιμήσεις να αναφέρονται σε σημαντική βελτίωση κατά 39%-40% για τα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη του ομίλου.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v