Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηθικόν ακμαιότατον!

Θετικοί οιωνοί για τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους ύστερα από το νέο ράλι στη Wall και τη θετική ανταπόκριση των ευρωαγορών. Στα καθ’ ημάς θα πρέπει να καλυφθεί το μικρό ”κενό” που έχει δημιουργηθεί λόγω των παραγώγων, ενώ πιθανή υπέρβαση των 12,80 ευρώ του ΟΤΕ ανοίγει τον δρόμο για νέα υψηλότερη τιμή. Στο επίκεντρο και οι τράπεζες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τώρα που για τους περισσότερους -μέχρι πρότινος απαισιόδοξους- η κατάσταση φαίνεται ρόδινη και εύκολη, εκτιμούμε πως η αγορά χρειάζεται προσοχή.

Εάν στην αρχή της συνεδρίασης ο Γ.Δ., κυρίως ο FTSE-20, υποχωρήσει ώστε να ”καλυφθεί” ένα μικρό ”κενό” που έχει δημιουργηθεί λόγω παραγώγων, οι τιμές θα προσφέρονται για αγορά.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν ξεκινήσει δηλαδή ανοδικά με ένα ακόμη ”κενό” ο Δείκτης, οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις μας θα χρειαστούν ιδιαίτερη προσοχή.

Αναφερόμαστε πάντα στις μετοχές με υψηλό συντελεστή beta και σημαντική υποχώρηση της τιμής τους.

Στη μεσαία, και ειδικότερα στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Βεβαίως, η εικόνα είναι σαφώς διαφορετική στη μεσαία – υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου η επενδυτική προσέγγιση θεωρείται ακόμη και σε αυτό το επίπεδο τιμών χαμηλής επικινδυνότητας.

Η ανακοίνωση χθες και από τη Eurobank θετικών -ομολογουμένως- αποτελεσμάτων έρχεται να επιβεβαιώσει τη συνολικότερα θετική εκτίμηση των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τα χρηματοοικονομικά μεγέθη και συντελεστές, μπορεί να μην είναι φθηνές, ίσως να θεωρούνται μάλιστα και λίγο ακριβούτσικες σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό πόρο.

Όμως, ας μη διαφεύγει την προσοχή μας το ιδιαίτερο –ολιγοπωλειακής μορφής– περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν και εν πολλοίς αποφασίζουν για το ρυθμό αύξησης των αποτελεσμάτων τους.

Από αυτή τη θεώρηση το τραπεζικό μας σύστημα είναι φθηνό και έχει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το μεγάλο, όμως, στοίχημα, που ”παίζεται” εδώ και καιρό και βεβαίως δεν αφορά μόνο στον ΟΤΕ, είναι ακριβώς τα όσα έχουν δρομολογηθεί στον Οργανισμό.

Εάν διασπαστεί άμεσα με αυξημένες συναλλαγές η αντίσταση των 12,8 ευρώ, τότε η τιμή-στόχος των 15 ευρώ που έθεσε την Τρίτη η Alpha Finance είναι... συντηρητική.

Μπορεί να διαβάζεται παράλογο, πλην όμως στην κεφαλαιοποίηση των 6,2 δισ. ευρώ του ΟΤΕ θα πρέπει να υπολογιστούν τόσο τα άμεσα οφέλη από την αύξηση συμμετοχής στον ΜΚ της θυγατρικής όσο και τα μεσοπρόθεσμα προικώα της Cosmote.

Μετοχές-”σηματωροί” για σήμερα θεωρούνται λόγω των αυξημένων συναλλαγών τα ΕΧΑΕ, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων ο Τεγόπουλος, λόγω της σταθερότητάς τους οι Καλπίνης, Κορδέλλου, Τζιρακιάν, λόγω της ”μόχλευσης” οι μετοχές του κλάδου υγείας, λόγω της χθεσινής αντίδρασης ο Μπουτάρης, ενώ θα πρέπει να προσεχθούν η προσέγγιση των 2,2 ευρώ για τη μετοχή της Δυναμική Ζωή, η βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας της Ελγέκα, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Αγροτικής που ευνοεί την Ασφαλιστική, η προσέγγιση του 1 ευρώ για τη μετοχή της Περσεύς, αλλά και επιμέρους περιπτώσεις όπου διαμορφώνεται ανοδική τάση τελευταία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v