Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ας κρατήσουν οι χοροί!

Γιατί ανεβαίνει η Εθνική και η Εμπορική και ”συμπαρασύρουν” σε χορό ανόδου όλο το μαγαζί; Με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα; Με τα πώς και τα γιατί; Ας απολαύσουμε την πτήση, για όσο αυτή κρατήσει, και ας αφήσουμε τα λαϊκά δικαστήρια για τη συνέχεια. Η πτώση φέρνει ζημιές, οι ζημιές φέρνουν γκρίνια και η γκρίνια ”αερολογίες”...

Ας κρατήσουν οι χοροί!
Γιατί ανεβαίνει η Εθνική και η Εμπορική και ”συμπαρασύρουν” σε χορό ανόδου όλο το μαγαζί; Με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα; Με τα πως και τα γιατί;

Ας απολαύσουμε την πτήση, για όσο αυτή κρατήσει, και ας αφήσουμε τα λαϊκά δικαστήρια για τη συνέχεια. Η πτώση φέρνει ζημιές, οι ζημιές φέρνουν γκρίνια και η γκρίνια ”αερολογίες”...

Οι σοβαροί άνθρωποι προειδοποιούν για τις βλαβερές συνέπειες της κερδοσκοπίας, όταν αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αν θυμηθούν το θέμα εκ των υστέρων και αφού έχει επέλθει το τέλος της κερδοσκοπικής ”φούσκας”, είναι κοινοί καιροσκόποι και λαϊκιστές.

Ο επενδυτής δεν είναι ιεραπόστολος. Δεν διακηρύττει τις αρχές του ευαγγελίου. Να κερδίσει θέλει, και μάλιστα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ελάχιστα τον ενδιαφέρει ποιοι θα έχουν διαφυγόντα κέρδη επειδή του πούλησαν τη μετοχή σε χαμηλά επίπεδα και ποιοι θα χάσουν το σπίτι τους επειδή θα τους έχει πουλήσει τη μετοχή πανάκριβα. Το ζητούμενο για έναν επενδυτή είναι η κερδοσκοπία.

Εσείς, τι θα λέγατε αν κάποιος άνθρωπος σας έλεγε ότι αγοράζει και πουλάει καθημερινά μετοχές ή προϊόντα με σκοπό τη ζημιά; Θα καλούσατε επειγόντως έναν ψυχίατρο για να τον εξετάσει, αφού η συμπεριφορά του δεν είναι ταιριαστή με τα κοινά αποδεκτά μοντέλα συμπεριφοράς στην κοινωνία μας.

Τα χρηματιστηριακά πάρτι είναι ωραία. Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι ευχάριστο κανείς να κερδίζει. Δεύτερον, αυξάνεται η αγοραστική δύναμη του επενδυτή, με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο αγαπητός στον εμπορικό κόσμο και στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον.

Αντίθετα, οι ζημιές είναι κάτι κακό για τους ακριβώς αντίστροφους λόγους.

Η δουλειά του επενδυτή είναι να κερδίζει. Η δουλειά του επιχειρηματία είναι να δουλεύει νυχθημερόν για να τιμήσει εκείνους που του εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους. Η δουλειά των χρηματιστηριακών αρχών είναι να περιφρουρούν τον Θεσμό.

Οι χρηματιστηριακές αρχές κάτι είναι σαν το υπουργείο Υγείας. Η δουλειά τους είναι να προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Εκατομμύρια άνθρωποι βλάπτουν την υγεία τους καπνίζοντας, αλλά το καλό υπουργείο μάς προειδοποιεί για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Το ίδιο και για τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ. Όλοι μας, όμως, ξέρουμε ότι το τσιγάρο και το ποτό δεν κυνηγιούνται. Πολύ απλά, διότι ο δημόσιος προϋπολογισμός χρηματοδοτείται από τις δύο αυτές ”πληγές”...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v