Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Οι εκλογές στις ΗΠΑ, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, οι δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής κ. Τάκη Αράπογλου για την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Πειραιώς είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Οι εκλογές στις ΗΠΑ, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, οι δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής κ. Τάκη Αράπογλου για την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Πειραιώς είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τετάρτης.

Αμερικανικές Εκλογές: Για σκιές στην εκλογική διαδικασία και εκατέρωθεν καταγγελίες στις αμερικανικές εκλογές κάνει λόγο Το Βήμα, που συμπληρώνει πως στα πρώτα exit polls ήταν μπροστά ο Κέρι.

Σε ιστορική καμπή βρίσκονται οι ΗΠΑ σύμφωνα με την Καθημερινή, που τονίζει πως οι Αμερικανοί ψήφισαν για διατήρηση ή αλλαγή πολιτικής πορείας με πρωτοφανές πάθος.



Οικονομία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας που θα γίνει στα μέσα του μηνός την έκθεσή της, στην οποία θα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα από το 2000 παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβέι αμέσως μέτρα που θα αποκαταστήσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, τονίζει Το Βήμα.

Το νέο τοπίο, που θα διαμορφωθεί στην οικονομία από τις αρχές του 2005, θα ξεκαθαρίσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου με τρεις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Δυσπιστεί η S&P για τη μείωση του ελλείμματος αναφέρει η Ημερησία, που επισημαίνει πως ο ξένος οίκος ζήτησε νέα στοιχεία και θα αποφασίσει την άνοιξη εάν θα προχωρήσει σε υποβάθμιση, ενώ το Κέρδος τονίζει πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο ”κόσκινο” της Standard and Poor’s.

Αποκρατικοποιήσεις: Σχέδιο εκτεταμένων αποκρατικοποιήσεων εντός του 2005, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρει η Καθημερινή.

Σοφοκλέους: Σύσσωμος ο δικαστικός κόσμος αντέδρασε έντονα για την προχθεσινή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Λινό προκειμένου να ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος με το οποίο απηλλάγησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τονίζει Το Βήμα.

Ακτοπλοΐα: Νέα πλοία, αλλά και παλαιά πρόσωπα φέρνουν στην ακτοπλοΐα οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς τα νησιά με συχνά δρομολόγια τονίζει η Καθημερινή.

Super Markets: Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος κ. Π. Παντελιάδης κάλεσε χθες από του βήματος του συνεδρίου που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων τους παριστάμενους εκπροσώπους των βιομηχανικών επιχειρήσεων να στηρίξουν τον κλάδο των σούπερ μάρκετ ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού διότι, όπως είπε, ”ό,τι έγινε το δημιουργήσαμε μαζί”, αναφέρει Το Βήμα.

Αράπογλου: Διαρθρωτικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς για να συνεχιστεί η ανάπτυξη ζήτησε ο Τάκης Αράπογλου σύμφωνα με την Ημερήσια, που συμπληρώνει πως η κυβέρνηση πήρε αποστάσεις από τις ριζοσπαστικές θέσεις.

”Σπάει τα ταμπού” ο πρόεδρος της Εθνικής σύμφωνα με την Καθημερινή, που επισημαίνει πως ο κ. Αράπογλου ζητεί μεταρρυθμίσεις σε αγορά εργασίας και ασφαλιστικό.

Ηχηρή παρέμβαση στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα επιχείρησε χθες από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο διοικητής της Εθνικής μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αναφέρει το Κέρδος, που συμπληρώνει πως ήταν μια ομιλία με πολιτικές προεκτάσεις που ήδη συζητείται ευρύτατα στους πολιτικοοικονομικούς κύκλους και έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από βουλευτές και από τη ΓΣΕΕ.

”Πικρές” διαπιστώσεις για επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά και δεν ”δικαιούνται” στήριξης, έκανε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής, τονίζει η Ναυτεμπορική.

”Κλείστε, απολύστε, αλλάξτε χώρα” ήταν ορισμένες από τις οδηγίες του κ. Αράπογλου σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, που συμπληρώνει πως αντιδράσεις προήλθαν από το Μέγαρο Μαξίμου και τη ΓΣΕΕ για τις παραινέσεις του διοικητή της Εθνικής για κλείσιμο μικρομεσαίων και απολύσεις.

Για τολμηρή παρέμβαση του διοικητή της Εθνικής προς δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κάνει λόγο η Εξπρές, που επισημαίνει πως ο κ. Αράπογλου ζήτησε να σταματήσει η στήριξη των μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, να αλλάξει η αντίληψη για τον τουρισμό και να εκσυγχρονιστούν οι εργασιακές σχέσεις.

”Φωτιά” στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σημειώνει Το Βήμα, που επισημαίνει πως ο κ. Αράπογλου αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ισχυρίστηκε ότι όσες επιχειρήσεις ”δεν είναι ανταγωνιστικές ας κλείσουν”.

Eurobank: Μεταξύ 264-266 εκατ. ευρώ αναμένονται τα κέρδη της Eurobank, σημειώνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που παράλληλα επισημαίνει πως ισχυρό ”όπλο” είναι οι χορηγήσεις που αυξάνονται με ρυθμό 24%.

ΟΤΕ: Για το πλάνο εθελουσίας εξόδου, αλλά και για το νέο οργανόγραμμα του ΟΤΕ συζήτησαν προχθές το βράδυ που συναντήθηκαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Π. Βουρλούμης αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία όπως προκύπτει προωθείται ένα ήπιο σχέδιο εθελουσίας εξόδου 2.000 εργαζομένων εντός του 2005, έναντι αρχικής εξαγγελίας για 6.250 εργαζόμενους.

Τράπεζα Πειραιώς: Στα αποτελέσματα εννεαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρεται ο Τύπος της Τετάρτης.

Άκτωρ: ”Ενιαία” απάντηση σε δημοσιεύματα του Τύπου που φέρουν τα μέλη του κλιμακίου Διαφάνειας του ΕΣΡ να διαφωνούν μεταξύ τους επί της διαδικασίας έκδοσης των πιστοποιητικών διαφάνειας έδωσε χθες το Συμβούλιο διά στόματος του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής κ. Ι. Λασκαρίδη.

Τράπεζα Αττικής: Άνοιξη του 2005 η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία εξετάζεται η είσοδος εγχώριου ή ξένου στρατηγικού επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v